Tonilla oli peruskoulussa alle kuutosen keskiarvo, mutta sai myöhemmin ÄO-testistä täydet pisteet: ”Erilaisuuteni ei johtunutkaan tyhmyydest...

Tonilla oli peruskoulussa alle kuutosen keskiarvo, mutta sai myöhemmin ÄO-testistä täydet pisteet: ”Erilaisuuteni ei johtunutkaan tyhmyydest...

Tonille ongelmanratkaisu on mieluisampaa puuhaa kuin esimerkiksi matkustelu.

Millaista on olla parisuhteessa huippuälykkään ihmisen kanssa? Karoliinan puolisolla Tonilla on poikkeuksellinen keskittymiskyky, mutta small talk tuntuu hänestä vaikealta.Lue koko juttu

Kommentit (7)

Mati

Älykkyydellä on monta tasoa. Se mikä särähti korvaan, että usein Mensan testiä pidetään älykkyyden mittarina, vaikka sillä mitataan vain yhtä osa-aluetta.

Vierailija

Mati kirjoitti:
Älykkyydellä on monta tasoa. Se mikä särähti korvaan, että usein Mensan testiä pidetään älykkyyden mittarina, vaikka sillä mitataan vain yhtä osa-aluetta.

ÄO on pitkälti perinnöllinen ominaisuus. Vain 2%:lla ihmisistä on niin korkea ÄO, että kykenevät ratkaisemaan Stanford-Binet-kuviopäättelymatriiseja siten että pistemääräksi muodostuu yli 130.

Se on ihan sama onko Toni ydinfyysikkona, työttömänä, rekkakuskina vai vakuutusmyyjänä, ei aivorakenne muutu miksikään.

Mensan esitteessä todetaan, että jäseninä on paljon myös pelkän peruskoulun käyneitä ja myös mm. tavallisia duunareita. On harhaluulo että esim. 130+ ÄO henkilö haluaa aina kouluttautua johonkin tohtoritasolle asti tai etteivät he voisi vaikkapa masennuksen takia jättäytyä kokonaan pois työelämästä.

Toinen esimerkki on esim. Magnus Carlsen. Hän ei ole kouluttautunut mihinkään ja meni muodon vuoksi urheilulukioon jonka jätti kesken, mutta hän saavutti shakin suurmestarin tittelin jo 13 vuoden iässä, ja parikymppisenä hän on nyt ollut shakin elo ranking listan #1 jo vuosikausia putkeen, ja häntä pidetään älykkäimpänä pelaajana lajin historiassa.

Koulutuksella ei ole mitään tekemistä synnynnäisen ÄO:n kanssa. *On todennäköisempää* että korkean ÄO:n henkilö hankkii esim. maisterin paperit, mutta se ei ole mikään automaattinen lopputulos.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
asperger-66

Yllättävät menot huomaa kyllä kun ne tulee kohdalle vaikkapa sairastumisen tai onnettomuuden myötä. Nehän yllättävät juuri siksi, ettei niille ole totuttua erää jokakuisissa laskelmissa. Mutta tässä on esimerkiksi aspergereillä soveltamisen vaikeutta, jos asiasisältöä ei täsmennetä ja yksilöidä. Lause jää lauseeksi.

Vierailija

Miksi tämä vanha juttu on julkaistu täällä uutena? Muistan lukeneeni tämän aikoja sitten ja muistaakseni silloin kirjoitin jonkinlaisen kommentinkin. Ihan samat jutut rikki menemisestä ja yllättävistä menoista...

Vierailija

Ymmärtääkseni Mensan testissä ei ole mitään "täysiä pisteitä". Voin olla väärässä, sain vain tuloksen 154.

Toki ne testit ovat aikarajoitettuja ja tehtäviä on testitilanteessa käytössä rajallinen määrä, mutta mitään kattoa älykkyydelle ei tunneta.

Ja teille, jotka höpäjätte älykkyyttä olevan eri tyyppistä, niin ei ole. Kyse on aivojen suorituskyvystä.

Älystä erillisiä ovat lahjakkuuden osa-alueet, jotka ovat pitkälti riippuvaisia kulttuurista ja henkilöhistoriasta sekä oppimisesta.

40-vuotias nainen

Älyn säilymisestä testituloksia varten en ole aivan varma. Itse tein yläasteaikoihin Mensan kotitestin, jonka jälkeen olisi voinut mennä varsinaisesti testattavaksi. Taisin saada 136+ tms, mutta kun rajana jäsenyyteen oli silloin muistaakseni reilut 140, jäi menemättä. Arvelin siis, etten jäsenyyttä välttämättä saisi. Nuorena olin opiskellut koulussa matematiikkaa ym. enemmän kuin vanhoilla päivillä. Muuten hoksottimissa minullakaan tuskin edelleenkään on vikaa. Mahdollisesti simppeli tai älyllisen utelias suhtautumiseni kylläkin aiheuttaa monille tulkintoja alhaisemmasta älystä tai työpaikkaan liittyvästä kehittymispotentiaalista, kun en työmarkkinoilla ole rekrytoitunut kuin lähinnä määräaikaisiin sihteeritason töihin muutamaa työtä lukuun ottamatta. Kaksi maisteria tehneenä naisena sellainen on erityisen masentavaa. Konkreettisesti viime viikolla työkkäristä soitettiin ja uhattiin tukien katkaisulla, ellen hae puolen vuoden sihteerin pestiin. Kiitos sovinistinen Suomi, puoli vuotta sain kokeilla työnhakua. Koulutuksella osoitettu motivaatio tai mittava työkokemus eivät merkkaa paljoakaan, jos haastatteluista ei vaan valita mielekkäämpiin töihin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat