Annika keksi systeemin, jonka ansiosta nelihenkinen perhe syö aina hyvin – kaupassa käydään vain kerran viikossa eikä hävikkiä tule

Annika keksi systeemin, jonka ansiosta nelihenkinen perhe syö aina hyvin – kaupassa käydään vain kerran viikossa eikä hävikkiä tule

Monipuolista, terveellistä, sesongin mukaista ja mahdollisimman vähän hävikkiä – sellaista on Annikan perheen syöminen. Apuna ruokasuunnittelussa on 13 viikon ruokalista, jolta löytyy noin 90 ruokaa. Kuvat: Annika Tuomensaari

Tämä juttu on sinulle, joka et halua päivittäin pohtia, mitä ihmettä sitä illalla taas kokkaisi. Annika kehitti 13 viikon ruokalistan, jonka ansiosta perhe syö entistä terveellisemmin.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (50)

Terylene

1 kasvisruokapäivä viikossa on ihan liian vähän! On tämä mennyt kummalliseksi. Ennen syötiin lihaa vain 2 tai kolme kertaa viikossa, huom ei siis 2-3 päivänä viikossa.

Muuten toki todella hieno juttu, on ekologista, ettei mene yhtään ruokaa haaskuun, ja tuo kausikasvisjuttu tuo vaihtelevuutta vihanneksiin ja säästöä siinä samalla, koska silloin kun on kunkin kasvin luonnollinen sato aika, sitä saa edullisemmin.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Opettaja?!? Ja tuollainen hiilijalanjälkiruokavalio perheelle, epäekologinen, epäeettinen, epäterveellinen, en ole uskoa näkemääni! Hyi halvattu, että seuraavalle sukupolvelle vielä tuollaiset ruokailutottumukset välittää :(

t. Ope, jonka kotona on lapsille tulevaisuuden ruokavalio = paljon luomuruokaa, aina vegaani- tai kalapäivä, joskus sirkkapäivä, ei höttöhiilihydraatteja :)

No huh huh, olipas kommentti. Onneksi suurin osa opettajista on kuitenkin ihan normaaleja ihmisiä, kuten jutun Annika, eikä tälläisiä fanaatikkoja. Minusta jutun ruuat oli ihan hyviä perusruokia. Mistä edes tiedät kuinka paljon he käyttävät luomukasviksia tai muita luomutuotteita? Kaikille se ei ole asia, jota pitää erikseen alleviivata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Täti22

Tässä on ideaa! Kaikenlaiset kärjistävät kommentit omaan arvoonsa! Jokainen toimikoon itselleen sopivimmalla tavalla.

Tämä on hieno juttu suunnitelmallisuudesta ja ajankäytöstä, joka helpottaa kiireisessä arjessa. Olisiko ruokalistoja mahdollista julkaista? Siitä saisi moni apua! Jokainen voisi muokata listoista itselleen sopivat versiot vaikka lisäämällä sitten niitä sirkkapäiviä ;)

Vierailija

Marttamari kirjoitti:
Aika rasvapitoista ruokaa näkyy listalla olevan, erityisesti maitopohjaisia rasvoja. Olisin itse vailla energiaa tuollaista listaa noudattaessani, olisi myös jatkuva nälkä sekä makean himo. Ei jatkoon.

Pidä sitten se sirkkapäivä, siitä vasta energiaa.

NotOrganissattori

Loistojuttu!
Riippuu varmaan kaikkien lähtökohdista, arvostavatko vai kunnioittavatko ihmiset esim. yhtä kasvispäivää.
Itse ajattelisin, että kotielämästä varsin tehottomana suunnittelijana tämä kuulostaa loisteliaalta organisoinnilta... vielä kiireisessä perhearjessa! 👍

Vierailija

Tosi hieno systeemi, ja hyvin toteutettu! :) Jaksaisinpa itsekin suunnitella - toisaalta tykkään syödä samoja pöperöitä pitkät ajatkin, kun itse tehty on niin hyvää. Kun tuohon listaan lisää vielä lounaan, onkin aika kova keksiminen eri ruokalajeja. Tykkään itse kokata isompia annoksia, joista syödään monta kertaa.

Ruoka voi olla lääke

Huoli terveellisyydestä ja ratkaisu on anopin riisimurot!! No säästyy mielenterveys ehkä, kun ukko saa lapsuudesta tuttua ruokaa :-) :-)

Vieläkun olisi 13 viikon vhh-ruokalista ilman eineksiä (nakkeja) puhtaista mahdollisimman kotimaisista lähiraaka-aineista, ilman laktoosia ja gluteenia sekä keskivertoa matalampi omega-6-määrä ja runsaammin omega-3:a ja kihtipotilaallekin soveltuva vähän puriineja tuottavat raaka-aineet. Mut voi kauheeta kun tämä olisi jo jollekin fanaattista...

Normaali ruoka on sellaista, jolla jokainen perheenjäsen pysyy terveenä ilman elintasosairauksia. Kun jää kaupan leipä-muro-eines-osastot väliin, tarvitaan todella hyvää suunnittelua ettei synny hukkaa ja on kumminkin riittävästi ja lisäksi lasten makutottumusten avoimuus. (Tämä työhän alkaa jo raskausaikana.) Muutenhan jäisivät ilman ruokaa, kun kaapit ei pullistele pastaa, leipää, muroja ja perunaa. Tai nakkeja.

Pööpöti

Vierailija kirjoitti:
Opettaja?!? Ja tuollainen hiilijalanjälkiruokavalio perheelle, epäekologinen, epäeettinen, epäterveellinen, en ole uskoa näkemääni! Hyi halvattu, että seuraavalle sukupolvelle vielä tuollaiset ruokailutottumukset välittää :(

t. Ope, jonka kotona on lapsille tulevaisuuden ruokavalio = paljon luomuruokaa, aina vegaani- tai kalapäivä, joskus sirkkapäivä, ei höttöhiilihydraatteja :)

Onneksi jokainen saa tehdä juuri sellaisen ruokalistan kuin haluaa. Tässä jutussa nyt ei niinkään listan sisältöön keskitytty vaan ruokalistan toteutusideoihin, miten sen voisi tehdä ja mitä yksityiskohtia se voi sisältää. Jokainen saa sitten päättää, miten yksityiskohtaisesti sen lopulta tekee ja mitä ruokia sisältää. Voi pitää sen sirkkapäivänkin vaikka joka päivä.

Vierailija

Terylene kirjoitti:
1 kasvisruokapäivä viikossa on ihan liian vähän! On tämä mennyt kummalliseksi. Ennen syötiin lihaa vain 2 tai kolme kertaa viikossa, huom ei siis 2-3 päivänä viikossa.

Muuten toki todella hieno juttu, on ekologista, ettei mene yhtään ruokaa haaskuun, ja tuo kausikasvisjuttu tuo vaihtelevuutta vihanneksiin ja säästöä siinä samalla, koska silloin kun on kunkin kasvin luonnollinen sato aika, sitä saa edullisemmin.

Ja ennen raudanpuuteanemia oli kansantauti, etenkin kasvavien lasten ja nuorten kohdalla iso ongelma.

Vierailija

Idea on tosi hyvä. Ja 13 viikon listaan varmaan mahtuu monenlaista. Jutussa ei kai kuitenkaan luvattu, että tämä yhden lapsiperheen työssäkäyvien vanhempien tekemä ruokalista sopisi sellaisenaan fennovegaanille, kihtipotilaalle ja työttömälle toimeentulotuen saajalle. Miksi siis kommenteissa keskitytään siihen, paljonko smetanaa näiden keitossa on? Kukin voi tehdä oman ruokalistansa, tai jättää tekemättä. Suunnittelematta ei kuitenkaan automaattisesti tule sen ekologisempaa tai terveellisempää.

Säästäväinen

Minulla tuo systeemi ei toimisi. Ruoka on myös nautinto, ei tulisi mieleenkään suunnitella etukäteen pitkälle ruoat mitä syö, aivan kuin ruoan ainoa tehtävä olisi täyttää maha!! Kylminä ja sateisina päivinä esimerkiksi keitto tai lihapata maistuu paljon paremmin,tai esim. jos olen äärimmäisen väsynyt turvaudun eines / pakaste tuotteeseen. Et voi tietää etukäteen koska sataa tai olet väsynyt! Seuraan myös tarjouksia ja ostan -30% tuotteita, eli monesti keksin ruoan vasta kaupassa sen mukaan mitä on tarjolla. Olen tarkka rahasta. Silloin kun kävin kaupassa vain pari kertaa viikossa ja ostin paljon, osa ruoista ehti jo pilaantua, tai en ehtinyt tai jaksanut esivalmistella ruokia koko ajan. Elämässä on paljon muutakin tekemistä kuin tehdä alvariinsa ruokaa, tai ruokalistoja tai miettiä jo etukäteen jotain tulevaisuuden aterioita!

ella

Hienoa, hyvä! Kateeksi käy tuollaista järjestelmällisyyttä! Itse tykkäisin tehdä samoin, mutta aina aika rajoittaa. Meillä mies töissä, minä opiskelen ja lapsi päiväkoti-ikäinen. Taidan kokeilla, että sopisiko tälläinen systeemi meidän arkeen. Rutiinit tuo turvaa ja pysyvyyttä, kiitos tästä artikkelista! Negatiiviset kommentit voi ohittaa ihan huoletta! :)

______________
atari breakout

Vierailija

Hieno homma Annika. Kunnon perus kotiruoka se olla pitää, tehdä sitä mitä talossa syödään. Jos tekisi kaikenmaailman hömpötysruokia niin nehän saattasi kompostiämpäriä ruokkia ja tulisi hävikkiä. Meillä käydään kerran kk isoilla ostoksilla ja täydennykset jääkaappiin tarpeen mukaan. Ruokalistaa ei ole mutta yleensä emme mene kauppaan ennen kuin kaapit ovat tyhjiä. Kukin tavallaan ja Annika oli perheensä kanssa tehnyt ison ja hienon työn!

Tarja

Turha vauhkota kenenkään. Mutta minulla on ongelma. Kahden hengen talous,toinen keliaakikko eikä käy laktoosi, en kestä pippureita tai muita voimakkaita mausteita.   Toinen syö sekaruokaa, ja työn raskauden takia mikään kovin kevyt ei käy.  Nyt kaipaan halpoja,helppoja ja nopeita ruoka ohjeita.

Tupuna

Paikallinen lehti julkaisee Toimintakeskuksen ja päiväkotien/koulujen ruokalistat. Leikkaan listat jääkaapiin oveen kiinnitettäväksi. Eli minulla on valmiiksi tehdyt ruokalistat seuraavalle viikolle. Tarpeen mukaan muuntelen tai vaihdan päiviä.  Ohjeet haen netistä, jos en osaa ko. ateriaa laittaa. Todella yksinkertaista ja vaivatonta.  

Vierailija

Ottaako tämä 13 vkon ruokakalenteri huomioon sesonkien herkut? Olisi kurjaa unohtaa parsa sen parhaalla sesongilla, omenat, marjat, sienet syksyllä. Riisipuuro jouluna, varhaisperunat ja herneet kesällä ja monet muut kasvikset-ja vihannekset jotka kuuluvat kesäsesonkiin parhaimmillaan.

Vierailija

Ihmettelen tuota, ettei ruokahävikkiä tule. Kun tarvitaan vähän pinaattia johonkin ja palsternakkaa vähän toiseen. Jokaiselle päivälle pitää ostaa erikseen omat ruoka-aineet. Jäähän sitä silloin kaappiin kuivumaan noita jämiä.

Neljän hengen nakkikeittoa myös ihmettelin. Puputetaanko lisäksi leipää, että mahat tulee täyteen. Aika pieni annos minusta neljälle. Toki smetana tekee siitä täyttävämmän, joten ehkä rasvalla ja kermoilla on korvattu ruoan määrä. Rasvaisempi pitää kauemmin mahan täynnä.

Mutta ihan hyvä idea. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Opettaja?!? Ja tuollainen hiilijalanjälkiruokavalio perheelle, epäekologinen, epäeettinen, epäterveellinen, en ole uskoa näkemääni! Hyi halvattu, että seuraavalle sukupolvelle vielä tuollaiset ruokailutottumukset välittää :(

t. Ope, jonka kotona on lapsille tulevaisuuden ruokavalio = paljon luomuruokaa, aina vegaani- tai kalapäivä, joskus sirkkapäivä, ei höttöhiilihydraatteja :)

Sirkkojen kasvatus on todella epäekologinen ja epäeettinen vaihtoehto. Se vaatii tarkoin säädellyn kosteuden ja lämpötilan. Energiankulutuksen takia sirkkoja ei juuri kasvatetakaan. Lisäksi sirkkoja pitäisi syödä aika järkyttävän kokoinen kasa, jotta saisi saman energiamäärän kuin 100 grammasta naudanlihaa.

Lihantuotanto varsinkin ulkohaassa on ekologista, suojelee luontoa, edistää uhanalaisten ketokasvien elpymistä, pitää vihermassan kierrossa sitomassa hiiltä. Nurmirehua syövä karja ei tuota metaaniakaan kuin murto-osan tuontisoijaa syövistä naudoista. Naudan perästä tulee se luonnollinen lannoitekin. Suomalainen liha on terveellistä, maailman huippua. 

Ihminen on sekasyöjä. Kalaa syön myrkkyjen takia melko harvoin, naudanliha on puhtaampaa. En kyllä ole vielä koskaan pitänyt liharuokapäivää niin, että ei olisi kasviksia joukossa. Ongelmana lihansyönnissä maailmanlaajuisesti on se, että sitä syödään liikaa. Punaista lihaa saa syödä puoli kiloa viikossa, valkoista lihaa enemmän.

Maitotuotteet ovat ihmisille myös terveellisiä. Kaikki ne kansat, jotka kykenevät nauttimaan maidon suoraan nesteenä - kuten suomalaiset - tekevät niin. Muut kansat käyttävät sitten hapatettuja ja jalostettuja tuotteita senkin sijasta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

t. Ope, jonka kotona on lapsille tulevaisuuden ruokavalio = paljon luomuruokaa, aina vegaani- tai kalapäivä, joskus sirkkapäivä, ei höttöhiilihydraatteja 

Meillä Suomessa näyttää olevan enemmänkin näitä äärimielisiä opettajia. Jotkut sentään saadaan ulos maasta äänestämällä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat