Nainen vai synnytyskanava – mitä synnytysväkivalta tarkoittaa?

Nainen vai synnytyskanava – mitä synnytysväkivalta tarkoittaa?

Synnytys voi totta vie tuntua väkivallalta. Erityisesti, jos äidin ja kätilön tai synnytyslääkärin vuorovaikutus ei toimi.Lue koko juttu

Kommentit (9)

Kriikunapuu

Minä, 3 lapsen äiti, menin jokaiseen synnytykseen avoimin ja luottavaisin mielin, uskoen ammattilaisten taitoon ja harkintakykyyn. Kaikki hyvin muuten, mutta toisen synnytyksen jälkeen jäi kyllä pienoinen trauma paikkojen kokoon ompelusta. Tikkejä tuli varmaan yli 20 ja ilman puudutusta. Silmät valui kyyneleitä ja pyysin, että pitäkää minusta kiinni, muuten en pysty olemaan paikoillani. Ikuisesti on jäänyt mieleen nuoren (sadistisen?) kätilön ääni, joka ikään kuin mielihyvästä hykerrellen kysyy, että voiko tämä nyt sattua niin paljon! Tuossa kriittisessä tilanteessa ei osaa pitää puoliaan, toivoo vaan, että tämä helvetti joskus loppuu!

Tämän kokemuksen jälkeen olen jutellut muutaman naislääkärin kanssa tapauksesta, ja he vakuuttivat, että kyllä tikkien ompelua varten pystyy puuduttamaan, vaikka tilanteen päällä ollessa minulle muuta väitettiin. Se totta tosiaan oli naisen kidutusta pahimmillaan!!!I

Kolmanteen synnytykseen menin viisaampana. Pyysin ja sain epiduraalin. Taas ommeltiin reilusti, mutta ei sattunut tai edes tuntunut yhtään. Tähän taivaalliseen synnytyskokemukseen oli ihanaa lopettaa lisääntymishommat.

Vierailija

Arvoisa Marjo Lyyra, väkivalta ei määrity tekijästä vaan uhrista käsin. Tekijän motiivilla ei ole merkitystä väkivallan määrittämisessä ja Suomessakin on pitkät perinteet siitä, että se joka välittää naisesta eniten pahoinpitelee häntä. 

Synnytyskivut eivät tee synnytyksestä väkivaltaista, vaan henkilökunnan aiheuttama henkinen tai fyysinen kipu joka tiedostaen tai tiedostamatta aiheutetaan synnytyskipujen päälle.

"Kätilö pysäytti liikkeensä ja sanoi: ”Tilanne näyttää nyt siltä, että jos teen hallitun pienen viillon, saat siihen luultavasti kaksi tikkiä. Jos en tee sitä, saattaa olla, että tikkejä tarvitaan parikymmentä.” Ehkä arvaatkin, miten tehtiin?" Tässä on erinomainen esimerkki painostamalla ja pelottelemalla saadusta suostumuksesta, joka ei ole oikea suostumus. Tutkimustieto ei muuten tue näkemystä että episiotomia suojaisi äitiä repeämiltä, eli kätilö on toiminut tilanteessa monella tavalla väärin.

Äidit eivät vaadi kuuta taivaalta, vaan ihan normaalia kunnoittavaa kohtelua ja potilaslain, perustuslain ja ihmisoikeussopimusten mukaista oikeutta koskemattomuuteen ja mahdollisuutta päättää omasta kehostaan. Äidin tahdon ja oikeuksien sivuuttaminen ei ole äidin ja vauvan parhaaksi, päinvastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Miten äiti on ’terve ja hyvävointinen’, jos hänellä on synnytysväkivallan seurauksena traumanjälkeinen stressireaktio? Jos väliliha leikataan lupaa kysymättä ja tikit ommellaan puudutteetta synnyttäjää väkisin paikoillaan pidellen, on traumatisoituminen - ja ihan todellinen sellainen - hyvinkin todennäköistä. Todella huono artikkeli, olen pettynyt.

Vierailija

Taas juttu, jossa syyllistetään äitejä. "Turvattomuudeksi tämä keskustelu kääntyy, jos synnyttäjä sen varjolla kieltäytyy toimenpiteistä, jotka ovat tarpeellisia vauvan ja äidin hyväksi." Kirjoittaja sekoittaa kaksi asiaa keskenään. Kampanjassa äidit vaativat vain inhimillistä ja kunnioittavaa kohtaamista synnytyksissä. Ei kampanjassa kukaan ole missään vaiheessa ole ollut kieltämässä toimenpiteitä, jotka ovat äidille tai vauvalle hyväksi tai välttämättömiä. Myöskään synnytyskipu ei ole synnytysväkivaltaa. Kivun me kyllä kestäisimme, mutta emme ala-arvoista kohtelua! Äidit ovat - onneksi vihdoinkin - nousseet vastustamaan synnytyskulttuuria, jossa meitä äitejä kohdellaan töykeästi, epäempaattisesti, epäystävällisesti ja ilman ihmisarvoa. Kirjoittaja voisi tutustua kampanjaan hieman paremmin ennen kuin laukoo äitejä syyllistäviä mielipiteitään. On outoa journalismia vain referoida löperösti Hesarin Nyt-liitteen juttua. Me Naiset voisi selvittää asiaa kunnolla ja kirjoittaa laajan, kunnollisen artikkelin, jossa haastateltaisiin #minämyössynnyttäjänä -kampanjan johtohahmo Katri Immosta sekä synnytysväkivaltaa kokeneita äitejä. Eikö Me Naiset olekaan naisten puolella? Usein ihmisillä on sokea luotto terveydenhuoltijärjestelmämme ylivertaisuuteen, mutta valitettavasti vain synnyttäjät tietävät totuuden synnytyssalien ja lapsivuodeosaston tapahtumista. Hienoa, jos jollakin on hyvät kokemukset synnytyksestä, mutta se ei oikeuta vähättelemään henkistä ja fyysistä väkivaltaa kokeneiden kokemuksia.

Vierailija

Kuuluuko synnytyskipuihin myös se, että episiotomiahaava kursittiin kokoon ilman toimivaa puudutusta? Kuuluuko synnytykseen myös se, että kätilö aukoo päätään em. asian johdosta, kun en pysynyt paikoillani? Olenko tyhmä, kun en ymmärrä?

Vierailija

Synnytykseen kuuluu kipua, mutta onko tarpeen esim. ommella episiotomiahaava ilman toimivaa puudutusta kuten itselleni tehtiin? En voi ymmärtää ja pidän älyni halveksimisena kommentteja, joissa todetaan kivun kuuluvan synnytykseen. Ymmärrän sen, mutta sitä en, että synnyttäjälle tuotetaan tarpeettomasti lisää kipua.

cucu

Pari huomiota:
Synnytysväkivalta ≠ synnytys sattuu.

Kuolleisuusmittaukset on aika keskiaikainen perustelu traumatisoivalle systeemille ja kohtelulle.

Enempää en kestä perehtyä tämmöisellä asenteella tehtyyn rustaukseen.

Vierailija

Toimittaja Jaalamaan olisi hyvä myös lukea ne kokemukset sieltä linkkaamastaan "Minä myös synnyttäjänä" -sivustolta. Esimerkiksi tarina "Vaikka molemmat jalkani" on ihan puhdasta väkivaltaa synnyttäjää kohtaan. Kyse ei ole siitä, että tuntisi sen väkivallaksi vaan se on sitä. Jos itse olet saanut hyvän synnytyskokemuksen ja et kykene ymmärtämään niitä naisia, jotka vammautuvat joko henkisesti tai fyysisesti synnytyksestä, älä enää kirjoita asiasta. Suosittelen myös katsomaan peiliin ja pohtimaan, että miksi edes kirjoitit tämän ala-arvoisen tekstin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat