Kilpirauhasen vajaatoimintaa potevien määrä tuplaantunut – lääkäri kertoo 3 asiaa, joiden avulla vaiva havaitaan

Kilpirauhasen vajaatoimintaa potevien määrä tuplaantunut – lääkäri kertoo 3 asiaa, joiden avulla vaiva havaitaan

Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Kilpirauhasen tehtävä on säätää elimistön kierrokset juuri sopiviksi. Vajaatoiminta hidastaa koko kehoa, mutta tyroksiinihoidon säätäminen kohdilleen vaatii tarkkuutta.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (39)

Vierailija

Myös matalat varastoraudat eli ferritiinin vähyys on oireiltaan hyvin samanlainen. Ferritiiniarvo voi olla hyvin alhainen ennen kuin se näkyy hemoglobiinissa, mutta lääkärit ovat jostain syystä nihkeitä määräämään tätä halpaa verikoetta vaan tuijottavat vain hemoglobiinia. Tämäkin on jostain syystä vähätelty "muotisairaudeksi", vaikka naisilla kuukausittain poistuu elimistöstä verta ja ihmiset kituuttelevat vuosia alhaisilla varastoraudoilla väsymyksineen, hengästymisineen ja aivosumuineen.

Nyt varsinkin nuoret lääkärit antavat tähän verikokeeseen lähetteen pyydettäessä eivätkä koe arvovaltaansa loukatuksi, vaikka potilas itse epäilisi tätä esimerkiksi runsaiden kuukautisten tai kovan liikunnan takia. Itselläkin näin oli ja vihdoin sain selityksen oireille. Helppo ja halpa lääke Ferrodan apteekista ei aiheuttanut mahaoireita plus kuukautisvuotoa hillitsevä tabletti pahimpina vuotopäivinä. 

Vierailija

Mitä tarkoitetaan "muotitaudilla"? Termillä on vähättelevä sävy, joka ei sovi taudista kertomisen asialliseen sävyyn. Ehkä jutussa olisi voinut täsmentää, että hoidon alkaminen saattaa venyä juuri siitä syystä, että lääkärit pitävät kilpirauhasen vajaatoimintaa muotitautina ja vähättelevät potilaan oireita. Ja silloin tarkoitetaan sanoa, että potilaat ovat luulosairaita. Mitään tautia, varsinkaan näin kokonaisvaltaisesti kehon toimintoihin vaikuttavaa, ei pidä leimata muotisairaudeksi, sillä voi olla yksilön kannalta suuri vaikutus asenteissa ja hoidon asiallisuudessa. T3 -lääkitystä tarvitsee huomattavasti suurempi osa kuin jutun mukaan 5%, ja sen diagnosointi voi jäädä muotisairaalta tekemättä vuosiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Muotitietoinen

Vajaatoimintaa voi olla eri syistä: syövän vuoksi leikattu kilpirauhaset, aivolisäkeperäinen, perinnöllinen, tulehdus, itse kilpirauhanen ei toimi... Kun syntymekanismeja on niin paljon erilaisia, ei kaikkien hoitokaan voi olla yksioikoisesti samanlainen. Eikä yhtä arvoa mittaava verikoe kerro yhtään mitään. Ei sama antibioottikaan paranna kaikkia tauteja. Se käy jokaisen järkeen. Miksi tämä vajaatoiminta on niin vaikea ymmärtää? Potilaita on turha syyllistää hankaliksi. Jos aiheesta halutaan kirjoittaa artikkeli eri näkökulmasta, voisi paneutua juurikin tähän syntymekanismiin.

Akariina

Kilpirauhasta hoitamalla ei saada kaikkea kuntoon? Kyllä kilpirauhasen sairaus aiheuttaa hoitamattomana kaikenlaisia lisäsairauksia, jopa työkyvyttömyyttä. Kilpirauhasen hoitoon on muitakin lääkkeitä kuin tyroksiinilääkitys, ja pelkästään lääkkeen vaihto voi tuoda elämän takaisin.

Vierailija

Kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikatoiminta ei todellakaan ole muotisairaus, vaan jokaisen sitä sairastavan ihmisen elämään laaja-alaisesti vaikuttava sairaus. Lääkärit valitettavasti eivät osaa hoitaa sairautta oikein, myös ruokavalion suhteen ei osata antaa neuvoja, vaan ruokavalion merkitystä lääkityksen ohella vähätellään. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin muoto Suomessa on autoimmuunityreoidiitti, mutta sitä ei esimerkiksi testata ja sen olemassaoloa ei näy perus TSH, T4V testeillä.

Vierailija

Tuo "muotitauti"-nimitys joutaa jo roskiin! Todella huono ja vähättelevä ilmaisu, kilpirauhasenvajaatoiminnasta puhuttaessa.
Olisi vähintäänkin korrektia poistaa tuollainen ilmaisu, muuten hyvästä artikkelista!

Vierailija

Oireissa ei mainittu niitä, joiden peruusteella itse sain diagnoosin tai oikeammin epäilyn lääkäriltä ja labralähetteen: jatkuva, kova ummetus liikunnasta ja syömisestä huolimatta (nälän katoaminen liittyy tähän) ja hiusten irtoilu jatkuvasti. Onhan niitä nyt aina jonkin verran lähtenyt, mutta kun jokainen kävijäkin huomasi asian, niin olihan siinä jotain erikoista. Hiukset alkoivat myös harmaantua ja edelleen, 10 vuotta lääkitystä tarvinneena, uudet hiukset ovat osin harmaita, vaikka ikää on alle 50 v. Minulla oli myös selittämättömiä, jatkuvia kipuja, joiden vuoksi sain taas uuden buranareseptin suurilla annoksilla lääkettä. Migreenit ovat hoidolla lieventyneet, joten jos epäilet tätä, niin yritä saada selvä asiasta. Lääkkeellä ja lääkkeellä on iso ero eikä turhaan pidä kärsiä.

Vierailija

Kelan lääkekorvaustilastoissa sekä diabetes että kilpirauhassairaudet saavat 300 000 korvausta/vuosi. 

Kuitenkin diabetes on vakava kansantauti, kilpirauhassairaudet - muotitauti - mistä moinen ero nimissä?

Lilarose

itse kilpirauhastulehduksen sairastaneena ihmettelen että  seurannassa ei oteta typo arvoja ollenkaan josta nähtäisiin  onko tulehdus ohi. Odotetqaan vain muutuuko vajaa toiminnaksi ja mitataa  t 3 ja t 4-v  arvot. ne kun ovat viitteissä kaikki kunnossa. Itsellä perulämpö  n.35,7 . 

tyttärellä myös

Muoti sairaudesta ei ollut tietoakaan kun endimmäisen kerran liikatoiminta ilmeni eikä varmaan äidilläni yli 30 vuotta sitten eikä ainakaan hänen tädillään joskus -40-50 luvulla.
Kilpirauhas sairauksia on monta ei pelkästään vajaatoiminta tai liikatoiminta.

Ann

Kiitos artikkelista. Alkaa mennä parempaan suuntaan kilpparista kirjoittaminen. Proffa on hyvä asiantuntija. Tässä on siis pintaraapaisu asiaan, sisältää niin paljon enemmän.
En vain ymmärrä, että te toimittajat jaksatte vielä tuota muotijuttua viljellä; en koe itseäni yhtään muodikkaaksi. Antaisin mielellään pois koko sairauden.
Ikävää on vähättely ja syyllistäminen julkisessa terveydenhuollossa, ainakin HUS alueella. Lääkäri ja lääkkeet pitää hankkia ulkomailta, onneksi siellä on osaajia.

Kilppari

Minua tutkittiin aikanaan kaksi vuotta Kysinkin huippulääkäreiden toimesta. Minä koetin kaikille tarjot vaivakseni kuilpirauhas sairautta. No, kukaan Kysin lääkäri ei siihen epäilemääni vaivaan ottautunut. Aina oli sama vastaus "Ei kilpirauhanen aiheuta tälläisiä oireita." Minulla oli sitä aivosumua ja muistamattomuutta ja sekavuutta. Löysin sitten Voihyvin lehdestä artikkelin k.o sairaudesta ja etsinKuopiosta kyseiseen sairauteen erikoistuneen lääkärin joka kohdallani oli ja on Markku Hyvönen Puijonlaakson Lääkäriasemalta. Hyvönen otatti verikokeita ja sieltä paljastui Autoimmuunityreodiitti. Sain siihen Thyroxin lääkityksen ja pystyin silloi palaamaan töihin kahden vuoden poissaolon jälkeen. Minun täytyy noudattaa laktoositonta ja gluteiinitonta ruokavaliota. Diabeteksen takia ruokavalioni on myös sokeriton. Näillä eväill' menen eteenpäin. Puijonlaakson Lääkäriasemalta aina soitetaan.

, kun on aika mennä verikokeissa käymään. K:o Lääkäriasema ja lääkäri Hyvönen saa minulta täydet kymmenen pistettä !

Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille ja oireille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän seleeniä, jodia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia, rautaa ja seleeniä.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Raudan ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua raudan puutosta ja varastoraudan (ferritiini) seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

Mairuska

Onhan nuo oireet tunnistettu ja lääkityskin on mutta oireet jatkuvat. Arvot alakantissa mutta lääkärin mielestä niillä pärjää... Minua vaan ikiaikainen palvelu ja väsymys kyllä rassaa.. No elämä kai on...

Asiantuntija

LL Helena Mäkeläisen itsehoitokirja kilpirauhasesta kannattaa ostaa ja lukea.

Muistakaa aina otattaa T3 arvot myös vaikka vängällä. Se on ainoa hormoni, jonka arvo todella merkitsee.

Muistakaa, myös että viitearvot eivät ole oikein, koska ne ovat keskiarvoja, ja niitä laskee suuri joukko vajaatoimintapotilaita.

Terveet T3 arvot ovat ylä kolmanneksessa viitearvoissa, muuten on vajaatoimintaa. 

Mairuska kirjoitti:
Onhan nuo oireet tunnistettu ja lääkityskin on mutta oireet jatkuvat. Arvot alakantissa mutta lääkärin mielestä niillä pärjää... Minua vaan ikiaikainen palvelu ja väsymys kyllä rassaa.. No elämä kai on...

Muuta ruokavalio ja syö vähintään monivitamiinia.

Vierailija

Mitä lääkäri tarkoittaa sanoessaan, että " vastaanotolle saattoi tulla potilas, jonka kilpirauhashormonit olivat lähes nollilla"? Liikatoiminnassahan lukemat menevät yleensä nollille.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat