Kommentit (16)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Jos artikkelissa sanotaan, että hien taivutetaan Hi-en ja testissä se tulkitaan vääräksi, niin pitäisikö tällaista yestit unohtaa?

A-jat-te-le-va apina

Joopa joo, kas kun tekstissä sana hien oli yhdellä riivillä, eikä sitä ollut tarkoitus jakaa kahdelle riville. Vai kuin-ka arvon toimitus?

Huishais

Toimitukselle ensiksi: mukavaa, että teette kieliasioista tehtäviä. Kielikysymyksistä monet suomalaiset tykkäävät.

Mutta sitten toiseksi: kun näitä teette, niin olisi syytä vähintään tarkastuttaa ne ammattilaisilla, jotta ei tulisi jaettua omia virhetulkintoja esimerkiksi Kotuksen antamista ohjeista.

Tässä testissä on esimerkiksi hiki-sanan genetiivin "hien" tavutuksesta vastauksessa ensiksi todettu, että sen voi tavuttaa joko "hien" tai "hi-en". Mutta jatkoksi sanotaan, että "hi-en" on tulkittu vääräksi vastaukseksi, koska sanaa ei saisi jakaa riviltä toiselle jättäen rivin alkuun tai loppuun vain kahta kirjainta sanasta. Asiantuntemattomuutena pidän sitä, että on sotkettu keskenään tavutussäännöt ja rivijakosäännöt. Riviltä toiselle ei saa jakaa kuin tavurajan kohdalta, mutta rivijaolle on lisäsääntönä tuo kirjainten määrän huomioon ottaminen. Siten esim. aiemman kommentoijan nimimerkissä oleva sana a-jat-te-le-va tavutetaan juuri noin, mutta sitä ei suositella jaettavaksi riviltä toiselle a-jatteleva tai ajattele-va. Siitä ei kuitenkaan seuraa, että sanan tavutus olisi ajat-te-leva. Samoin hi-en on aivan oikea hien-sanan tavutus, mutta sanaa ei suositella jaettavaksi tuon mukaisesti riviltä toiselle. Jos testin vastauksen mukaisesti hi-en olisi väärä tavutus rivijakosäännön mukaan, niin myös perusmuodossa oleva sana hiki olisi yksitavuinen eikä hi-ki, koska se on yhtä lyhyt eikä sitäkään ole suositeltavaa jakaa riveille ollenkaan.

Kaikille niille, jotka vastasivat siis "hi-en" olevan oikein: olette oikeassa, ja kysymyksen vastaus testissä on väärä.

Huishais

Täsmennänpä kirjoittamaani vielä niin, että riviltä toiselle jakamisessa mainitsemani ajattele-va ja hi-ki eivät ole edes Kotuksen suosituksen vastaisia, koska toiselle riville tuleva osuus ei ole niissä vokaalialkuinen. Mutta muutoin niistä voi silti sanoa vähintään tyylisyistä, että yleensä kannattaisi välttää jättämästä vain yhtä tavua omalle rivilleen, tai jakamasta niin lyhyttä sanaa kuin hiki kahdelle riville.

Vierailija

Katastrofi oli todella katastrofi sillä eihän suomen tavutus voi mennä alkuperäisen kielen mukaan vaan siten miten se meidän kielessä tavuuntuu. Ei voi olla niin, että pitää ulkolukea pitkä lista miten jokin politbyroo on päättänyt, että pitää taivuttaa vaan tavutuksen on oltava luonnollisesti oman kielen rytmin mukaan.

Vierailija

Kasikauttakasi kirjoitti:
Kommenteista päätellen naiset ovat surkeita häviäjiä... Hien on muuten 👍

Kommentistasi päätellen et ole mikään jär-jen jät-ti-läi-nen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat