Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas kertoo nyt ensimmäistä kertaa edesmenneestä isästään: ”Hän ei koskaan pystynyt olemaan minulle sell...

Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas kertoo nyt ensimmäistä kertaa edesmenneestä isästään: ”Hän ei koskaan pystynyt olemaan minulle sell...

Eveliina Mäntykangas muistaa, että isä Matti Nykänen oli harvoin selvinpäin. ”Jos en olisi taistelijaluonne, olisin varmasti nyt jossain laitoksessa.”

Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas kertoo, että selvinpäin isä oli mitä ihanin ihminen. Mutta isä oli selvinpäin vain harvoin.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (58)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Eveliina tietää, että isä rakasti häntä. Alkoholismi on sairaus muitten joukossa, sitä ei vaan haluta ymmärtää. Isäsi oli sinullekin rakas, miksi nyt kerrot ikäviä juttuja hänestä? Tosi loukkavaa Mattia kohtaan. En koskaan voisi tehdä noin, oli isä sitten millainen tahansa. Hän oli rakas.

Kuulostaa siltä, että tämän kommentin kirjoittajalla on alkoholiongelma, taikka sitten hän elämässään hyssyttelee toisen alkoholiongelmaa ja mahdollistaa sen ylläpidon.

Miksi sinusta alkoholismi on asia, josta ei saa puhua? Miksi se on asia, josta pitää vaieta, ja jota pitää hävetä? Kaikille on parempi, että näistä puhutaan avoimesti.

Vaikenemisen kulttuuri ruokkii häpeää ja pahentaa tilannetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ei toivottu tytär

Renttuisä oli minullakin. Aggressiivinen juodessaan. Sen harvan kerran kun oli selvinpäin oli huumorintajuinen kiltti, rakasti salmiakkia. Maksoi reilusti jos jaksoi hieroa hänen selkäänsä. Äiti oli täysin hänen pauloissaan. Se rakkaus mitä lapsena sain tuli vain isältä. Äiti oli tunnekylmä lapsilleen. Hän myös sanoi sen usein, että lähdette kotoa heti kun yläaste suoritettu. Olin isän firmassa kesätöissä 13 vuotiaana. Ylpeänä. Kun sain palkkani, äiti otti 80 prosenttia palkasta. He joivat isän kanssa ne rahat. Nyt kun olen aikuinen, emme ole nähneet tai kuulleet vanhempien kanssa. Olen itse äiti ja minulla on lapsenlapsiakin. Tiedän että vanhemmat elää, he eivät ole yrittäneet ottaa yhteyttä. Eivät ole koskaan kysyneet lapsistani. He juovat edelleen. Miltä tämä tuntuu? Yritän olla miettimättä vanhempiani. Silloin kun he nousevat mieleeni, nousee suru. Miten kohtelen itse omia lapsiani, hellin rakastan, teen kaikkeni. Olen vastakohta omille vanhemmille. Taustalla aina suru siitä millaisen lapsuuden sain. Väkivaltaa, uhkailua, alkoholismia, alentamista, sitä etten ollut toivottu. Miksen ollut poika, miksen ole jotain muuta.

Vierailija

Minusta on hienoa, kuinka Nykäsen tytär avautuu ja kertoo totuuden, minkä hinnan Nykänen itse ja lähipiiri ovat joutuneet maksamaan urheilusankarimme julkisuudesta ja kaikista niistä saavutuksista mitä Nykänen on saavuttanut, ettei samaan virhettä tehtäisi uudestaan ja historia toistaiseksi itseään.

Matti Nykänen sai elää vain hetken normaali ihmisen elämää ja loput elämästä hän jakoi Suomen kansan ja osin myös maailmanlaajuisesti. Hän oli tähti jo 13v ja oma lapsuus ja nuoruus jäi elämättä ja uhrattiin urheilun ja julkisuuden alttarille. Ja varmasti hinta oli kova.

Nykänen oli oman aikansa lapsi ja jo silloin oli, olisi Nykäsen lisäksi lähipiiri tarvinnut apua julkisuuden ja median käsittelyssä, kun nyt heidän vetäistiin siihen täysin kokemattomana ja kylmiltään ja varmasti oli myös hyväksikäyttöä ja rahastusta.

Ja myös kipeät asiat on tuotava julkisuuteen, muuten historia on vääristynyt ja siloteltu. Ja kaikilla saavutuksilla on hintansa ja joku saa sen taakan kannettavaksi.

Vierailija

Pitääkö tyttären vielä jatkaa tätä Matista kirjoittelua.
Eikö riitä kun vaimo on koko kevään antanut tietoja.
Antakaa Matin jo olla.

Vierailija

Nyt menee puurot ja vellit sekaisin. Ei Matti Nykästä ja hänen tytärtään voi edes verrata tavis isään tai tyttäreen.

Matti Nykänen oli maailmanlaajuisesti sankari ja palvottu jo lapsena -nuorena poikana, jolle kaikki ovet avautuivat ja iltapäivälehdet kirkuivat otsikoita ja muut tekivät kaiken mahdollisen mitä hän keksi pyytää, jo paljon ennen hänen tyttärensä syntymää. Olisihan se ollut ihme, jos hän olisi pystynyt toisaalta sitten elämään normaali arkea, kun muut päättivät hänen asioistaan ja elämästään. Nykänen eli kuin kultahäkissä.

Ja tuskin hänellä olisi ollut edes mahdollisuutta olla hyvä isä, kun suurimman osan oli leireillä ja toisten käskytettävänä.
Ja jo se oli suuri media tapahtuma kun Nykänen laskeutui lentokentälle ja vastassa oli tytär, jota Nykänen piti sylissään. Sitä uutisoitiin televisiossa ja lehdissä etusivuilla.

Hienoa, kuinka Nykäsen tytär raottaa perheen arkea ja ehkä siitä voisimme ottaa vähän oppia, mitä julkisuuden valokeilassa elämä on ja mitä kaikkea lapset saavat kokea, vaikka siihen heillä ei ole osaa eikä arpaa ja näin sankarimme elämästäkin muodostuu inhimillisempi ja mikä on sen hinta, kun kansa janoaa suorituksia ja kuuluisuutta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Pitääkö tyttären vielä jatkaa tätä Matista kirjoittelua.
Eikö riitä kun vaimo on koko kevään antanut tietoja.
Antakaa Matin jo olla.

Eikö se ole hyvä, kun totuus tulee esille ja historia on totuudenmukainen ja näyttää sen inhimillisen puolen ja heikkoudet sankareistamme, joka ei tietenkään vähennä hänen arvostustaan.

Siitähän ei päästä mihinkään, että Matti Nykänen oli maailman paras mäkihyppääjä ja hänellä myös omat heikkoudet ja juuri se tekee hänestä inhimillisen ja todellisen ihmisen, eikä yli-ihmistä.

Tiedän tunteen

Matti oli pohjimmiltaan ujo ja alkoholi auttoi vapautumaan.Ikäväkyllä se vain ei hänelle sopinut ja kaikki tiedämme miten kävi kun promillet nousi.Eveliina on rohkea kun kertoo julkisesti tuntojaan koulukiusaamisesta ja suurista pettymyksistään lapsena. Kaikkea hyvää sinulle Eveliina toivottavasti pystyt eheytymään, antamaan anteeksi. Katkeruus pilaa elämän.

Vierailija

Ansku1234 kirjoitti:
Samaa mieltä, nytkö sitä tehdään ulostulo julkisuuteen ?? Olis saanu olla kommentoimatta. Turhaa julkkishakuisuutta.

Jännä juttu, kuinka meillä taviksilla, myös sinulla on jotenkin erityinen oikeus kommentoida Nykästä ja hänen lähipiiriään tekemisiään ja sanomisiaan, mutta sitä samaa oikeutta et halua antaa hänen tyttärelleen tai perheelle, ihan kuin kansa olisi omistanut Nykäsen ja päättänyt mikä on sopivaa ja mikä ei, Nykäsen lähipiirin puhua.
Eikö se ole vähän ristiriitaista?

Matti Nykäsen lapset ja perhe ovat todella antaneet harvoin haastatteluja. Ja Eveliinaltakin taitaa olla ensimmäinen kerta kun tulee julkisuuteen kertomaan kuuluisasta isästään, toisin kuin kommentoijat, joilla löytyy mielipide asiaan kuin asiaan, oli kysymys vaikka isyydestä.

Eli kun kysymys on Nykäsestä, niin ilomielin sinäkin haluat tuoda mielipiteesi julki, mutta sitä samaa oikeutta et anna Nykäsen tyttärelle, vaan suuresti paheksut.

Vierailija

Kun seurasin Nykäsen hautajaisia, niin kyllähän Eveliina on perinyt silmiin pistävästi isältään sellaista arvokkuutta, lämpöä, toisen huomioon ottamista ja inhimillisyyttä, mitä Matti Nykäsellä oli hänen kultajuhlissaan, eikä kumpikaan tuonut itseään esille tai tyrkyn, vaan antoi muidenkin loistaa. Ja se on luonteenpiirre, ei kasvatuksen tulos.

Hohhoijaa

Vierailija kirjoitti:
Pitääkö tyttären vielä jatkaa tätä Matista kirjoittelua.
Eikö riitä kun vaimo on koko kevään antanut tietoja.
Antakaa Matin jo olla.
Vaihtaisit jo leyvä. 

Vierailija

Järkyttävää, että yhä on ihmisiä joiden mielestä kaltoinkohdellun lapsen pitäisi olla hiljaa?! Alkoholismi on sairaus, joka tuhoaa todella monen ihmisen elämän ympäri maailmaa. On todella naurettavaa selitellä "hän yritti olla isä parhaansa mukaan" - ehei, ei todellakaan yrittänyt. Jos hän olisi halunnut olla kunnon isä, ei olisi ryypännyt ja tehnyt mitä teki. Tämä kaikki eroaa tuhansista ja tuhansista samankaltaisista tarinoista vain sillä, että Matti Nykänen oli julkisuuden henkilö. Hänen töppäilynsä olivat julkisuudessa joten läheisille tuli vielä meitä "taviksia" raskaampi taakka kannettavaksi. 

Omassakin suvussa näitä lapsistaan ja läheisistään välittämättömiä alkoholisteja on ollut. Sairaita tottakai, mutta eivät yleensä ole olleet myöskään valmiita hakemaan apua. Vaatisihan se itselle rankkojen asioiden käsittelyä esim. terapiassa ja siihen harvemmin ollaan halukkaita. Mieluummin vaan ryypätään ja kohdellaan muita kaltoin, valitetaan omaa kurjuutta. Sitten soitellaan arkisin keskellä päivää kännissä tai keskellä yötä ja tilitetään, kuinka muut ihmiset eivät halua heitä elämäänsä jne. 

Tsemppiä Eveliinalle, olet arvokas ihminen ja hienosti olet selvinnyt eteenpäin rajuista lähtökohdista huolimatta. Kannattaa käsitellä tätä isä-suhdetta ja koulukiusaamista myös jatkossa esim. terapeutin kanssa. Omassa elämässäsi tapahtuvat muutokset (esim. lapset, erot, työttömyys) voivat nostaa esiin näitä tunteita omasta lapsuudesta vielä pitkään esille. Puhuminen auttaa, prosessi voi kestää läpi koko elämän. Siitä voi kuitenkin päästä eteenpäin ja tuntea selvinneensä. Olet valinnut erilaisen tien kuin isäsi joka ei valitettavasti pystynyt tunteitaan käsittelemään. 

Myötähäpee

Täysin moraalitonta itsensä esiin tuomista kuolleen ihmisen kustannuksella joka ei pysty enään sanomaan asian toista puolta. Toi julkisuuden kaipuu on kyl uskomatonta joillain.

Vierailija

Varmaankin tällaisesta aiheesta antaa haastattelun vasta vanhemman kuoltua. Se on kohteliasta, ettei tämän eläessä kerro traumoista, se olisi hyvinkin loukkaavaa vanhempaa kohtaan joka on tehnyt parhaansa niillä kyvyillä joita on saanut. Eveliinalle voimia !!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Matin isällä ei ilmeisesti ollut ongelmia alkoholin kanssa ja lapsuuden kotiolot olivat hyvät. Aiheuttiko sitten nuorena tullut menestys Matin riippuvuus ja väkivaltaongelmat? Hänellä oli hyvä suhde isäänsä mutta omille lapsilleen ei osannut olla isä kuin ehkä hetkittäin.
Eveliinan itsensä kannalta on tärkeää, että hän välitti isästään tämän eläessä, ja tuli hautajaisiin. Jää lohdullinen muisto ilman syyllisyylisyyden tunnetta, joka usein liittyy surutyöhön.

Ei Matin isäkään ollut nuorena mikään pulmunen. Matin velipuoli oli vielä pahemmassa jamassa, hänestä ei nykyään juuri kirjoiteta (ehkä omaisten pyynnöstä).
Suvun ongelma piilee neurologisissa seikoissa. On turha hakea syytä pelkästään ulkoisista olosuhteista, kun addiktioherkyys on kulkenut geeneissä.

Ihmettelijä

On se aina ihmetyksen aihe, kun ihminen kuolee (varsinkin julkisuudessa paljon ollut ja elämässään saavutuksia saanut..), ilmestyy Esiin Aina nämä "läheiset" henkilöt, kertomaan omaa tarinaansa...."Kuinka oli Tärkeä henkilö tämä edesmennyt , minun elämässä...". Kaikki maalaisjärjellä ajattelvat tietävät , että nämä haluavat vain "ratsastaa" edesmenneen henkilön kustannuksella = saada rahaa siitä...Ällöttävää, En tykkää..tällaisista esiintuloista. Olisi tämäkin tytär tullut julkisuuteen ja puhumaan Matti-isästään silloin , kun hän vielä eli..(mutta ei , ei tietenkään, kun häpesi isäänsä niiin paljon)..

Hanski

Eiköhän anneta matille rauha. Olkoonkin tytär tai ei rahastuksen aika on mennyt. Kauniimpaa olisi ollut jos olisi isänsä vierellä esiintynyt hänen eläessä. Aamen

Kiitos tästä haastattelusta

Vierailija kirjoitti:
Jokainen ihminen tekee virheitä elämässään, joita varmasti on katunut. Annetaan kuolleen ihmisen levätä rauhassa, ei kaivella hänen asioitaan enää. Rauha Matinkin sielulle.

Ihmeellinen ajatus, että ihmisen kuoltua pitäisi unohtaa kaikki negatiiviset asiat. Tulee mieleen oman isoisäni hautajaiset, hän oli juoppo ja väkivaltainen, psyykkisesti rikkinäinen ihminen, ja vaikka kuolemasta on kohta 10 vuotta, menneisyyden traumat pitävät otteessaan äitiäni, joka einoääse tapahtumista yli. Hautajaisissa kokonikönsö kärsinyt isoäitini totesi, että keskitytään nyt muistelemaan hyviä asioita (joita ei kyllä ollut). Sukupolvien häpeä ja kärsimys katkaistaan asioista keskustelemalla, eikä vaikenemalla. Suomessa on tuhansia ja tuhansia lapsia, jotka kärsivät vanhempiensa alkoholismista, mutta joista kukaan ei tee juttua. Matin kohtalo oli surullinen, se ei kuitenkaan muuta sitä, että hän oli alkoholisti. Tämä taitaa olla ensimmäinen Matin lasten julkisuuteen antama haastattelu, joten rahastuksesta heitä on turha syyttää. Matti sen sijaan itse eli Seiskan kannessa omaa viinahöyryistä elämäänsä vuosikausia ja avasi oven omaan elämäänsä tiskistelijöille.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat