”Perheeni tappaa minut”, twiittasi saudityttö Rahaf, 18, ja sitten alkoi tapahtua – muhiiko Lähi-idässä naisten oma arabikevät?

”Perheeni tappaa minut”, twiittasi saudityttö Rahaf, 18, ja sitten alkoi tapahtua – muhiiko Lähi-idässä naisten oma arabikevät?

Perhettään paennut Rahaf Mohammed al-Qunun puhui tiedotustilaisuudessa Torontossa tammikuussa. Kuva: <span class="photographer">Reuters</span>

Mitä yhteistä on sauditytön Twitter-paolla, Iranin huiviprotesteilla ja #10YearChallenge-somekampanjalla? Paljonkin, jos kännykkää käyttäviltä Lähi-idän naisilta kysytään.Lue koko juttu

Kommentit (3)

Lievestuoreen Liisa

On outoa, että näistä iljettävistä murhista ja väkivallasta käytetään nimityksiä kunniamurha ja kunniaväkivalta. Vaikka sana kunnia niissä esiintyy, se edustaa pelkästään eräiden keskiaikaisten "kulttuurien" omaa rajoittunutta moraalikäsitystä ja sovinistista miesnäkökulmaa. Kysymys on häpeäväkivallasta ja häpeäväkivallasta - väkivaltaan syyllistyvä tuntee itse häpeää tai vihaa, johtuen händen omasta mustasukkaisuudestaan tai heikosta itsetunnostaan tai yhteisönsä liiallisesta paineesta, joka perustuu sairaisiin uskomuksiin. Olen kuullut myös nimiehdotuksen egoväkivalta ja egomurha, mutta ne lienevät liian epämääräisiä ilmauksia. On tietenkin se vaara, että häpeäväkivalta ja häpeämurha-nimitykset ymmärretään väärin, siis tarkoittamaan sitä, että häpeäväkivallan uhrissa olisi oikeasti jotain hävettävää tai hän häpeäisi jotain. Joka tapauksessa, suomen kielen sanakirjaan ja Suomen lainsäädäntöön kaivataan uudet termit nykyisten kunniaväkivalta ja kunniamurha tilalle.

Vierailija

Pohdimme ystävättäreni kanssa, että jos olisimme naisia vastaavassa maassa, kuin jutun nuori nainen, meidät olisi kivitetty. Alkaen vahvasta omasta tahdosta ja mielipiteistä sekä syistä, mitä nyt on elämän varrella sattunut. Olemme 65-vuotiaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pyh

On inhottavaa että miehet pystyvät tähän. Vaimot ja äidit synnyttävät heidät. Hoitavat heitä. Rakastavat heitä. Ja sitten kuin taikaiskusta näistä samoista vaimoista ja äideistä tulee jotenkin avuttomia ja holhouksen tarpeessa olevia mukamas. Ei voi ymmärtää. Ja kuka tappaisi tai kiduttaisi omaa tytärtään? Ei voi puhua sivistyksestä eikä tuommoinen ole kunniaa nähnytkään. Kunnia on sitä että tekee hyvää ja toivoo hyvää rakkailleen. Sorto ei ole kunniaa ja tuommoiset sortajamiehet eivät ole kunniakkaita vaan pohjasakkaa. Vanhoilliset taatat istuvat ringissä ja pitävät kynsin hampain kiinni laeista jotka joku sadisti on vuosituhansia sitten säätänyt. Eikö voitaisi kaikki jo uskoa että eletään 2019 vuotta ja antaa elämän muuttua maailman mukana. Pistää niin vihaksi tuommoinen. Vetää vertoja Hitlerille ja natsisaksalle. Erona vaan että se kausi ei kestänyt kovin montaa vuotta. Vai että kunniaa muka! Kunniaa nuo äijät ei ole nähneetkään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat