Vaarallinen keliakia on joskus oireeton – nämä 6 outoa vaivaa voivat kertoa, ettei vilja sovi sinulle

Vaarallinen keliakia on joskus oireeton – nämä 6 outoa vaivaa voivat kertoa, ettei vilja sovi sinulle

Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Keliakiaa saattaa sairastaa tietämättään jopa vuosia. Vaikka se olisi oireeton, elimistö kärsii. Viljan karttaminen voi tuoda avun muihinkin sairauksiin.Lue koko juttu

Kommentit (9)

Vierailija

Kerrenkin asiaa, jopa myönnetään että viljat ovat FODMAP -hiilareita. Yleensä tästäkin tosiasiasta vaietaan visusti.

Mutta tässäkin taas jotenkin kumma tuo suhtautuminen, aivan kuin vilja olisi jotenkin välttämätöntä ihmiselle ja sen poisjättäminen oletuksellisesti huono asia. Vilja ei ole millään muotoa välttämätön muulle kuin roskaruokabisnekselle, eikä se ole edes ravinnollisesti rikasta. Viljatuotteet ovat pääosin tärkkelystä, siis sokeria. Jos kaloreitaan laskee, tästä on hyvä aloittaa. Jos haluaa ihmisille parasta energiaa, sen saa luonnollisista, ei tehtaassa tehdyistä rasvoista.

Viljat eivät näin sovi myöskään ihmiselle jolla on insuliiniresistanssi, joka on käytännössä sama kuin hiilihydraatti-intoleranssi, hoitamattomana johtaa metaboliseen oireyhtymään vakavine seurauksineen. Voi siis sanoa, että viljat eivät sovi n. 80% länsimaisista ihmisistä. Tuoreehkon tutkimusen mukaa vain vajaat 20% amerikkalaisista on metabilisesti terveitä, nimittäin.

Viljat ovat ihmiselle korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestöstä. 

Elimistömme on tottunut metsästäjä-keräilijä-ruokavalioon (marjat, juuret, kasvikset, hedelmät, siemenet, pähkinät, kala, liha), johon ei vilja tai maito kuulu millään muotoa.

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. 

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja (kaura). 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40 % viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10 %. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit, proteiinit ja rasvat ovat, rikotaan, osan niistä pilaantuminen alkaa jo tunneissa. Valkojauho tehdään arvottomaksi jo valmistumishetkellä. Rasvaa sisältävää jauhoa ei voi pilaantumatta säilyttää huoneenlämmössä, joten teollisuus poistaa rasvan ja samalla kaiken muunkin terveellisen teollisessa prosessoinnissaan.

Jos ruis ja täysjyvä olisi oikeasti niin terveellistä, kuin meille suomalaisille on uskoteltu viimeiset 40 vuotta, niin miksi sitä ei syödä terveystuotteena Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, vaan siellä syödään pääosin valkoista vehnää?

"Kärsiikö käyttää voita tai so...

Ravintola-alalla työskentelevänä tämä "buumi-ilmiö" on surkuhupaisan tuttua; äärettömän tärkeänä ilmoitettu gluteeniton/laktoositon ruokavalio muuttuu kohtuu usein jälkiruokaan siirryttäessä muotoon, jossa valkosuklaa-pannacotan laktoosi tai suklaakakun gluteeni ei niin haittaakkaan.

Artikkelin kommenttiin, että ei pidä "omin päin" ryhtyä noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota vastaan, että vuodesta 2000 lähtien "omin päin" gluteenittomana en koe terveyttäni riskeeraaneeni. Päinvastoin, uskaltaisin väittää.

Ei-keliaakikko

Parilla ystävälläni todettu keliakia ja noudattavat ruokavaliota, mutta kaikenlainen olut kelpaa, ei kuulemma aiheuta  mitään oireita. Onko mahdollista, että oluen juonti ei vaikuta?

Vierailija

Viljat ovat ravintoköyhää pula-ajan ruokaa, jota nykyään syötetään halpana laitosruokana.

Viljoja ei kukaan tarvitse sairastuttamaan elimistöään.

Sama koskee siemenöljyjä ja niiden kovetettuja versioita.

ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan siemenöljyjä (rypsiöljy, rapsiöljy, palmuöljy, levite, pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

http://www.ravintoterveys.net/viljat.htm

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat