Kokeilin sijoittamista, mutta makuutan rahojani mieluummin tilillä – vaikka tiedän, että se on tyhmää

Kokeilin sijoittamista, mutta makuutan rahojani mieluummin tilillä – vaikka tiedän, että se on tyhmää

Missä ne tuhannet tahvot ovat, jotka lihottavat mieluummin säästötiliään kuin sijoitussalkkuaan? Täällä yksi, kirjoittaa Me Naisten toimituspäällikkö Salla Stotesbury.Lue koko juttu

Kommentit (10)

Vierailija

Minä myös tein rahastosijoituksen, kun sitä niin kovasti pankissa tyrkytettiin. Olikohan 90-luvulla, aikaa siitä kuitenkin jo on. Sijoitus oli muutaman vuoden, kunnes otin rahani takaisin, koska se väheni ja väheni! Kuinkahan kaun olisi tarvinnut odottaa, että sijoitus olisi poikinut voittoa! Summa oli kuitenin onneksi melko pieni, mutta harmitti silti.
Rahastosijoituksia on aktiivisesti markkinoitu, mutta kuinka moni on saanut takkiinsa näissä!

Vierailija

Hyvä. Nuo kaksi oivallusta ovat juuri oikeita. Kannattaa kokeilla sitä sijoitussalkun kokoamista uudestaan eli laittaa suoriin osakesijoituksiin vaikka kymppitonni kerralla tai erissä ja sen jälkeen sijoittaa vuosittain niistä saatavan osingon verran ja sen verran mitä kivuttomasti on jäänyt ylimääräistä säästöön. Osakekurssien notkumisesta ei kannata välittää mutta ainakin oman pankin internetsivujen osto-suosituksia sekä sijoituspuolen pankkineuvojan sijoituksia kannattaa seurata. Nauti niistä osingoista sitten viimeistään eläkepäivillä jos ei aiemmin ole tullut laitettua salkkua kasaan. Tuon omistusasunnon vaihtaminen isompaan/pienempään/uudempaan/vanhempaan muuten irrottaa jo maksetuista seinistä rahaa, josta ainakin pieni osa kannattaa sijoittaa osakkeisiin ja nykylainankoroilla ottaa sitten vaikka sen kymppitonnin verran enemmän asuntolainaa kuin mitä tarvitsisi. Osakkeisiin sijoittaminen ei ole hyödyllistä ja välttämätöntä pelkästään sijoittajan itsensä kannalta vaan myös kansantaloudellisesti, verotuksellisesti, sosiaalikustannusten ja elinekeinoelämän kannalta. Mutta jos se ei ole oma juttu niin ei sitten. Toki saa mennä vanhalla tavallakin mutta turha sitten valittaa tulo- ja varallisuuserojen kasvusta sekä pätkätyöntekijän epävarmasta taloudesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mimmi974

Tosi juttu on se, etteivät näiden rahastojen kauppaajat kerro mielellään tappioista. Kuitenkin nykyisten nollakorkojen aikakaudella ei tilillä rahoja makuuttamalla saa mitään tuloa. Itselläkin minulla on aina "varatilillä" parin kuukauden käteen jäävät tulot. Itse asiassa enemmänkin, koska olen saamassa melkoiset jälkiverot ja taloyhtiön remontin takia. Minä kun tykkään maksaa laskuni pois heti, antaa paremmat yöunet.
Ennen oli korkeampikorkoisia tilejä, joihin oli kiva " jemmata" se vararaha.
Nykyisin kuitenkin on rahastoja, joihin voi sijoittaa kuukausittain laittamalla esim. satasen kuussa. Jos jonain kuuna ei halua rahaa menevän suoraan palkasta, niin voi vaihtaa otettavaksi summaksi 0€. Matalariskisissä rahastoissa tuotto ei ole suuri, mutta rahaa tulee säästettyä huomaamatta ja pikkuisen tuottoakin tulee. Suojaa rahat inflaatiolta. Eipä sitä rahastoa tule pahemmin seurattua, paitsi joskus verotusta tarkistessa. Silloin on mukava huomata saaneensa kivaa pääomaa, jolla voi maksaa odottamattomia menoja ja josta voi irroittaa osan esim. indeksirahastoon, jossa usein on melko paljon suurempi tuotto.
Me naiset olemme varovaisia sijoittajia, joten tarvitsemme paljon positiivista palautetta, ennen kuin uskallamme sijoittaa rohkeammin. Mutta naisten sijoitukset kasvavat paremmin kuin miehillä, koska emme hötkyile turhia. Itse olen noin kolmessakymmenessä vuodessa kaksikymmenkertaistanut säästöni. Toki olen koko ajan yrittänyt aina laittaa näitä pieniä summia sivuun, mutta olen myös käyttänyt rahojani remontteihin, ostanut aikoinaan hulppean auton ( vielä sama hyvin toimiva laatuauto käytössä) ja matkustanutkin jonkin verran.

Indeksirahastosäästäjä

Kannattaa ottaa selvää kustannustehokkaasta kuukausisäästämisestä indeksirahastoihin. Mm. Martin Paasi on kirjoitellut aiheesta hyviä blogikirjoituksia. Kk-säästösopimuksella tililtä lähtee automaattisesti itsemäärittelemäsi, taloustilanteeseesi sopiva summa. Indeksirahastot tuottavat pitkässä juoksussa "varmasti", eikä vaadi osakekurssien vehtaamista. Itseasiassa on parempi ettei markkinoita seuraa lainkaan vaan antaa rahaston kasvaa vuodesta toiseen niin lasku- kuin nousukausien läpi. 10, 20, 30 vuoden päästä korkoa korolle efekti on ehtinyt tuottaa salkkuun tuntuvaa varallisuutta.

Vierailija

"Kaksi juttua opin: Älä sijoita, jos veikkaat, että joudut ottamaan rahat käyttöön lähitulevaisuudessa,..."

Eli ei tiennyt edes kaikista yksinkertaisinta perusasiaa sijoittamisesta jonka jokaisen sijoittajan pitäis ymmärtää. Sijoituksissa puhutaan 5+ vuoden aikajaksoista, ellei ole valmis pitämään rahojaan sijoituksissa niin kauan, ei tietenkään kannata sijoittaa. Ainakin oman pankin rahastoesitteissä tämä lukee selkeästi jokaisen rahaston kohdalla.

Mikään ei sulje pois vaihtoehtoa että säästää ja sijoittaa samanaikaisesti. Esim kk-säästämisellä rahaston summa voi olla hyvinkin pieni. Minulla menee 50e/kk automaattisesti eikä noin pientä summaa edes huomaa että häviää tililtä. Jää siis rahaa hyvin myös säästötilille missä pyrin pitämään sitä 2kk nettopalkkaa vähintään.

25ke osinkoja vuodessa

Ihan ensimmäisenä tästä tulee mieleen ajallisen hajautuksen puute. Jos sen kymppitonnin olisikin osin sijoittanut kertainvestointina kaupankäyntikulujen vaikutuksen minimoimiseksi, ja loput kuukausittain ostamalla. Tällöin 2008 pudotuksessa olisi edelleen koko ajan ostanut paperia yhä halpenevaan hintaan, jolloin perästä tullut nousu olisi heittämällä kuitannut ne tappiot ja vielä aika paljon päällekin. Niille, jotka näin tekivät tuolloin, 08-09 dippi oli jättipotti.

Osakemarkkinat ovat aina korjanneet itsensä jokusen vuoden kuluessa. Vähintään keskuspankkien korkopolitiikan avustuksella. Koko systeemi on rakennettu siten, että jos näin ei tapahtuisi, ne sijoitukset ei olisi suurin murhe sillä hetkellä. Tällöin kaikki paitsi perunanviljelijät olisi työttöminä ja farmarit saisi puolustaa syötävää kultaansa lyijyllä. Yhteiskuntaa ei helpolla päästettäisi kuitenkaan tähän.

Mutta se pitää paikkansa, ettei osakkeet ole hyvä paikka säästää parin vuoden päästä häämöttävään tavoitteeseen. Osakkeet ovat sijoittamista vaurastumista varten. Taloudellista vapautta varten, sitten 20 vuoden päästä.

Rahastot ovat pankkien myymiä tuotteita. Pitää ymmärtää katsoa niiden kulut ja rakenne, eli mistä siinä maksaa. Ja kannattaako maksaa siitä tuotteesta.

T: palkkatuloistaan osakekaupalla taloudellisen turvan saanut

Vierailija

Valitettavasti olen kokeillut monia pankin tarjoamia rahastoja. Mikään ei ole tuottanut parin kymmenen vuoden aikana voittoa. Muutama tuhat euroa on hävinnyt taivaan tuuliin. Kun jokin rahasto on mennyt todella huonosti, se on lopetettu tai liitetty johonkin toiseen niin ettei sen huono kannattavuus tule ilmi. Kun asuntokaupoista hetkeksi jäi tilille isohko summa rahaa. pankki halusi kovasti päästä sijoittelemaan niitä ja väkisin siirsi minut privat bankin sa asiakkaaksi. En kuitenkaan heidän palveluistaan ollut kiinnostunut  jo pelkästään niiden surkeitten rahastojen antaman kokemuksen ja kalliin perusmaksun perusteella. Itsellä on toiminut kiinteistösijoittaminen omin avuin.  Suora osakesijoittaminenkin on joiltakin osin ollut kannattavaa.  JOs olisin jättänyt ne muutamat rahastot ottamatta, olisin vielä paremmassa tilanteessa. Niitä on vielä pari jäljellä, mutta arvo on jo niin naurettavan pieni, etten viitsi sitä edes seurata. KOkemukseni mukaan myös eläkevakuutus olisi kannattanut eläkeläisten korkeamman verotuksen vuoksi  jättää ottamatta ja pitää siihenkin sijoitetut rahat tavallisella tilillä tai vaikka patjan alla. Olisi ollut sekin kannattavampaa.

Vierailija

Jos sijoittaminen olisi oikeasti kannattavaa, eivät yrittäisi kaupata sitä kaikille, vaan hyödyntäisivät itse. Sijoittamisehdotukset on vaan tapa haalia tavallisen työssäkäyvän rahat pankille ja saada itse voittoa. Suuri puhallus kyseessä. Ihmiset ahneuksissaan lähtevät mukaan. Ei noista kukaan tuntemani ole saanut kuin harmia. Käytän mieluummin rahani elämänlaatuun. Ainoa hyvä sijoitus: hyvä elämä ja mielenkiintoiset kokemukset.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Oikein. Naisen ei tarvitse vaurastua.

Vaurastua voi muutenkin kuin syytämällä ansaitsemiaan rahoja rahastonhoitajien ja muiden sijoitusnikkareiden lompakoihin. Itse hankin mieluummin sijoitusasunnon ja tarvittaessa rahaksi ilman välikäsiä muutettavaa omaisuutta (arvometallit ovat varsin hyvä kohde). Välillä ostan myös taidetta. 

-N42

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat