Pärjääkö treenaaja vegeruokavaliolla? Todellakin – mutta nämä 10 täsmävinkkiä kannattaa pitää mielessä

Pärjääkö treenaaja vegeruokavaliolla? Todellakin – mutta nämä 10 täsmävinkkiä kannattaa pitää mielessä

Miten vegaanisen tai vegeruokavalion ja treenaamisen voi yhdistää toimivalla tavalla? Ravintovalmentaja ja personal trainer kertoo parhaat vinkkinsä.Lue koko juttu

Kommentit (4)

Vierailija

Edesvastuutonta puhetta. Kreatiinia ei pidä syödä yhtään enempää kuin 5 g/pv. Kreatiinitankkauksesta puhuminen on melkoista varomattomuutta.

Mitä tulee energiansaantiin, niin siinä tärkein kasvis on sokerijuurikkaasta kuivattamalla tehty kidemäinen aines.

Vielä parempi on lähes mauton pitempiketjuinen glukoosi, nimeltään malto dekstriini. Sen vieminen lihakseen vaatii - insuliinin ja veden lisäksi - vain korkeintaan kolmasosan yksimolekylisen glukoosin vaatimasta kolmannesta ainesosasta, mineraalista, josta on helposti pulaa. Kaikki kerralla nautittu hiilihydraatti, jonka vieminen lihakseen ja maksaan epäonnistuu, menee rasvasoluihin. Rajoittavia tekijöitä glukoosin lihaksiin ja maksaan viemisessä voivat olla lähinnä vain insuliini ja mainittu nimeltä mainitsematon mineraali. Tai paremminkin näiden kahden puute. Kyseinen mineraalivajaus saattaa olla taustalla niin kutsutussa insuliiniresistentissäkin.

Riittävän energian saannin tärkein tehtävä on estää oman lihaskudoksen käyttäminen energiaksi. Pelkästään aivot vaativat vuorokaudessa noin 100 g hiilihydraattia, eli noin kilon kasviksia, vaikka ei muuten tekisi mitään fyysistä.

Vierailija

Veeganius on vähän niinkuin uskonto, joka ei perustu tosiasioihin.

Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista.

Väestön räjähdysmäinen kasvu on oikeasti paljon lihansyöntiä isompi ongelma, joka pitäisi saada pysähtymään.

Suomalaiset tarvitsevat kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti lisää ruokavalioonsa, mutta jos ei ole hyvin perehtynyt ravitsemukseen, niin monesta ravintoaineesta tulee puutetta, jotka heikentävät kokonaisterveyttä.

Rypsiöljyn, margariinin ja kasvirasvakermojen käyttö on haitallista. 

Vegaaniruuassa ei ole lainkaan:

D-vitamiinia  Vaikka onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa. D-vitamiinin tarve on 30-100 µg päivässä riippuen iästä ja painosta eli sitä tarvitsevat aivan kaikki purkista.

D2-vitamiinia on joissakin sienissä ja lisäksi sitä lisätään joihin elintarvikkeisiin pieniä määriä. D2-vitamiini imeytyy 70% huonommin kuin D3-vitamiini.

Hemirautaa, joka imeytyy huomattavasti paremmin kuin kasvikunnan rauta. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on yleisimpiä ravintoaineiden puutostiloja. 

Kalan Omega-3 rasvahappoja (EPA ja DHA)

B12-vitamiinia

Jodia

Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi rautaa, jodia ja seleeniä.

Vegaanit tarvitsevat sinkkiä 25-30 % enemmän kuin sekaruokavaliota noudattavat. Elimistö pystyy hyödyntämään eläinperäistä sinkkiä kasvisperäistä paremmin, sillä monien kasvien sisältämä fytiinihappo sitoo sinkkiä ja estää sen imeytymistä.

Näitä kaikkia pitää syödä ravintolisinä ja varmistaa ajoittain verikokeella, että elimistö on myös hyödyntänyt ravintolisät ja annostus on oikea.

Myös proteiinin kaikkien aminohappojen saanti on sangen hankalaa. Ainoastaan eläinkunnan tuotteissa on täydellinen aminohappokoostumus. 

Myös tauriini, kreatiini ja kalan fosforiyhdisteet ovat ravintoaineita, joita varsinkin vegaanit saavat yleensä hyvin niukasti, jos ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille ja oireille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän seleeniä, jodia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia, rautaa ja seleeniä.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Raudan ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua raudan puutosta ja varastoraudan (ferritiini) seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

.

http://www.ravintoterveys.net/ravinteet.htm

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat