Punkkilääkäri kertoo, mikä on paras tapa irrottaa punkki ja mikä pahin virhe

Punkkilääkäri kertoo, mikä on paras tapa irrottaa punkki ja mikä pahin virhe

Alle millimetrin kokoista punkkia voi olla vaikea löytää. Varaa kotiin väline sen irrottamiseen.

Näkeekö punkin paljaalla silmällä? Saako sen varmasti irti pihdeillä? Kysyimme erikoislääkäriltä neuvot, joilla osaat toimia oikein punkin poistamisessa.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (26)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Punkki on irrotettava niin pian kuin mahdollista. Ei vetämällä suoraan ylöspäin vaan kiertämällä myötä- tai vastapäivään eläinlääkäriasemalta ostetulla kunnollisella punkkipihdillä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Punkki on irrotettava niin pian kuin mahdollista. Ei vetämällä suoraan ylöspäin vaan kiertämällä myötä- tai vastapäivään eläinlääkäriasemalta ostetulla kunnollisella punkkipihdillä.

Tarkoitat varmasti punkkikoukkua.

Kynäilijä

Ehdottoman hyvä keino punkin poistoon on "Punkkikynä", jonka päässä on lassomainen "siima". Se puhotetaan punkun ympärille , joka kynästä nappia painamalla saadaa kiristymään punkin jalkojen ympärille. SItten punkki irrotetaan vetämällä ylöspäin. Olen tälläisellä kynällä poistanut koiralta kymmeniä punkkeja onnistuneesti ja siististi kokonaisinä. Kyniä myydään ainakin eläinkaupoissa ja hyvinvarustelluissa tavarataloissa.

Soilikki

Kärvistelen parhaillaan post Lymen oireiden kanssa 3 kk sitten lopetetun Doximysiini kuurin jälkeen. Sain diagnoosin vasta yksityisen ihotautilääkärin vastaan otolla, liian myöhään. Syntyi pitkittynyt borrelioosi siitä syystä, että TKn lääkärit eivät tunnistaneet sairauttani. Siis yritin saada apua.
Nyt minun pitäisi mennä sinne samaan TKhon, jossa ei osattu edes diagnoosia tehdä. Potilasta todella pidetään pilkkaa.

Hippi EVP

"Riski saada punkista borrelioosi kasvaa sitä enemmän, mitä pidempään punkki ehtii olla ihoon kiinnittyneenä."

Tämähän pitää paikkansa vain, jos kyseinen punkki kantaa borrelioosia. Useimmat eivät kanna.

Vierailija

Punkkikynä on meilläkin paras väline punkin poistoon. Meillä ei enään ole kissaa, mutta desinfioinnin jälkeen sitä on kyllä aikuisiin ja lapsiin käytetty punkin irroittamiseen. Todella helppo käyttää ja punkin saa varmasti kokonaisena pois. Töissä olen joutunut irroittelemaan punkkeja punkkipihdeillä pois ja yleensä pää jää sisään vaikka kuinka tarkasti ohjeita noudattaa :/ 

Vierailija

Omat kynnet parhaat pinsetit. Aina mukana ja tuntee että saa otteen oikeasta kohdasta punkkia, että irtoaa kokonaisena. Naps vaan ja sitten punkkia grillaamaan...

Punkkimagneetti

Kun punkki on jo ihon alla, tämä vehje on todella tarpeeton. Pinsetit ainoa apu. Myös kunnon
suurennuslasi on iso apu. Käytän mieluummin tavallisia kulmakarvapinsettejä. Olen valitettavasti oikea punkkimagneetti.
Kokemusta on liikaakin.

samuel

Ilmeisesti olet irroittanut punkkeja vain koirilta? Ja silloinkin vasta sitten kun punkit ovat jo ehtineet kasvaa. Pieniin, juuri ihoon kiinnittyneisiin punkkeihin ei nämä lassomaiset punkkipihdit auta, punkit kun kiinnittyessään voivat olla niin pieniä ettei millään lassolla alle pääse.

Ottakaa punkit vakavasti

Nyt ylilääkäri Oksi, puhelee kyllä puuta heinää, että ehtisi muka, vasta seuraavana aamuna, irrottaa punkin iholta. Taitaa lääkebisnes tienata hyvin, kroonistuneeseen borrelioosiin sairastuneilla. Jokainen sekunti on tärkeä, punkin irrottamisessa, eikä sekään riitä. 

Älkää myöskään kuvatko, punkkeja ihollanne. Bakteerit ja virukset, tarttuvat kyllä, ilman sen kärsän upottamista ihon alle. Suomen terveydenhoidossa, ollaan holtittomia, mitä tulee vakavaan borrelioosiin ja Hyalomman levittämään aivoverenvuoto-kuumeeseen.

Ottakaa punkit vakavasti

Nyt  leikitään ihmisten terveyksillä ja hengillä. Punkin purema, on aina vakava asia, eikä todellakaan, ole aikaa odotella aamuun. Kovat antibioottikuurit heti, jos on päässyt puremaan, oli ihottumajälkeä, tai ei. 

Olen sairastunut borrelioosiin ja sen seurauksena, autoimmuuni- ja kipusairauteen, joten voin kertoa, että paras henkivakuutus lapsillenne ja nuorisolle on, että ette päästä punkkeja, heidän iholleen puremaan ja jos on purrut, niin heti pois ja kovat antibiootit.

Vaarallisin eläin punkki

Huomatkaa, että terveydenhoito TIENAA, kroonistuneella borrelioosilla. Uskokaa mitä sairastuneet kertovat. Reumaliitolla on "Punkkarit" -niminen ryhmä, punkin puremasta vakavasti sairastuneita, heistä osa on pyörätuolissa. Se kertonee teille, kuinka vakavasta asiasta on kyse. 

Punkkeja on myös kaupunkien puistoissa ja metsä-alueilla, jopa enemmän, kuin maaseudulla. Esim. Tampereen Aitolahdessa, nähty erittäin vaarallista, aivoverenvuoto-kuumetta levittävä Hyalomma-puutiainen. Missä peuroja, siellä punkkeja.

Vierailija

Kerrankin järkevää tekstiä. Kaiken maailman punkki"pihdit", "kynät" ja "lassot" ovat täysiä turhakkeita; terävät pinsetit ja suora veto on ainoa toimiva tapa. Erinäiset "kiertoliikkeet" ovat urbaanilegendaa. Irrotan kymmeniä punkkeja itseltäni joka kesä Ahvenanmaan mökilläni joten kokemusta on.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat