Laitoitko paidan kierrätykseen, vaikka siitä puuttui nappi? Älä tee näitä virheitä, kun maritat vaatekaappiasi

Laitoitko paidan kierrätykseen, vaikka siitä puuttui nappi? Älä tee näitä virheitä, kun maritat vaatekaappiasi

Tavarataidot-kirjan kirjoittaja ja bloggari Jenni Sarras tietää kierrättämisen kultaiset säännöt. Kuvat:  Tammi / Markko Taina ja Sanomia-arkisto / Juhani Niiranen

Moni dumppaa keräyslaatikkoon vaatteita, jotka kuuluisivat roskiin. – On itsepetosta laittaa pikkuvikaisia vaatteita keräyslaatikkoon. Vaate, joka on likainen, rikki tai siitä puuttuu nappeja, ei kelpaa lahjoitettavaksi, bloggari Jenni Sarras sanoo.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (19)

Vierailija

Hyviä ohjeita.
Jos villatakista puuttuu nappeja, sitä ei voi myydä tai lahjoittaa. Itse voi pitää loppuun tai halutessaan vaihtaa kaikki napit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

No jos aion laittaa muuten käyttökelpoisen vaatteen kierrätykseen, en todellakaan viitsi sitä alkaa korjailla, korjatkoon se, joka sen käyttöönsä haluaa. En myöskään vie pesulaan ja maksa siitä. Ellei kelpaa, niin sitten roskikseen.

Lumppuri

Kylmänviileä totuus on, että esim. hyväntekeväisyyskirppiksien ns. lahjoituksista vain n.30 % on myyntikelpoista tavaraa.
Eritoten omakotiasukkaat rahtaavat järjestöjen lahjoituspisteisiin törkeän huonoa tavaraa. Ei raatsita täyttää omaa pikkuista jätelootaa tai viefä lisämaksusta jäteasemalle.

Vierailija

On myös olemassa kierrätyspisteitä, jotka ottavat vastaan ehjiä ja rikkinäisiä vaatteita, sekä muitakin kodin tekstiilejä, kenkiä ja laukkuja.
Ne lajitellaan ja rikkinäiset hyötykäytetään muuten, esim. jatkojalostetaan uudestaan.
Tälläinen kierrätyslaatikko löytyy ainakin Lindexiltä.

Vierailija

Mielestäni voi olla vähän rikki jos on muodikas ja hyvä vaate-sen voi korjata,mutta vanhanaikaiset vaatteet eivät sinne kuulu vaikka olisivat ehjiä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mielestäni voi olla vähän rikki jos on muodikas ja hyvä vaate-sen voi korjata,mutta vanhanaikaiset vaatteet eivät sinne kuulu vaikka olisivat ehjiä.

Kuka määrittelee muodikkaan tai vanhanaikaisen?

♥️ RECYCLE

Esimerkiksi H&M:llä on tekstiilikeräyspiste, jonne voit tuoda myös kaikki rikkinäiset tekstiilit. Ne menevät sieltä jatkokäsittelyyn ja kaikki tekstiilijäte uusiokäytetään. Kenkiä, laukkuja ym ei voi sinne viedä, mutta kaiken tekstiilin kyllä, esim. Verhot, pyyhkeet, yksinäiset sukat jne. Saat vielä alennuskupongin jokaisesta pussista. 2 pussia/ henkilö/ pv saa alekupongin, mutta tekstiilijätettä saa viedä kerralla enemmänkin. Eli kaiken tekstiilijätteen voi kierrättää.

Support recycling!

Eikös myös Recci keräyspisteet ole sellaisia, jonne voi viedä ehjät ja rikkinäiset? Ehjät hyvät myydään ja rikkinäisistä tehdään muistaakseni Saksassa silppua, jota käytetään auto- ja kodinkoneteollisuudessa mm. äänieristeenä tms. ja kengät ym rouhitaan asfaltin täyteaineeksi.

Vierailija

Terveisiä Norjasta. Täällä käydään näkyvää kampanjaa siitä, miten _kaikki_ tekstiilijäte tulee kierrättää - siis myös rikkinäiset sukat ja alusvaatteet - eikä mitään saa heittää roskiin. Rajauksena ainoastaan, että tekstiilit ovat puhtaita ja kuivia. Myös pelastusarmeija ja UFF on mukana tässä. Jäte lajitellaan, käyttökelpoiset myydään eteenpäin ja muu jäte menee teollisuuden raaka-aineeksi. Eli nämä ohjeet tuntuvat tästä näkökulmasta tosi oudolta. Suomessa saattaa olla tietenkin eri systeemi.

Ja sitä paitsi, jos itse ei osaa sitä puuttuvaa nappia ommella, niin kannattaisi opetella. Tai ehkä joku muu osaa. En pitäisi sitä kyllä perusteena heittää muuten hyvää vaatetta roskiin. 

Vierailija

Tekstiilijätettä EI HEITETÄ ROSKIIN! Se viedään esim. vaateliikkeiden tekstiilijätekeräykseen, kuten HenkkaMaukalle.

(millä vuosituhannella tämä juttu on oikein kirjoitettu..?) 

Vierailija

Tekstiilijäte ilmeisesti kierrätetään hyvin ja puuvillan kasvatuksen ongelmat tiedossa ja vaatteiden ostamisesta on tehty pahe.

Mitenhän on metallien kanssa. Kaivostoiminta ongelmista puhutaan vähemmän. Paljon kuolee elävää luontoa, eläimiä ja ihmiseläimiä. Vesistöt ja maaperä saastuu ja paikallisilta ihmisiltä tuhotaan viljelymaat ja luonto ja.
Mites on kierrätyksen laitanykyään?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat