Annu, 46, saa vaatteensa sileiksi itse keksimällään kikalla: ”En ole silittänyt 25 vuoteen”

Annu, 46, saa vaatteensa sileiksi itse keksimällään kikalla: ”En ole silittänyt 25 vuoteen”

"Insinööriopintojeni aikana keksin silentämisniksin, joka pelasti arkeni", Annu kertoo.

Silittäminen ei ole koskaan kuulunut Annun lempipuuhiin. Niinpä hän keksi tavan, jolla saisi vaatteensa sileiksi ilman silitysrautaa. Nyt hän kertoo niksinsä Kodin Kuvalehdelle.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (204)

Vierailija

Asuu varmasti asunnossa, jossa kiinteä vesimaksu, eli maksattaa touhunsa muilla. Tai sitten ei ole mitään käsitystä, mitä vesi ja sen lämmittäminen maksaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tervetuloa joukkoomme

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Anteeksi 1-vuotias lapseni, ehdit elämäsi aikana nähdä varmasti vesisotia ja ilmastosotia, emmekä me vanhemmat kyenneet estämään sitä. Sen sijaan me elimme näin ja kirjoitimme siitä riemuiten naistenlehdissä.

Hei, tyhmä! Jos tajuaisit jotain, niin tietäisit, että juuri tämä yksivuotiaasi on, ja tulee aina olemaan SINUN suurin ympäristörikoksesi: mikään veden klottaaminen, autoilu tai edes lentomatkustaminen ei aiheuta puoliakaan siitä hiilijalanjäljestä, mitä vain.yksi.jälkeläinen tuottaa.
Jotain suhteellisuudentajua nyt!

Jaa, sinäkö et ole omien vanhempiesi pikku ympäristörikos? 

Vierailija #1

Vierailija kirjoitti:
Nestemäinen pesuaine sisältää aina myös säilöntäainetta. Jauheen voi liottaa pieneen määrään vettä ja kipata pesupalloon. Itse käytän ekologista pyykkiraastetta eli raastettua saippuaa. Alhaisissa lämpötiloissa on ohjeena juuri tuo liotus.

Mitä saippuaa tarkalleen ottaen käytät? Jos käytät ihonhoitosaippuaa pyykinpesuun, saippuoimaton rasva siirtyy tekstiileihin, eikä pese pyykkiä niin puhtaaksi kuin olisi tarkoitus. Ajan mittaan ylirasvoittunut saippua kertyy pyykinpesussa myös kankaan kuituihin tai koneen putkistoihin ja jättää ne ”tahmaisiksi”, ellei "tyhjäpese" konetta säännöllisesti. Jos muistaa "tyhjäpestä" pyykinpesukonetta säännöllisesti 95 asteessa, koneen rasvakertymät poistuvat.

Moni ekopesijä vannoo marseillesaippuoiden nimeen. Marseillesaippuoidenkin (valkoisen ja vihreän) rasvapitoisuus on 72 %,  joten konepyykkäreiden kannattaa olla tarkkana myös ekoillessa noiden rasvakertymien kanssa. Vihreä marseillesaippua on sitäpaitsi ihonhoitoon tarkoitettua saippuaa, joten sen käyttämistä konepyykkiin kannattaa välttää kokonaan. Valkoinen marseillesaippua sisältää palmuöljyä ja vihreä oliiviöljyä. Jos aikoo käyttää marseillesaippuaa konepyykkiin, niin ainoastaan vaatteiden/kankaiden tahrakohtia kannattaa hieroa saippualla ennen koneeseen laittamista. 

Onhan marseillesaippuassa hyviä puolia, mm. antibakteerinen ominaisuus ja se ekologisuus, mutta kannattaa myös pitää mielessä, että marseillesaippua on peräisin ajalta, jolloin pyykkikoneita ei vielä ollut olemassa. Sanotaan, että se kehitettiin jo 900-luvulla Marseillessa, jonne saippuanvalmistustekniikka matkasi Syyrian Alepposta. Ensimmäinen marseillesaippuaa valmistava tehdas aloitti kuitenkin toimintansa Marseillen kaupungissa "vasta" vuonna 1593.

Maailman ensimmäinen pyykinpesukone taas patentoitiin vuonna 1851. Siinä on 258 vuotta välissä. 

Vierailija

Miksi ne vaatteet täytyy kastella vedellä uudelleen pesun jälkeen?
Nehän on jo märkiä, ja kuten jo aiemmin kommentoitiin, niin kun ei laita pyykkikoneen kovinta linkousohjelmaa, niin pesun jälkeen kun napakasti "ravistelee" vaatteet ja laittaa henkariin, niin siinähän ne suoristuu, tai siis "silenee".
Mahtaa kestää vaatteiden kuivuminen ja luulisi vaatteiden venyvän jos niitä läpimärkinä roikottaa henkarissa?
En tiedä onko hänellä mahdollista kuivata pyykkejä ulkona, mutta jos on, niin kannattaisi kokeilla, niin huomaisi että koko suihkurumba pesun jälkeen on ihan turha.
Toinen "niksi" olisi kuivata vaatteet kuivausrummussa. Kuluuhan siinä energiaa ja kaikki vaatteet ei tykkää, mutta jos verrataan tähän suihkulla kasteluun ja kuivattamiseen, niin se kuivausrumpu voisi olla kokeilemisen arvoinen idea. Ainakin olisi helpompi tapa.

En tajua...

Tulee halvemmaksi silittää. Vesimaksu vain nousee, varsinkin kun kuuma vesi kalliimpaa. Ja kauan siinä mahtaa kestää, että ne vaatteet kuivaa?

puh puhdasta

Jos on mahdollista niin hanki kuivausrumpu. Kuivattaa ja silentää samalla. Ei muuta kuin henkariin suoraan, kiitos. Lakanat ym. ihan valmiit kaappiin viikattuna.

Vierailija

Ei sitä missään vaiheessa kuivausrummussa käytetty, pestään vaan pesukoneessa jonka jälkeen suihkutetaan ja jätetään sitten sinne suihkuun kuivumaan.

Vierailija

Itse nostan pesukoneesta silitystä kaipaavat vaatteet suoraan henkareihin ja housut prässisaumoihin. Pyyheliinat taittelen "kaappimuotoon" myös, kestää kyllä kuivua kauemmin, mutta ovat sileitä kaappeihin laitettaessa.

Markus791

Ei mitään järkeä tässä niksissä. En itsekään tykkää silityksestä, mutta tuo niksi tuhlaa luontoa, pilaa vaatteet ja vie ihan älyttömästi aikaa.

Vierailija

liisa32 kirjoitti:
Hirveää, itse en ilmastonmuutoksen takia käy edes suihkussa kuin kerran kuukaudessa.
Melkein yöunet menee kun tällaisesta kuulee. Meillä Helsingissä kun muutenkin vedet lämmitetään kivihiilellä niin käytän pääasiassa kylmää vettä ja sitäkn harkiten. Esim. Vessan pönttöä ei kannata vetää joka kerran, vaan useimmiten luraus erillisestä kannusta riittää. Hävetkööt tuollaiset tuhlarit!

Ilmastoahdistukseen on saatavissa apua. Suosittelen.

Charêt

Melkein pyörryin lukiessani tuota kirjoitusta. - en ole insinööri koulutukseltani, mutta joku muu kuitenkin. - en älyttömämpää keksintöä ja vinkkiä ole eläissäni lukenut. - tuossa ajassa, kun lotraat kuuman veden kanssa jossain kosteassa suihkutilassa, olisin höyryraudalla silittänyt kasan vaatteita, jopa lakanoitakin. - mutta lakanat kyllä mankeloin, jos tarvis vaatii. - sekin olisi mennyt tuossa silityksien välissä. - mutta sellaisen vinkkin voin antaa, jota ystäväni käytti omistamassaan putikissaan,  jossa myytiin muodikkaita tunikoita. - hän ruiskutti ryppyisiksi menneille vaatteille (kuiville) sumutepullosta vettä niihin ryppykohtiin, kuivuessaan ne suoristui myyntikelpoisiksi. - siis ei tarvitse mennä valtavan pyykikasan kanssa kylppäriin  ähräämään moneksi tunniksi.

Vierailija

Voiko jollekin silittäminen olla noin vastenmielistä kun mieluummiin ryhtyy noin älyttömään puuhaan?

Onkohan muillakin insinööreillä noin typeriä keksintöjä, epäilen.

en silitä

Itsekin kopsauttelen ja oion vaatteet ennen ripustamista. Ja etenkin puuvillaiset vaatteet oikenee kun venyttää ristiin (vastakkaisista nurkista). Sama toimii myös kuivaan vaatteeseen. Kannattaa myös käyttää "siliävät" tai "tekokuitu" -ohjelmia, niissä lämpimämpi huuhteluvesi. Kylmä huuhteluvesi rypistää tekstiilit. Ryppyjä saa pois myös suihkepulloa käyttämällä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat