Varsinkin naiset tyytyvät palkankorotuksen sijasta usein pelkkiin kiitoksiin – ja se on väärin

Varsinkin naiset tyytyvät palkankorotuksen sijasta usein pelkkiin kiitoksiin – ja se on väärin

Karoliina Pentikäinen riemuitsee jokaisesta alipalkatusta työtehtävästä, josta uskaltaa nykyisin kieltäytyä.  Kuva: <span class="photographer">Juha Salminen</span>

Jos kiitosta aletaan käyttää aseena, jolla hiljennetään työntekijä vaatimasta itselleen kuuluvia korvauksia, muuttuu kiitos haistatteluksi, Karoliina Pentikäinen kirjoittaa.Lue koko juttu

Kommentit (4)

Meta Rep

Miksi ylen arkistoista vuodelta 1907 kaivettu juttu on ainoa viittaus siihen että tässä olisi jotain sukupuolieroja? Itse 40 vuoden työkokemuksella väittäisin että tässä asiassa ei eroa eri sukupuolten välillä ole vaan kyse on siitä että selkärankaiset hiljaiset ahertajat eivät mitään saa vaan palkankorotukset ja urakehitys yleensä menevät selkärangattomille lipeäkielille.

Dinne

Sukupuolierot löytyy kyllä tilastoista muutenkin, jos niitä jaksaa etsiä ja jos niihin haluaa uskoa. Minusta esimerkki oli hauska, vähän vaihtelua välillä.

On hienoa, jos teidän firmassa ei ole sukupuolieroja saman työtehtävän sisällä. Aina niin ei ole vieläkään. Mutta niinhän se menee, että kissa kiitoksella elää. Aika harva työtehtävä vaatii sukupuolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kirjanpitäjätär

No nyt tuli oikein sydäntäni lähellä oleva kolumni.  Nyt olen jo eläkkeellä oleva kirjanpitäjä, mutta opin kyllä pitämään puoleni palkkausasioissa ja pyytämään sitä palkankorotusta milteipä parin vuoden välein. Kun arvelin paljonko työnantaja olisi valmis maksamaan, pyysin aina sen tuplana. Olin oppinut että se mitä pyydät, ei onnistu vaan työnantajankin on pidettävä puolensa ja yleensä sain sen puolet siitä mitä pyysin.  Eräs työkaverini, nainen niin kuin minäkin, kertoi minulle melkein itkien että hän ei tule toimeen palkallaan ja pitäisi mennä kertomaan se työnantajalle.

Neuvoin häntä että älä nyt niin mene pyytämään, vaan rinta rottingilla ja kerrot kuinka hyvä olet työssäsi, ja pyydät reilusti sen mitä olit aikonut. Niin kävi että muutaman kerran vielä häntä rohkaistaessani, hän meni ja sai sen palkankorotuksen. Myöhemmin tämä sama nainen puukotti minua selkään, siinä opeista kiitos. Olenkin tykännyt työskennellä enemmän miesten kanssa kuin naisten, ikävä kyllä. Ja on naisten omaa syytä pienet palkat. Olkaa rohkeita ja vaatikaa, vaatikaa aina enemmän kuin oletatte saavanne. Kertokaa kuinka hyviä olette työssänne.(toivottavasti myös olette)

Työelämää takana 35 v

Naiset voisivat ajatella myös niin, että miesvaltaisilla aloilla yleensä palkat ovat korkeammat, koulutusta vaaditaan vähemmän ja korotuksista on helpompi neuvotella. Tosiasia on, että miesduunari saa parempaa palkkaa kuin sairaanhoitaja, jonka vastuulla on yleensä myös ihmisen henki. Ammatinvalintakysymys ja toki ymmärrän, että monet perinteiset miesten ammatit eivät sovellu naisille, naisten omasta mielestä. Nykyään ala kuin ala on teknistynyt ja harva mies tekee enää raskaita lapiohommia. Jos olisin nuori nainen, hakeutuisin miesvaltaiselle alalle. Olen jo lähestymässä eläkeikää ja toiminut miesvaltaisella alalla 30 v. Olen ollut tyytyväinen palkkaani, myös työhöni. Ja aikanaan tulot tulee vaikuttamaan myös eläkkeeseen, sitäkin kannattaa miettiä jollain aikavälillä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat