Ihminen ei tarvitse maitoa mihinkään, linjasi Kanada – ”Tähän suuntaan pitäisi mennä kaikkialla”, sanoo suomalaistutkija

Ihminen ei tarvitse maitoa mihinkään, linjasi Kanada – ”Tähän suuntaan pitäisi mennä kaikkialla”, sanoo suomalaistutkija

Suomalaisessa ravintosuosituksessa todetaan, että 5–6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 juustoviipaletta päivittäin kattaa elimistön kalsiumin tarpeen. Kuva: Sami Kero / Sanomien arkisto

Uusissa ravitsemussuosituksissa kanadalaisia kehotetaan syömään enemmän kasvispohjaisia proteiineja. Maitotuotteiden ja lihan kulutusta sen sijaan pitäisi vähentää.Lue koko juttu

Kommentit (9)

Logiikan riemuvoitto

Ei maidossa luonnostaan ole D-vitamiinia vaan se on siihen lisätty tehtaalla. Tuntuu siis oudolta perustella maidon juontia sillä perusteella, että siitä saa D-vitamiinia...

On ihan täsmälleen yhtä "luonnollista" vetää D-vitamiinia vaikka purkista. Ja niin pitääkin tehdä joka tapauksessa, jos sitä aikoo saada riittävästi Suomen oloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Valio on aivopessyt suomalaisia vuosikymmeniä maidon terveellisyydellä. Samaan aikaan laktoosi intoleranssi ja muut vakavat suolistosairaudet ovat räjähdysmäisesti kasvaneet. Ja mitään yhteyttä antibiooteilla kasvaneiden lehmienmaidon ja sairauksien välillä ei löydetä?

Master Of Lagers

En ole juonut kahteenkymmeneen vuoteen maitoa kun ehkä kahvin seassa, vaikka kyllä siihenkin varmaan yhtälailla rasvacreameri kelpaisi. En pysty ymmärtämään ihmisiä jotka kittaavat rasvatonta vieraan lajin prosessoitua ja tapettua maitoa litratolkulla viikossa. Terveyshyötyjä siitä ei ainakaan ole se on varma.

Sääli lapsia

Nuo kauramaidot sun muut roskakorvikkeet, ne vasta ovatkin surkeita ravinnonlähteitä. Niiden kalsiumi on lisättyä kalsiumkarbonaattia, joka ei imeydy luustoon, se kalkeuttaa verisuonia ja lisää riskiä munuaiskiviin. Tuote on vedessä lillunutta kauraa tai riisiä suodatettuna, johon on lisätty halpoja vitamiineja ja mineraaleja terästettynä jollain rypsiöljyllä. Kasviproteiinit on täynnä proteiinin imeytymistä estäviä trypsiini inhibiittoreita ja muita antiravintoaineita. Onpa todella terveellinen ruokavalio, paljon viljaa ja kasviproteiineja. Eli ruokavalio missä on ravintoaineita, mutta ihmiskeho ei niitä pysty juurikaan hyödyntämään. Huomattavasti parempi ruokavalio olisi paljon perunaa, hedelmiä ja kohtuullisesti eläinproteiineja. Onneksi voi itse syödä mitä haluaa. Hormonitoiminnan häiriöt ja hedelmättömyys tulee ainakin lisääntymään tulevaisuudessa, mutta ehkä se onkin tarkoitus tässä lobbauksessa.

Vierailija

Ehdotan, että luovutaan kokonaan ravitsemusasiantuntijoista. Ihmiset yleensä syö ihan hyvin, vaikka eivät olisi vuosiin kuulleet yhtään mielipidettä asiantuntijoilta. Kun tulee ruoan kanssa ongelmia, pitää jutella lääkärin kanssa.
Nämä ravintohörhöt on vähän sellaisia turhakkeita ihmislajin monimuotoisuudessa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Maidon ja lihan tuottaminen Suomen korkeudella on järkevintä maataloutta. Oikeaa lähiruokaa.

Maidon ja lihan tuottaminen Suomen korkeudella on ylivoimaisesti moninkerroin kannattamatonta kuin missään muussa EU maassa, tästä löytyy ihan EU sivuilta tilastot. Yli 90% tuloista muodostuu Suomessa tukiaisista.

Jösse Jänis

Maidontuotanto on se maatalouden sektori, joka meillä on kaikkein kilpailukykyisintä. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että maamme pystyy tuottamaan nautakarjan pääasiallista ruokaa eli nurmirehua käytännössä yhtä paljon / ha kuin eteläisemmätkin Euroopan maat, jos kohta hieman suuremmilla kustannuksilla.

Eläinten tuotos on meillä kilpailukykyinen ja eläinten terveys yhdessä Ruotsin kanssa Euroopan ja koko maailmankin korkeimmalla tasolla. Olemmehan ainoat maat EU:ssa, joissa esimerkiksi salmonella on marginaalinen ilmiö, jota vielä torjutaan hygienialla ja tautisaneerauksin. Muualla salmonellaa ei torjuta, vaan sen kanssa yritetään tulla toimeen mm. mainitsemillasi antibiooteilla. Se on toki halvempi tapa, mutta kansanterveyden ja -talouden kannalta kyseenalainen. https://www.luke.fi/ruokafakta/yleista-tietoa/salmonellatilanne/elakoon-...

Salmonella tappaa Euroopassakin ja sen hoitaminen maksaa EU-maissakin noin kolme miljardia euroa vuosittain. Siksi Ruotsissa valtio kantaa 60 % maatilojen salmonellan torjunnan kustannuksista. Suomessa vastuu kansanterveydestä on sälytetty kotieläintiloille.

Suomessakin toki joskus yksittäiset eläimet joutuvat antibioottikuurille esimerkiksi utaretulehduksen vuoksi, mutta lääkittyjen eläinten maito tai liha ei päädy ihmisten eikä eläinten ruuaksi ennen kuin antibiootti on poistunut elimistöstä.

Tukien osuus maatalouden liikevaihdosta on keskimäärin 39 % (2018). Osuus on suurin kasvinviljelytiloilla ja pienin puutarha- ja sikatiloilla. Vaikka tuet ovat pienentyneet lähes vuosi vuodelta, niiden merkitys on kasvanut maataloustuotteiden hintojen pudotessa vielä enemmän. Viime vuonna viljojen hinnat hieman nousivat, mutta se ei tilannetta pelastanut, kun takana oli kaksi katovuotta. https://www.luke.fi/uutiset/maatalouden-kannattavuus-kuivuu-kokoon/

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat