En syö tarpeeksi kalaa – voinko saada sen hyvät vaikutukset kalaöljykapseleista? Ravitsemusterapeutti vastaa

En syö tarpeeksi kalaa – voinko saada sen hyvät vaikutukset kalaöljykapseleista? Ravitsemusterapeutti vastaa

Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Kalaöljyvalmisteet eivät korvaa kalaa, eikä niitä tarvitse syödä elintärkeää omega-3:a saadakseen. Vaan mitä?Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (23)

Vieras2019

Näillä ohjeilla varmasti pysyy omega 6 arvo liian korkealla omega 3:een nähden. Taattua THL paskaa. Ja margariinit.. Millon tämä ihmisten tappaminen/sairastuttaminen loppuu??! Ei koskaan kun THL ja lääkefirmat tahkoaa tiliä ihmisen terveydellä!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Marketta2 kirjoitti:
Kasviöljyjä on hyödytöntä käyttää omega-3 lähteenä (vaikka öljyteollisuus mainostaakin öljyjensä omega-3 pitoisuuksia). Tämä johtuu siitä, että ihminen ei pysty käyttämään kasviöljyjen omega-3 rasvahappoja sellaisenaan. Ne pitää ensin muuttaa muotoon, jossa elimistömme voi käyttää niitä. Kaiken lisäksi kasviöljyissä oleva omega-3 (ALA) muuttuu aktiiviseen muotoon ihmisen maksassa erittäin huonolla hyötysuhteella. Ihminen kykenee muuttamaan ALA:sta vain 0-5% tarvittavaan muotoon (EPA, DPA ja DHA). Sen sijaan rasvaisessa kalassa olevat pitkäketjuiset omega-3 rasvahapot ovat jo valmiiksi sellaisessa muodossa, että ihminen voi ne käyttää.

On epärehellistä ja vastuutonta jättää kertomatta nämä tosiasiat. 

Suomalaisten ruokavalio sisältää liikaa Omega-6 rasvahappoja ja näinollen Omega-6 ja Omega-3 rasvahappojen suhde on n. 20:1, siis voimakkaasti tulehdusta ja sairauksia lisäävä. Optimaalinen olisi 2:1. 

http://www.ravintoterveys.net/margariinit.htm

Nyt on lähdekritiikki kohdillaan Marketalla :D! Tohtori Tolosen mainos.

Missä on tolosen mainos?

Marketta on lainannut Tohtori Tolosen tekstiä linkkaamaltaan sivustolta, joten mielestäni voidaan puhua mainostuksesta, koska Tolosella on paljon omalla nimellään "terveystuotteita" myynnissä.

Tekstin lainaaminen ei ole sama asia kuin mainos. Tekstissä ei mainosteta mitään tuotetta. Tosin kalan ravintoarvoja siinä on. 
Mutta itse alkuperäisessä artikkelissa Ursula mainostaa epäterveellistä rypsiöljyä. Se ei ole hyvä asia.

Wikipeadiasta voit katsoa, mitä tarkoittaa mainos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ihmisen elimistössä ei ole tarvetta kuin DHA:lle ja arakidonihappolle. Kumpaakaan ei kasvirasvoista löydy. Kananmunasta ja maksasta saa molempia, ei tarvitse kalaa välttämättä syödä. Elimistö pystyy myös itse valmistamaan hiilihydraatista meadinhappoa ja DPA, jotka korvaavat nämä rasvahapot arakidonihapon ja DHA:an. Tällöin et voi syödä omega 6 ja 3 rasvahappoja kasviöljyistä tai kalasta, sillä ne estävät tämän oman tuotannon kokonaan. On väärin väittää, että näitä rasvoja pitäisi ravinnosta saada. Omega 6 ja Omega 3 suhde on täysin merkityksetön asia terveydenkannalta, jos syöt näitä rasvoja alle 5g päivässä. Ihmisellä ei ole voitu osoittaa myöskään mitään sairauksia, jotka johtuisivat näiden rasvojen puutteesta. Lähes kaikki eläimillä tehdyt tutkimukset ovat taas selvästi näyttäneet syöpäyhteyden pehmeiden rasvojen runsaalla käytöllä. Mitään tutkimusta ihmisillä ei ole tehty jossa verisuoniterveys olisi lisääntynyt näiden rasvojen käytöllä, päinvastoin. Verisuoniplakissa esiintyy eniten härskiintynyttä pufa rasvaa, joten taitaa markkinamiehet vaan ottavan osan tutkimuksista käyttöönsä, sillä laskevathan pehmeät rasvat kolesterolia ja verensokeria. Tosin se johtuu taas siitä, että ne häiritsevät maksan kolesterolisynteesiä ja sokerin polttoa energiaksi, jolloin sokeri itsessään taas rasvoittaa maksaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat