Voiko järvivedellä pestä hampaat? Entä keittää perunat tai kahvit? 7 kysymystä mökkijärvistä – asiantuntijat vastaavat

Voiko järvivedellä pestä hampaat? Entä keittää perunat tai kahvit? 7 kysymystä mökkijärvistä – asiantuntijat vastaavat

Pääsääntöisesti järvivettä ei kannata käyttää talousvetenä. Jos muuta vettä ei ole tarjolla ja kahvit on pakko keittää, keitä pannukahvia. Kiehuvassa vedessä mikrobit kuolevat.

Kesämökillä voi tulla houkutus sipaista perunankeittovedet ja muut omasta järvestä. Asiantuntijat kertovat, voiko järvivettä turvallisesti käyttää ja miten.Lue koko juttu

Kommentit (10)

Jesuiitta

Kauheetahan se on, kalatkin pissaa kyselemättä järviin. Siitä toisesta asiasta nyt puhumattakaan.
Melkoisen kaukana ollaan niistä ajoista kun penskat janoonsa suullisen rannasta hörppäsivät.
Kanna ostovesiä kaupasta....
Vedä kunnan vesijohto tontille...
Ja vähän väliä on jossain päin johtoveden käyttökielto tai keittokehoitus.
Saatte te näille kityihmeille asioita opettaakin. Tuleehan näille jauhelihakin kaupasta, ja maito.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
fra baerum

Useampana kesänä tullut vaelleltua norjan tuntureilla juoma-astiana vain tyhjä puolen litran kokispullo jota täytetty virtaavista puroista missä rannoilla poron papanoita ja sopulin raatoja, joita tietysti yritetty vältellä. Ei sieltä ole tullut mitään pöpöjä eikä vatsavaivoja, Ruokaankin vesi keitetty vain sen verran kuin kauraryynit tai muut pöperöt tarvitsee. Lieneekö nykyihmiset niin herkkävatsaisia, vai onko kaikki pöpöt ja saasteet lisääntyneet niin paljon ettei enää voi mitään syödä tai juoda desinfioimatta. Eikös se kuuluisa Arvo Ylppö neuvonut, että lasten pitää antaa maistella kaikkea mitä he haluavat, vaikkapa hevosen lantaa, tottuupi elimistö bakteereihin!

Vieras_21231231

Retkeilijät käyttävät sellaista pientä veden puhdistukseen tarkoitettua uv-valoa. Tappaa ne bakteerit ja pöpöt. myrkkyjä ei toki poista sekään mutta jos järviveden vettää suodattimen läpi ja vielä uv-valolla käsittelee niin eipä tuossa mitään ongelmaa pitäisi olla kunhan järki on hommassa mukana. Mikäli epäilee niiin keittäminen vielä päälle.

Norppa

Anna mun kaikki kestää. Ensin lapset sukeltelevat ja pärskivät suu auki järvessä, mutta ei saa pestä hampaita.  Ja onko toisen leirin "asiantuntijalla" jotain mikrobitonta perunamultaa, kun puoli tuntia kiehuva järvivesi on pahempi asia kuin siinä kylmänä  pesastu pottu. Aika kamalissa paikoissa suomalaiset vapaa-aikaansa tuntuvat viettävän.

fra baerum

Enää 7kymppisenä ei viitsi kantaa kovin paljon ylikuormaa viikon reissulle, joten ne "turhat" kapistukset saavat jäädä. Olen myös laskeskellut että jos sieltä se tappava tauti tulee niin pääseepä Nav (täkäläinen kela) halvemmalla. Kuten eräs tuttava sanoi: "menis vaan kerralla pimeäksi eikä tekis kipeetä".

Vierailija

Menkää hakemaan järvestä vettä ja katsokaa sitä mikroskoopin läpi niin taatusti alatte suodattamaan vellovia järvivesiänne jos sitä käytätte, ne ei ole kaikki harmittomia pöpöjä tai kemikaaleja saati raskasmetalleja, ongelma kemikaaleissa ja raskasmetalleissa on se että ne nyt vaan ei suodatu kuin korkeintaa jossain hightech laitoksessa.

Voin luvata että tulee aika iloinen olo jos iskee vaikka giardia kesken vaelluksen ja se ei ole halpaa lystiä kun korvesta haetaan kopterilla taas yksi valveutunut retkeilijä joka ei viitsinyt sijoittaa sitä satasta suodattimeen kun puron yläjuoksulla oli linnunraato suoraan paluumuuttajana afrikasta.

Helka

Jos oikein kova jano ja nälkä tulee niin eiköhän se järvi vesikin kelpaa.
Yleensäkään en ymmärrä näitä pullovesiä joita varsinkin nuoriso ostaa ei ne osaa täyttää vesihanasta eväspulloaan.
Tuolla Arkadian mäellä ne sitten kuorossa huutaa Ilmaston ja Muovi ym. saasteita vastaan.
Mihin meiltä on kadonnut järki nykyään?

Vierailija

Keiteleen vedestä keitin kerran retkellä pannukahvit. En sairastunut. Pienen järven, kuten oman mökkijärveni vettä en käyttäisi talousvetenä.

retkeijijä

Herranjestas miten on luonnosta vieraannuttu. Suurin osa Suomen järvistä on niin puhtaita, että vesi on ihan juomakelpoista. Mökkikaivossa voi olla hiirenraatoja, kuolleita kastematoja ym. öklöä! Sadevesirännin alta otettu vesi voi sisältää ties mitä variksenkakkaa. Jos vesi näyttää ja haisee sekä maistuu hyvälle, niin sitä voi hyvin käyttää talousvetenä. Sellaisenaan juotavaksikin vesi kelpaa esim. puhtaassa tunturipurossa. Potut voi keittää lähes mihin tahansa kirkkaan oloiseen luonnonveteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat