Essi, 24, ostaa nolla vaatetta vuodessa: ”Kosmetiikaksi riittää hammastahna ja kuusi muuta tuotetta”

Essi, 24, ostaa nolla vaatetta vuodessa: ”Kosmetiikaksi riittää hammastahna ja kuusi muuta tuotetta”

Ostolakon jälkeen yksikään vaate ei ole unohtunut kaappiin, Essi sanoo. – Olen oppinut kunnioittamaan omistamiani vaatteita ja huoltanut niitä paremmin. Kuvat: Essi Koski-Harja

Vuosi sitten Essi aloitti vaatteidenostolakon. Jos jotain teki mieli, hän kysyi itseltään: haluanko vai tarvitsenko? – Ei ole tarvinnut katua. Elämä selkiytyi ja asuntosäästötili kasvoi, Essi sanoo.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (29)

Vaatteiden laatu

Jos on ollut rahaa ostaa kalliita merkkivaatteita, niin kyllä niillä selviää vuosia. Kuten kuvassa näkyy päällä on Haglöfin kallis takki. Monella on kuitenkin varaa vain tokmannilaatuun. Silloin vaatteet kuluvat paljon nopeammin. Eivät kestä ahkeralla käytöllä vuotta.

Lakkoilija

Pyh kirjoitti:
Jos on köyhä ni ei tartte paljoo ostolakkoja pidellä. On niin siistiä kun rikkaat ihmiset aina kirjottelee lehtiin kuinka he säästää monia satasia kuukaudessa vaan jättämällä jonku takeaway kahvi ostamatta ja vaihtamalla jonku ulkona syömisen eväiden tekemiseen...naurettavaa

Tämä nyt ei ollutkaan mikään takeaway-kahvista kertova juttu, vaan haastateltava on tehnyt nyky-yhteiskunnassa melkoisen radikaaleina ja vaikeina pidettäviä valintoja kulutuksensa suhteen. Hienoa! On tärkeää, että vapaaehtoisesti kulutustaan vähentävät juuri ne, jotka pystyisivät tuhlaamaan enemmänkin. Totta kai osa joutuu tekemään niin tahtomattaan, mutta enemmistöä on tarpeen tietoisesti herätellä tätä pohtimaan.

Olen itsekin ollut ostolakossa tammikuusta saakka, ja mikään projektissa ei ole vaikuttanut elämänlaatuun ainakaan negatiivisesti. Säästyy aikaa, rahaa ja luontoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tuossa vihreässä on kyllä fluoria, mutta valitettavasti fluori ei tee autuaaksi. Suurin osa suomalaisista käyttää fluoritahnaa ja monella on silti reikiä ja joka kolmannella parodontiitti suussa. Kannattaa perehtyä asiaan ennen kuin tulee latelemaan "faktoja".

Vierailija

Näissä jutuissa on aina se ongelma, että samalla, kun saarnataan ja kiillotetaan omaa sädekehää kehumalla, kuinka vähällä tullaan toimeen, unohdetaan, että kaikkien geneettiset ominaisuudet ja taloudelliset mahdollisuudet eivät ole samat.

Joidenkin on synnynnäisten ominaisuuksiensa vuoksi yksinkertaisesti pakko huolehtia kropastaan ja ihostaan eri tuotteilla kuin vain sillä yhdellä Nivea-purnukalla. Samoin kaikilla ei palkka riitä ns. kestävämpien vaatteiden ja tavaroiden ostamiseen.

Myöskään kaikki eivät ole syntyneet kultalusikka suussa siten, että olisi se sukumökki ja perintö, jolla ostaa kiva piha ja asua luonnon lähellä ja tuomita sitten matkustelu. Sellainen mahdollistaa oikeasti tosi paljon enemmän kuin vaikka se, että pystyy asumaan vain kaupunkiyksiössä, josta välillä pois päästäkseen joutuu pulittamaan kovia summia, että saa edes joskus nauttia muusta.

Pahimmat ilmastosaarnaajat ovat yleensä myös niitä samoja tekopyhiä ns. vihreitä, jotka katsovat nenänvartta pitkin jokaista vegaania ja yrittävät tehdä rahaa tahriintuneilla lumpuillaan myyden niitä jossain vintagekirpparilla second handina.

Vierailija

Normaalia ja tervejärkistä toimintaa., eikä mitenkään harvinaista. Itselläni ja monilla ystävilläni ei ole markat ja eurot huvenneet kauneustuotteisiin, usein syynä kuitenkin allergia. Vaatteitakaan ei ole tarvinnut ostaa vuosiin, kun ostanut aikoinaan kunnollisia ja korjauksen mahdollistavia tuotteita.

Vierailija

Höpö höpö. Ota selvää minkä kemiallisen muutoksen fluoridi kiilteelle tekee. Lähes merkityksetön, Hampaat remineralisoivat ja korjaavat kiillettä aivan muilla (syljessä olevilla) kemikaaleilla, kuin  fluoridilla.

Mutta fluoridilla saadaan kyllä älykkyysosamäärää alas lähes yhtä tehokkaasti kuin aikonaan lyijyllä bensiinissä.

Ekologinen tahtomattaankin

Osalle meistä se ei ole vapaa valinta olla ostamatta vaatteita tai kosmetiikkaa. Pienipalkkaisella yh-äidillä ne vähät rahat kuluu pakollisiin menoihin.

Vierailija

Kuulostaa ankealta. Köyhyyden lapsuudessa ja aikuisena kokeneena en pidä köyhäilystä. Jos voi valita ostaako vai ei, on se psykologisesti ihan erilainen valinta kuin se että miettii mihin on varaa. Itse ainakin käytän kynsilakkaa ja nesteshampoota. En halua luopua niistä arjen ilostuttija. Monesti tuntuu että varsinkin naisten kiinnostuksen kohteet on näiden ekosotureiden ensimmäisten hyökkäysten kohteena. Eiköhän nämäkim lennä kohta Balille etsimään itseään.

Mummo

Olin vaatteidenostolakossa vuoden. Hyvin pärjäsin. En ostanut edes sukkia enkä alusvaatteita. Löytyi komeron aarteita omasta kaapista ja yhdistelmin vaatteita eri tavoilla. Sitten aloin tuntea itseni vähän nukkavieruksi. Nyt olen eläkkeellä enkä tarvitse työvaatteita. Ostan välillä uutta, mutta harkitsen, kuinka paljon vaatteelle on käyttöä, ennen kuin ostan. Myös kierrätä tyttäreni kanssa ja lahjoitan isoksi tai pieneksi jääneitä tuttaville.

N50

Melkein aina näissä jutuissa päähenkilö on aiemmin ollut holtiton shoppailija. Sitten jos on vuoden ostolakossa, kaapin perukoilta löytyy edelleen ”viisi mustavalkoista hellemekkoa”.

Minäkin inspiroiduin aiheesta viime vuonna ja yritin samaa. Mutta koska olen aina ostanut vain tarpeeseen, omistanut aina yhden kutakin, ja käyttänyt tavarat loppuun, ei se ihan onnistunutkaan.

Ainoat kumisaappaat olivat rikki, eikä metsästyskoiraa voi käyttää metsälenkeillä ilman kumppareita —> ostoon.

Töissä sain ylennyksen esimieheksi, ja piti upgreidata vaatteita. Farkuilla ei enää voinut mennä töihin —> piti ostaa siistit housut ja muutama pusero.

Jne. Jos olisin ollutkin himoshoppaaja aiemmin, kampetta olisi ehkä löytynyt kaapin perukoilta, laput paikoillaan.

Pointtini on: miksi pitää höyrytä laidasta toiseen? Miksi edes ostella kosmetiikkapurnukoita vaikka entistä on vielä jäljellä?

Vierailija

Hieno juttu, sama täällä eli kohta vuosi täynnä, tosi pienellä vaatemärällä pärjää kun pesukone on keksitty. Sattuneesta syystä pitkän sairasloman aikana jouduin ostamaan kaksi vaatekappaletta. Ja deodorantiksi suosittelen kristallisuoladödöä. Se käy sekä miehille että naisille, on riittoisaa, ei tuoksu eikä kutia. Putkiremonttimuuttoa odotellaan ja hyllyjä sekä kaappeja tyhjennellään!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat