Saatko oikein edes puolet? Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin ymmärrät savoa eli murteista kierointa!

Saatko oikein edes puolet? Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin ymmärrät savoa eli murteista kierointa!

Pohjois- ja Etelä-Savon todennäköisesti tunnetuimmat nähtävyydet: Puijon torni Kuopiossa ja Olavinlinna Savonlinnassa. Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Shutterstock

Me Naisten pikatesti paljastaa, kannattaako sinun lähteä huastelemaan savolaisen kanssa.Lue koko juttu

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

7/10
En ole savolainen, mutta kielellisesti valpas kyllä.
En pidä savon murteesta eikä se ole kovin tuttu muuta kuin sketseistä.
Monet sanat avautuu kun ne lukee ääneen, esim läppaskurj. Ja käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä.

Vierailija

Loukkaa savolaisena tuo "kiero savolainen" ilmaisu. Emme tastusti ole sen kierompia täällä Savossa, kuin ihmiset esim. Pohjois- Pohjanmaalla, tai Uudellamaalla, tai Satakunnassa.

Niskavuorenemäntä

Vietin lapsuuden pitkät kesät Koukunjoella Iisalmella. Onhan savon murre ihan tuttua ,vaikka olen asunut aina Helsingin Etu-Töölössä. Siellä asuivat pikkuserkkuni ja hauskaa oli aina. Sain tulokseksi 9/  10. oikein. Äidin isä oli syntyisin Tuusniemeltä. Asuivat välillä Kuopiossakin, kunnes muuttivat Helsinkiin.

Aeto savolaenen

Sain kaikki oikein! Olen kotoosin Ylä-Savosta ja asunut nyt Pirkanmaalla 18 vuotta. Noita sanoja piti hetki mutustella, koska kirjoitetusta tekstistä ei heti ”hoksoo paenotuksia”. Oli minullekin outoja sanoja osa, mutta kyllä savolaisella ”piättelykyvyllä ihan pärjäs”.

IteSavolainen

Olet ymärtänyt savonkielen sisimmäisen olemuksen aivan oikein. Se on älyllistä leikittelyä. Mitäpä muuta iloasitä köyhillä ihmisillä olisi ollut elämässään savupirtissä pettuleipää mutustellessaan.

Vierailija

Olen Kuopion pohjoispuolelta ja vieläkin harrastan savoa. (75 v) Sain puolet oikein. Savon kielessä on paljon pieniä murrealueita, joilla yksittäiset sanat eivät ole yleissavoa. Kotioloissa sanoja murjaistiin tilanteen mukaan, niistä jotkut jäivät eloon vain paikallisesti, osa laajemminkin.

Makeliini

Ensittäin uattelin, että en vittu ala ies arvuuttelleen, mutta kun Mutsi ol Varkauest kotosii, niin piätin kokkeilla ja 8 oikkeen !! Siirttyyköhän se kiel keenilöissä ku Mutsi kuol jo ku olin yhentoist ikkääne ja uon ite syntynnä ja asunna iät ja ajat piäkaapunnisa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat