Shampoo vai sampoo? Tee testi ja selvitä, osaatko kirjoittaa vierassanat oikein – 11 oikein on jo kova tulos

Shampoo vai sampoo? Tee testi ja selvitä, osaatko kirjoittaa vierassanat oikein – 11 oikein on jo kova tulos

Ja sehän voi tietenkin olla sekä shampoo että sampoo, vaikka sitä ei visassa edes kysytä.

Selvitä 14 kysymyksellä, osaatko kirjoittaa vierasperäiset sanat oikein. Ei ole ihan helppoa!Lue koko juttu

Kommentit (16)

Vierailija

Tässä testissä on kaksi väitettä jotka ovat kyseenalaisia: Akaasia on yleinen kasvi ties missä yhteyksissä, ja jos katsot melkeinpä mistä tahansa lähteestä, niin se kirjoitetaan noin. (paitsi kielitoimiston mukaan, mutta virheitä sattuu kaikille).

Ameeba opetettiin vielä koulussa kirjoittamaan tuon asun mukaan, mutta nykyään näyttää vierasperäisempi kirjoitustapa olevan vallalla.

Kuitenkin Suomen kirjakielessä sanat lausutaan lähes poikkeuksetta kuten ne kirjoitetaan. Siksi hyvää kirjakieltä olisi ehdottamasti käyttää tuota suomalaista versioita ko. sanoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Marmelaati ei voi olla oikein.

Monilla kielessä pitkään olleilla vierassanoilla on sekä vierasperäinen että suomalaistettu kirjoitusasu, jotka molemmat ovat hyväksyttyjä muotoja. Siispä sekä marmeladi että marmelaati ovat oikein, samoin limonadi ja limonaati sekä buffet ja buffetti (nämä taivutetaan eri tavoin).

Kiivi sekä linnun että hedelmän nimityksenä kirjoitetaan nykysääntöjen mukaan juuri kiivi eikä enää kiwi kuten ennen. Vähän samoin kuin greippi, joka vielä jokin aika sitten kirjoitettiin grape.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Marmelaati ei voi olla oikein.

on se oikein, se on vain vanhoillinen versio. jos olet nähnyt vanhoja keittokirjoja niissä aina kirjoitetaan noin.

Pasi

Ei kyllä ihan kaikki ole testin tekijällä mennyt oikein, mm marmelaati, enpä ole ikinä ennen nähnyt kirjoitettavan tai sanottavan noin

Vierailija

Vain 11/14 oikein. Marjut Laukiaa, epäilen. Ei minulle kyllä yleensä käy näin. Johtuukohan se kuumuudesta tai väsymyksestä tunnen epäonnistuneeni miehenä ihmisenä.

Vierailija

Jeps kirjoitti:
Ei shampanja kyllä oo samppanjaa muualla kun jossain maaseudulla..

Kyllä vain samppanja kirjoitetaan nykyisin noin. Hiukset pestään sampoolla huolimatta siitä, mitä kauppojen hyllynimissä ja pullon kyljessä ja mainoksissa lukee ja miten koko sana ylipäänsä lausutaan.

Vierailija

Samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa. Ameeba ja akaasia ovat vakiintuneita muotoja, joita ei pitäisi muuttaa vain siksi, että kielitoimisto haluaa yhtenäistää joidenkin vierassanojen kirjoitusmuotoja. Toki yhtenäistäminen helpottaa sääntöjen laatimista ja muistamista, mutta vakiintuneisuus ajaa aina ohi. Enkä edes muista, mikä muoto marmelaadista testissä oli oikein, mutta tässä suosisin kirjoitetaan kuten äännetään -periaatetta. Kukaan ei äännä sitä yhdellä loppu-a:lla, joten marmeladi-muotoa ei ainakaan pitäisi olla.

hyundai

Suomen kielessä perussääntönä on, että sanat äännetään, kuten ne kirjoitetaan. On siis äännevastaavuus. Siksi jos kirjoitetaan shampoo, se pitää myös ääntää shampoo. Useimmat kuitenkin sanovat samppoo. Vielä villimpiä ääntämysoutouksia muodostuu sanasta alkoholi: alkkohooli

Vierailija

Samppis, samppanja????? ei todellakaan, jos ei osaa niin voi sanoa ja kirjoittaa kuohuviini tai prosecco,spumante,cava,crémant, sekt jne.

Kielikukkanen

Se on marmalade, kaikki muu on väärin.

Tarinan mukaan Kuningatar Elisbeth 1 tuli merisairaaksi jo ennenkuin laiva ehti Thamesilta merelle.

Kuningattaren velvollisuus oli, laivaston ylipäällikkönä,  osallistua vuosittain sotaharjoitukseen. Katastrofi; Kuningatar sairas ja kiukkuinen, eikä voinut syödä mitään. Ranskalainen kokki kokeili kaikkea, lopuksi keitti marjoista makean hyytelön.  

Se pysyi sisällä. Kokki antoi keitokselleen nimen:

mar=meri.

malade= sairas,     ==>     marmalade=merisairas

Liekö totta vai ei, hauska tarina kumminkin  ( oli hesarissa n! vuotta sitten)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat