Tupakointi huonontaa kolesterolia – jos lopetan, onko nikotiinipurkka yhtä vaarallista? Sydänlääkäri vastaa

Tupakointi huonontaa kolesterolia – jos lopetan, onko nikotiinipurkka yhtä vaarallista? Sydänlääkäri vastaa

Kuva: Shutterstock

Nikotiini huonontaa veriarvoja ja siten altistaa valtimosairauksille ja ennenaikaiselle kuolemalle. Silti korvaustuotteisiin siirtyjä säästyy tupakan syöpää aiheuttavilta aineilta eikä altista muita  myrkyllisille savuille.Lue koko juttu

Kommentit (2)

Pekka Lönnroth

Ihan sen verran tarkennusta, että kolesteroli on vain hyvä asia, jota elimistö tuottaa maksassa ja jokaisessa solussa rakennus- ja korjausaineeksi sekä esim. D-vitamiini tuottamiseksi. Tukakan myrkyt, lyijy, elohopea, korkea verensokeri, korkea insuliini jne. puolestaan vaurioittavat myös verisuonia ja silloin veressä kulkevat LDL-partikkelit voivat tarttua niihin.

Vierailija

No ensinnäkin, kolesterolia on vain yhtä sorttia, ei hyvää eikä pahaa. Kolesteroli on elintärkeä molekyyli, jonka kaava on C27H45OH.

Näkemys tuntuu olevan, että kun tuo molekyyli sijaitsee LDL-lipoproteiinipartikkelissa, se yrittää riistää kantajansa hengen, ja kun tuo samainen molekyyli on HDL-partikkelissa, se on pelastus. Vaikuttaa lähinnä typerältä.

Kyse ei ole kolesterolista tai sen määrästä. Kyse on kuten tässäkin mainittiin, verisuonten vaurioitumisesta, ja tällöin kolestrolin määrärällä ei ole sinänssä merkitystä. Sitä otetaan aktiivisesti vaurioituneeseen soluun korjaamaan vahinkoa. Ja se otetaan noista LDL-partikkeleista.

Merkitystä sensijaan LDL, HDL ja TG -lipoproteiinien suhteella on. Se kertoo ihmisen metabolisen terveyden tilasta, kuten elimistön insuliiniresistanssista, tulehdustilasta etc. ja tätä kautta riskistä sairastua erilaisiin länsimaisiin sairauksiin. Kyseiset patologiset tilat voivat johtaa myös lopoproteiinien hapettumiseen tai sokeroitumiseen, mikä puolestaan on haitallista.

On hyvä muistaa, että tutkimusten mukaan n. 75% sydärin saaneista on LDL- kolestrolilukemat virallisen näkemyksen mukaan hyvä. Ei siis suojaa sydäntaudeilta, vaikka niin statiinibisneksen hehkussa näin uskotellaankin. Mutta heillä oli myös matala HDL ja korkeahko TG.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat