Sisäilma kuivattaa ihoa ja sen hoidossa tärkeintä onkin kosteutus – lue ihotautilääkärin vinkit 

Sisäilma kuivattaa ihoa ja sen hoidossa tärkeintä onkin kosteutus – lue ihotautilääkärin vinkit 

Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Et tarvitse ihosi hoitoon purkkiarmeijaa. Tärkeintä on huolellinen kosteutus, sanoo ihotautilääkäri.Lue koko juttu

Kommentit (3)

Ravinteikas ruoka on ihonhoidon tärkein työkalu.

Ihonhoito mielletään usein ulkoiseksi hoidoksi, vaikka todellisuudessa ihon hyvinvointi kumpuaa sisältäpäin. Iho on ihmisen suurin elin.

Riittävän unen ja liikunnan ohella ravinnolla on huomattava vaikutus ihon hyvinvointiin. Kasvojen ja koko vartalon iholle on tärkeää riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Erityisen tärkeää on saada tarpeeksi A-, E-, -D ja C-vitamiineja sekä sinkkiä.

Ihon terveyden taatakseen on huolehdittava hyvälaatuisten rasvojen riittävästä saannista.

Muun muassa kookosöljy, oliiviöljy sekä kalan Omega-3 (EPA ja DHA) rasvahappoja sisältävät ruoat ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille, koska ne ylläpitävät ihon kosteustasapainoa. Kalan Omega-3 rasvahapot myös suojaavat ihon ja koko elimistön immuniteettia.

Ravinnepuutteet tai -ongelmat eivät näy ainoastaan aknena, vaan ihmisellä voi olla kuiva tai rasvainen iho, psoriasista tai atopiaa. Ihon väri kertoo ihon kunnosta.

Hyvälaatuinen proteiini tukee ihon kollageenin muodostusta, jota puolestaan rapauttaa ravinneköyhä ja prosessoitu ruoka. Erityisesti lisätty sokeri, makeutusaineet ja alkoholi ovat ihon hyvinvoinnille tuhoisia, tupakoinnista puhumattakaan. Viljat, makkarat ja pitkälle prosessoidut maitotuotteet kuuluvat samaan kastiin.

Huonoja rasvoja (siemenöljyt) sisältävät valmisruoat ovat niin sanotusti kuollutta ruokaa ja ihon kannalta kaikkia valmisruokia kannattaisi välttää.

Kananmuna on täydellinen aminohappojen lähde, jossa on paljon ihoa suojaavia ravinteita. Muun muassa biotiini pitää yllä ihon kosteutta.

Länsimaissa ihminen käyttää keskimäärin noin kymmentä kosmetiikkatuotetta päivittäin ja kussakin tuotteessa on keskimäärin 30 eri ainesosaa. Näiden yhteisvaikutuksista on hyvin vähän tietoa. Ja varsinkin auringon ja näiden yhteisvaikutuksista ei juurikaan. Lähes kaikesta kosmetiikasta (myös apteekin) on löydetty haitallisia kemikaaleja. Kosmetiikan haitalliset kemikaalit aiheuttavat mm. ihosyöpää.

Kosmetiikan kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan. Ihan turhaan. Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mirobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva ja hyvät bakteerit pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Vauvan herkkä iho ei tarvitse pesuaineita. Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä, hiuslakkaa, geeliä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja.

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa kosmetiikkaa käytetään eniten.

Lisäksi nämä haitalliset kemikaalit joutuvat vesistöihimme ja sitä kautta ympäristöömme ja meihin ihmisiin. Ihmisistä on löydetty paljon haitallisia kemikaaleja. Asiaa lisäksi tutkitaan aivan liian vähän, koska rahaa tähän ei ole ja erilaisia kemikaaleja ja niiden sekoituksia tulee koko ajan lisää, jotta kauppa käy.

Tiesitkö että yli 20 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vesistöihin, kun auringonpalvojat käyvät vilvoittelemassa meressä tai järvessä? Etenkin etelän lomakohteissa mereen huuhtoutuneet, myrkyllisiä jäämiä sisältävät aurinkovoiteet vahingoittavat koralleja ja haittaavat muutakin meren elämää.

Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin ihosyöpä lisääntyy samaa tahtia kuin kosmetiikan käyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vältä saippuaa, se kuivattaa ihoa.

Muutenkin liika peseminen on haitaksi.

Hygienia?

Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mikrobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva ja hyvät bakteerit pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde. Saippuan teho perustuu sen kykyyn sitoa rasvaa ja huuhtoa se pois iholta.

Saippua ei tuhoa haitallisia mikrobeja.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja.  Näiden kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan.

Pese myös kotisi mahdollisimman luontoystävällisillä ja turvallisilla pesuaineilla, välttäen haitallisia kemikaaleja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat