Sivut

Kommentit (58)

Ewa

Kyllä oli ainakin koulumatka pitkä. Tokaluokalla pääsi jo bussilla 7 kilsan matkasta 5 kilsaa. Ei jääny kun kaksi kilsaa kävellä. Ekaluokalla oikastiin metsän halki niin oli lyhyempi vähän.

Vierailija

[quote=Ekku1]Niin. Vanhaan hyvään aikaan vallitsi kuri ja järjestys, nykyään kaaos. Mahtaako tästä johtua mielenterveys ongelmat. Ainakin se johtuu tämän päivän luuseri yhteiskunnasta, että mikään ei toimi ja laatu on kamalaa. Kaikki vaan chillailee ja on välinpitämättömiä säännöistä ja määräyksistä.[/quote

Aina on ollut mielenterveysongelmia, niistä ei vaan puhuttu. Eikä haluttu puhua ettei leimautuisi hulluksi. Myöhemmin tuo puhumattomuus on ruvennut oireilemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Liikuntasalissa oli verho jakamassa tilaa.
Tytöt juoksi tamburiinin tahdissa ympyrää
Ruokalassa luettiin ruokarukous
"Siunaa herra ruokamme&Kiitos jumalalle ruuasta" Puhua ei saanut ja lautanen piti syödä tyhjäksi oli mikä oli.
vuosimallia -64

70-luvulla

Lantunpala oli meillä syksyisin välipalana tai porkkana tai trip-tetra, juustokolmio... Tytöt vaihtelivat ”Ystäväni”-kirjaa. Aamuisin mentiin pituusjonoon ulkoportaiden eteen, opettaja päästi sisälle. Rangaistuksena oli nurkka tai pahempaa; lipputangon viereen seisomaan 🤣

Vierailija

hsa kirjoitti:
Kasvisruokavalio! Pyh! Missä koulussa te olette olleet nuorena? 

Jos oli lappu, että ei syö lihaa, niin sitten sai pelkkää alkusalaattia ja leipää ja perunoita. Kyllä meidän koulussa tuo kasvisruokavalio olisi vaatinut sen, että keittäjät olisivat tehneet useampaa eri ruokaa.. Lapulla pääsi vaan syömästä lautasta tyhjäksi. 

Myöskin Matti Nykänen mainostamassa alkoholitonta elämäntapaa ja dopingista kiinni jäänyt mustaihoinen juoksija mainostamassa puhdasta maitoa ruokalan seinällä..

Ainakaan 70-luvulla ei tunnettu termiä ”kasvisruokavalio”, 80-luvulla oltiin kyllä kuultu puhuttavan kasvissyöjistä, mutta ei kukaan sellainen ollut. Jollakin saattoi olla joku allergia, ei kyllä tule mieleen ketään sellaistakaan.

Häpeää...

Hiihtokilpailun jälkeen tulokset nimi ja aika kirjoitettiin luokan liitutaululle. 1. - huonoimpaan. Olin aina 3. viimeinen, koska hiihdin isoveljen varusteilla, monot oli liian isot ja jalka luisti. Minun jälkeeni 2 viimeistä olivat luokan lihavat tytöt.

Vierailija

Kohta 19, luokkakoko n 33 oppilasta. Kohdat 27 ja 29: ei ollut tietokonetta eikä sitä atk-opettajaakaan.
Myös vastatessa noustiin seisomaan

Lottander

Ilmeisesti jossain maaseudulla luokassa on ollut 14 oppilasta. Helsingissä oppilaiden määrä 50-60 luvuilla oli 30 +. Ja ihan kelpo ihmisiä meistä tuli .

Vierailija

Kun minä olin koulussa -64 - 77 ei ollut lanttua, yhtä lyijykynää ja tietokonetta. Ei liioin pettua, mikä listasta vielä puuttui. Muutoinhan siinä oli sotkettu sadan vuoden kouluasioita.

Tenu

Ala-aste oli elämäni parasta aikaa, ja oli liikuuttava tunne nähdä silloinen reksi viimekesänä ja hän muisti vielä hyvin 32v takaisia jäyniä mitä ilkikurisena kakarana tulikin sitten urakoitua. En muista koskaan kenenkään valittavan että pitää itse kulkea kouluun vaikka pakkasta oli yli 25 astetta, silloin puettiin vain enemmän vaatteita.

Vierailija

Syksyllä piti viedä koulun keittiöön tietty määrä itsepoimittuja puolukoita, joista sitten talvella keitettiin vispipuuroa.
Syksyn pakolliseen ohjelmaan myös kuului perunannostopäivä suurtilan pellolla. Sieltä sitten koulu - 360 oppilasta - sai ilmaiset perunat talveksi.
Näin vielä 60-luvun alussa, ja muutaman kymmenen kilometrin päässä Helsingistä.

Vierailija

Kohta 19. - Nykylapsilla ei ole mitään käsitystä, miten isoja vanhempien luokat olivat. Aina oli päälle 30 oppilasta, usein 36. Eikä ollut mitään avustajia, yhden opettajan piti pärjätä koko luokan kanssa.

Kakku-Alma

Kun oli kuukautiset, ei tarvinnut osallistua jumppaan. Opettajalle sanottiin, että mä "istun" nyt. Opettaja merkkasi asian vihkoon. 

Vierailija

HH kirjoitti:
Tyttöjen liikuntatunnilla koikkelehditiin uimapuvun näköisissä voimistelupuvuissa ympyrää, kun ope löi tampuriinia keskellä :D 

Meidän poikien liikuntatunnilla harjoiteltiin sulkeisia tunnin aluksi, että osataan sitten armeijassa.
Siinä maalaiskoulussa (ala-aste) 70-luvun loppupuolella oli ulkohuussi, tytöille ja pojille omat.
Ylä-asteella oli joku työhön tutustumis viikko, maalaistalossa töissä ja asumassa se aika.

Murros

Kansakoulun kolmannella luokalla äidinkielessä piti opetella ikivanhat termit (sisätulento, eranto, kerake, ääntiö jne.). Niillä mentiin yksi vuosi. Seuraavana vuonna kielioppitermit olikin muutettu kansainvälisiksi ja piti opetella puhumaan mm. adjektiivista, allatiivista ja ablatiivista. Vanhoja muotoja ei saanut käyttää. Se sekoittaminen pilasi myöhemmän äidinkielenopiskeluni. Matematiikan opiskeluni pilasi se, että kansakoulun kolmannelle asti käytettiin numeroita, mutta neljännellä alkoi joukko-oppi, eikä matematiikassa enää käytetty numeroita. Näin aina oppikoulun kakkosluokalle asti, jolloin hylättiin joukko-oppi ja palattiin taas numeroihin.

Murros

Ewa kirjoitti:
Kyllä oli ainakin koulumatka pitkä. Tokaluokalla pääsi jo bussilla 7 kilsan matkasta 5 kilsaa. Ei jääny kun kaksi kilsaa kävellä. Ekaluokalla oikastiin metsän halki niin oli lyhyempi vähän.

Kansakouluun piti kävellä 2 km., oppikouluun pyöräillä 4 km. ja lukioon pappatunturoida 7 km. Myös talvipakkasilla. Busseja ei silloin koulumatkoihin maalaiskunnassa käytetty.

kissamummo

60-luvun alussa piti muistaakseni olla omat eväät koulussa. Aika pian ruvettiin saamaan koulun puolesta ruokaa, joista huonoimmat muistot ovat velleistä ja ruispuurosta. Tilliliha ja kanaviillokki sen sijaan olivat hyviä. Opettajat olivat auktoriteetteja, eikä luokissa ollut sen kummempia ongelmia. - Joskus myöhemmillä luokilla kuuli kerrottavan jostakusta häiriköstä, jotka sitten siirrettiin tarkkiksille kovemman kurin piirin.

Vierailija

Aloitin kouluni vuonna 1963 ja muistan kun koulussa oli
pakko syödä verilättyjä.Opettaja seisoi pulpettini vieressä
ja käski juoda maitoa päälle.Oksennushan siitä tuli ja sen
jälkeen ei enää tarvinnut syödä.Mutta siitä seurauksena
en voi vielä 63 vuotiaanakaan niitä syödä pelkkä hajukin
oksettaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat