Laitoitko paidan kierrätykseen, vaikka siitä puuttui nappi? Älä tee näitä virheitä, kun maritat vaatekaappiasi

Laitoitko paidan kierrätykseen, vaikka siitä puuttui nappi? Älä tee näitä virheitä, kun maritat vaatekaappiasi

Tavarataidot-kirjan kirjoittaja ja bloggari Jenni Sarras tietää kierrättämisen kultaiset säännöt. Kuvat:  Tammi / Markko Taina ja Sanomia-arkisto / Juhani Niiranen

Moni dumppaa keräyslaatikkoon vaatteita, jotka kuuluisivat roskiin. – On itsepetosta laittaa pikkuvikaisia vaatteita keräyslaatikkoon. Vaate, joka on likainen, rikki tai siitä puuttuu nappeja, ei kelpaa lahjoitettavaksi, bloggari Jenni Sarras sanoo.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (20)

Vierailija

Kaikkea tekstiilijätettä ei todellakaan pystytä kierrättämään. Esimerkiksi sekoitekuidut ja elastaania sisältävät kuidut ovat niin epätasalaatuista materiaalia, että ne päätyvät poltettaviksi täällä.

No sitten se rikkinäisten lahjoittaminen ja ”myynti”. Mihin ne myydään - kuka sen roskanne ostaa? Paljolti kehitysmaat. Täällä käyttökelvoton riepu myydään kehitysmaihin, joilla ei ole resursseja jätettä kierrättää tietenkään edes murto-osaa siitä, mitä täällä tehdään. Näinollen meidän jätteemme tappaa teollisuutta siellä ja osa (paaleissa myydyn ryönän käyttökelpoinen osuus on pieni) päätyy suoraan ympäristöön jätteeksi, jota ajelehtii kaikkialla.

Ottakaa selvää ja vaatikaa oikeaa tietoa. Meidän jokaisen velvollisuus on vastata omasta jätteestämme. ”Jos minä jotain lahjoitan, saa seuraava korjata” -asenne on todella ylimielinen ja ymmärtämätön. Maailma hukkuu jätteeseen ja yhä joku ajattelee, että on jotenkin jaloa lahjoittaa omat napittomat, reikäiset vaatteensa.

Korjaa ja kierrätä

Jos paidasta puuttuu nappi, se ei kuulu myöskään roskikseen. Uuden napin ompelu ei ole kovin iso homma. Pienimmätkin aivan tavanomaiset vaatteiden huolto- ja korjaustoimenpiteet tuntuvat vallan unohtuneet valtaosalta ihmisiä!! Ja tietenkään liikaa aikaa ei ole kenelläkään, mutta keinoja löytyy, jos vaan haluaa. Käytin kipeänä ollessani aikaa juuri näiden kertyneiden korjattavien vaatteiden paikkailuun. Ei ole vaikeaa, vaatii vain aavistuksen viitseliäisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Harmi, ettei tässä kerrottu monen vaatekaupan ottavan lumppuja vastaan tekstiilijätteinä. Eli mieluummin viedään niihin kuin roskikseen!

Vierailija

Kurja vinkki. Ei roskiin tekstiiliä!
Meillä käytetään paljon loppuun vaatteita, etenkin lapsilla. Kun housut menee polvista puhki tulee sakset ja tsi-shortsit. Tai jos oikein jaksuuttaa joku ompelee uudet polven alueet toisista enemmän rikki olevista housuista ja uudet pökät on tarvittaessa kasvaneet pituuttakin. Hyvistä materiaaleista saa aikaan rättejä siivoukseen, keittiöön, autotalliin, eläinten hoitamiseen, jos kaappeihin eksyy ei niin hyviä materiaaleja ne saattaa sitten joutua lumpuiksi ilman uusiokäyttöä.

Valtaosa nykyaikaisista ihmisistä on niin laiskoja ja taidottomia että jätettä syntyy ihan helposti korjattavasta vaatteesta. Vaatteita myyvät tahot voisi hiukan miettiä hintalappuja uusiksi, paita ei voi oikeasti maksaa 4,95. Tai jos voi, siihen pitäisi laittaa yksi kymppi luonnonkulutusmaksua lisää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat