Ahdistaako ilmastonmuutos? Tässä 7 tekoa, joilla on oikeasti merkitystä

Ahdistaako ilmastonmuutos? Tässä 7 tekoa, joilla on oikeasti merkitystä

Viikonloppulomaa kotikaupungissa voi ajatella ekotekona. Lentäminen on yksi suurimpia ilmaston kuormittajia. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Kannatko huolta ilmastosta? Listasimme teot, joilla jokainen voi auttaa – ja joilla on oikeasti merkitystä.Lue koko juttu

Kommentit (14)

AlliPamautti

Kaikelle kuluttamiselle voidaan laskea hiilijalanjälki ja kuluttamiseen tarvitaan rahaa. Oikeasti vaikuttava teko on polttaa seteli. Silloin voi olla varma, että sitä rahaa ei kuluta kukaan eikä myöskään kasvata hiilijalanjälkeä.

Sillä kun kulutat rahaa, niin joku toinen saa rahan ja jatkaa kuluttamista, ostelee vastuuttomasti lentolippuja ja muovipusseja. Raha voi kiertää hyvinkin nopeasti.

Pysäytä siis rahan kierto ja ota seteli lopullisesti pois kierrosta polttamalla tai muulla tavalla.

Verojakin kerätään vain muiden kulutukseen, siitä ei siis ole apua.

Nuo yllä olevat keinot ovat vain kosmeettista puuhastelua.

Hiilarihuijaus

Ei ole olemassa mitään ihmisen hiilidioksidipäästöillä johtuvaa voimakkaasti lämpenevää ilmastoa.
Grönlanti eli vihreä maa nimi tulee syystä eli eskiajan lämpöisellä kaudella siellä oli vehreää ja kasvillisuutta. Roomanajalla oli myös lämmintä. Teitä huijataan ja käppyröitä väärennetään. Moni on jäänyt kiinni. Ilmastovouhkaus on poliittinen agenda jolla pyritään hallitsemaan massoja, ja siitä on tullut myös bisnes.
Herätkää todellisuuteen. Menen tästä nyt hiihtämään vaikka 80 luvulla sanottiin että näinä aikoina lunta ei enää oikein ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei pidä paikkaansa, että rahan käyttämättä jättäminen olisi paras vaihtoehto. Rahalla voidaan esimerkiksi ostaa vanhaa metsää ja turvesoita suojeluun tai ennallistaa soita. Soiden suojelu on Suomessa tehokkain ilmastoteko.

Toinen tärkeä teko tänä keväänä on äänestäminen. Poliittiset päättäjät luovat pitkälti toimintaedellytykset yrityksille ja se vaikuttaa myös kuluttajiin. Suomessa mm. maksetaan yli 3 mrd euroa ympäristölle haitallisia yritystulis.

Ylimeterologi

Ymmärrän hyvin ,että ilmastonmuutos keskustelu ahristaa. Haluaisi tehdä jotain. Jotain merkityksellistä ,että maapallon ihmisillä olisi parempi tulevaisuus.
Totuus kuitenkin on ettei sinun ja minun toimilla ole mitään merkitystä! Vaikka emme enään söisi emmekä joisi mitään, ei merkitystä! Vaikka muuttaisimme asumaan risumajoihin ja lopettaisimme lämmittämisen,ei mitään merkitystä! Vaikka koko kaikki Suomalaiset pyyhittäisiin pois maapallolta,ei mitään merkitystä! Suomen co2 määrä maapallon kokonaismäärästä on jotain 0.2-0.5% luokkaa,laskenta tavasta riippuen.
Maapallon väkimäärä lisääntyy vähintään 80.miljoonalla joka vuosi. Suomen väkimäärä on tämä 5.5miljoonaa.
Kiina ja Intia jo pelkästään tuottavat moninkertaisesti esim.euroopan co2 päästöistä.
Eu.n kin alueella co2 päästöt ovat vaan lisääntyneet. Ainoastaan Yhdysvallat on päästöjään pystynyt pudottamaan.
Näköpiirissä ei ole muutosta. Päin vastoin! Esim.Kiinalla on suunnitteilla tuhat uutta kivihiilivoimalaa. Kaikkien jo toiminnassa olevien lisäksi. Suomella on nyt yksi kivihiili voimala. Voimala minkä takia Emma Kari ja kumppanit laittaa lapsemme ja vanhuksemme kaali dieetille.
Ainut mikä voi tässä tapauksessa hieman lohduttaa on toive siitä että ilmastonmuutoksen epäilijöiden laskelmat ja tutkimukset olisivat lopulta kuitenkin totta. Kuka tietää? Olihan nyt jo toinen oikein kunnon talvi perä perään.

Meille valehdellaan.

Ajatelkaa ihmiset nyt järkevästi se mitä uutisissa sanotaan ei välttämättä ole totuus. Poliitikot ja valtamedia toki uskoo sokeasti ipcc:n raportteja ja tämä tulee meille suomalaisille todella kalliiksi jos asiaan ei saada muutosta ja tätä hulluutta ei saada loppumaan. Ensinnäkin väite että ilmasto lämpenee CO2 eli hiilen vaikutuksesta on täysi valhe. Hiiltä on ollut ilmakehässä aina, jos ei olisi hiiltä ei kasvit ja puut kasvaisi. Kuvitelkaa mikä määrä CO2 vapautuu metsistä,soista ja merestä kun orgaaninen aines lahoaa! ihmisen aiheuttamat päästöt ei tässä ekosysteemissä merkitse juuri mitään. Saatikka suomalaisten päästöt puhumattakaan ”ilmastoteoista” ilmaston muutos sinänsä on totta sillä ilmasto on muuttunut aina ja tulee muuttumaan. Tällähetkellä meitä vaan kusetetaan ja pahasti 50v eteenpäin ja tälle koko touhulle vaan nauretaan ja ihmetellään miten ihmiset uskoivat. Uskoihan ihmiset kommunismiin sekä hitleriin (osa uskoo vieläkin) että ei tämä uutta ole. Joukossa tyhmyys tiivistyy ja ihmisiä kustaan silmään aina ylemmältä portaalta tällä kertaa valhe on ”ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos” me suomalaiset päätetään nielläänkö koukku kuin saaliskalat vai ajatellaanko järellä ja tehdään tästä loppu seuraavissa vaaleissa!

Vierailija

Tässä keskustelussa on esitetty muutama väite ja perustelu, jotka eivät pidä paikkansa.

1. Mitään ilmastonmuutosta ei ole, koska hiiltä on ollut ilmakehässä aina.

Väite ei ole totta, koska ilmastonmuutoksen lähtökohtainen syy on siinä että elämän kiertokulussa vapautuvan hiilen lisäksi ihminen on polttanut ja polttaa maan alle hautautunutta miljoonia vuosia sitten kuollutta elämää eli fossiilisia polttoaineita. Tästä syystä hiiltä vapautuu paljon enemmän kuin mitä kasvit pystyvät yhteyttämään eli systeemin tasapaino järkkyy. Toinen syy tasapainon järkkymiseen on se, että maapallon pinta-alasta valtaosa on ihmisen muokkaamaa: pellot, tiet ja rakennukset eivät juurikaan hiilidioksidia sido. Vanhaa metsää joka sitoo parhaiten hiiltä on koko ajan vähemmän.

2. Suomalaisten teot eivät paljon merkitse.

Väite on väärin, koska maailman talous muodostaa nykyisin maailmanlaajuisen systeemin jossa kaikki liittyy kaikkeen. Esimerkiksi suomalaisilla valtionyrityksillä Fortumilla ja Nesteellä on omaisuutta ja toimintaa myös Suomen ulkopuolella. Fortum omistaa hiilikaivoksia ympäri Eurooppaa ja Neste ostaa palmuöljyä biopolttoaineen raaka-aineeksi. Lisäksi täytyy muistaa, että koska suurin osa tavaroista valmistetaan nykyisin Kiinassa tai Intiasta Kiinan ja Intian (ja monien muiden 3. maailman maiden) hiilijalanjälkeä kasvattaa myös meidän kulutuksemme. Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus tuo meille paljon vaikutusvaltaa ja mahdollisuuden toimia ilmastoasioissa suunnannäyttäjänä. Se mahdollisuus ehdottomasti kannattaa käyttää myös taloudellisista syistä: jos ihminen meinaa selvitä ilman valtavaa tuhoa ilmastonmuutoksesta kaikkien maiden energiaperustan pitää muuttua nopeasti. Ne jotka ovat muutoksessa eturintamassa menestyvät myös taloudellisesti, koska kysyntä uusille teknisille ratkaisuille on valtava.

BorealisPolymers

Onpas outoja neuvoja. Kyllä huonoin vaihtoehto on, että heittää muovin luontoon. Sekajätteessäkin siitä tuotetaan energiaa, jota Suomessa kovasti tarvitaan. 

Vierailija

Tänä keväänä kannattaa vaikuttaa siihen, että yhteiskunnan rakenteet muuttuu! On paljon tehokkaita toimia, mitkä täytyy päättää poliittisesti. Kannattaa olla yhteydessä ehdokkaisiin!

Vierailija

Monet yrityksetkin toivovat, että poliittinen ohjaus tarttuisi jo toimeen ja ohjaisi pois fossiilisista polttoaineista. 

Ei fossiilitalous vaan ole tulevaisuutta. Siinä ei kannata roikkua kiinni.

Vierailija

Suomen ja suomalaisten teoilla on takuuvarmasti merkitystä. Meidän kulutustavaramme ja ruokamme valmistetaan osaksi ulkomailla, joten voimme vaikuttaa laajalti tuotantoketjuihin kulutuksen muutoksella, riippumatta siitä, lähteekö se yksilötasolta vai verotuksen kautta. Lisäksi Suomen esimerkki maailmalle ja teknologiat voivat inspiroida ja kirittää muita parempaan ilmastopolitiikkaan. Emme voi syyllistää isoja saastuttajia, kuten Kiinaa ja Intiaa (joiden per henkilö -päästöt ovat paljon pienempiä kuin meidän), tekemättä itse mitään, sillä he voivat silloin syyttää meitä tekopyhyydestä ja olla tekemättä mitään. Pikemminkin meidän pitäisi kannustaa esimerkillä ja muuten kaikkia osallistumaan tähän projektiin, sillä kaikkien meidän tulevaisuus on uhattuna. Yhdessä voimme kääntää hiilikelkan, se lähtee hiilinielujemme luomisesta ja päästöjen vähentämisestä, jotka molemmat onnistuvat tiukalla, mutta reilulla ilmastopolitiikalla.

Vierailija

Ehdottomasti kannattaa tarttua toimeen, vaikka ne omat ekoteot tuntuisi alkuun kuinka pieniltä, siltähän se aina uutta asiaa aloittaessa tuntuu!

Ja oikeasti tärkeimpiä tekoja, jonka yksilö voi tehdä, on vaatia poliitikoilta toimia, varsinkin nyt kun on vaalikevät. Tällä hetkellä olisi tosi tärkeää, että nyt saataisiin seuraavaksi neljäksi vuodeksi sellainen eduskunta, joka ottaisi tämän asian tosissaan. Ja että Suomi toimisi suunnannäyttäjänä näissä asioissa EU-puheenjohtajakaudellaan, joka alkaa heinäkuussa.

Ei mäkään vielä mitenkään kovin ekologisesti ole oppinut elämään, mutta ajattelen tämän asian niin, että jos en edes yritä, niin en tiedä miten pystyn kohtaamaan mun lapset, jotka muutaman vuoden sisään alkaa olla jo siinä iässä, että ne ymmärtää tämän asian. En haluaisi joutua sanomaan heille, että en edes yrittänyt.

Vierailija

Ilmastonmuutos ei ole asia, jossa olisi kaksi vaihtoehtoa: 1. onnistua rajaamaan lämpeneminen 1,5 asteeseen ja säästyä ikäviltä seurauksilta 2. ylittää 1,5 astetta ja joutua toaaliseen hävitykseen.

Jokainen asteen kymmenys, joka onnistutaan lämpenemistä hillitsemään on suuri voitto, ja pienentää todennäköisyyttä hallitsemattomaan lämpenemiseen. 1,5 astetta on parempi kuin 1,6 ja 1,6 on parempi kuin 1,7 ja niin edes päin. Siksi jokainen pieni teko merkitsee, varsinkin kun pienet teot usein johtavat seuraaviin pieniin tekoihin esim sitä kautta, että joku läheinen inspiroituu saman tekoon.

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt, mutta vielä sen haittoja ehditään minimoida, ja mitä enemmän niitä saadaan minimoitua, sen parempi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Monet yrityksetkin toivovat, että poliittinen ohjaus tarttuisi jo toimeen ja ohjaisi pois fossiilisista polttoaineista. 

Ei fossiilitalous vaan ole tulevaisuutta. Siinä ei kannata roikkua kiinni.

Niinpä! Hesarissakin tänään EK:n hallituksen puheenjohtaja puhui tästä. Ei yrityksetkään enää halua roikkua fossiilisissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat