Biotiini tekee hyvää hiuksille, iholle ja kynsille – näin se vaikuttaa

Biotiini tekee hyvää hiuksille, iholle ja kynsille – näin se vaikuttaa

Biotiini on turvallinen lisäravinne: sillä ei ole yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.Kuva: Shutterstock

Biotiini on turvallinen ja hyvin siedetty lisäravinne, jonka käyttöä voi kokeilla hiusten ja kynsien vahvistamiseen.Lue koko juttu

Kommentit (1)

Ravintolisä =

Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet. 

termit on syytä kirjoittaa oikein.

Biotiini eli H- tai B7-vitamiini on rikkiä sisältävä, optisesti aktiivinen orgaaninen happo, jonka biologisesti aktiivinen muoto on D-isomeeri. Biotiini toimii koentsyyminä lukuisten entsymaattisten karboksylaatiotapahtumien katalyyttina. Se osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan eli metaboliaan. Biotiinia syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena. Ruoka-aineissa biotiinin lähteitä ovat muun muassa hiiva, soijajauho, viljatuotteet, maksa, munuainen ja kananmuna.

Biotiinia saadaan lähes kaikista ruoka-aineista, ja lisäksi suoliston mikrobifloora muodostaa huomattavan osan elimistön tarvitsemasta biotiinista, josta syystä biotiinin puutetta ei juuri esiinny. 

Puutosoireina esiintyy ruokahaluttomuutta, kieli- ja ihotulehdusta, maksan rasvoittumista ja hyperkolesterolemiaa. Haittavaikutuksia ei ole osoitettu yli 100-kertaisilla määrillä riittävään saantiin verrattuna (30-100 µg päivässä) eli 1 mg päivässä. 

Suomessa olevissa pillereissä on yleensä 5 mg = 5000 µg biotiinia, joten purkki kyllä kestää pitkään, kun 1 tabletti riittää viikoksi (päiväannokseksi tulee hiukan alle 1000 µg = 1 mg).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat