Olet mitä syöt -sarjassa ”kettumainen akka” tekee lihavista ällötyksiä – miksi tätä näytetään tv:ssä?

Olet mitä syöt -sarjassa ”kettumainen akka” tekee lihavista ällötyksiä – miksi tätä näytetään tv:ssä?

Olet mitä syöt -sarja on tv-formaatti, joka vahvistaa lihaviin liitettyjä vääristyneitä stereotypioita. Miksi ihmeessä se piti kaivaa ylös haudastaan? kysyy toimittaja Milla Kukkonen.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (18)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sidukkaa ja irtareita piköös a...

Totuus on karvasta maultaan ja useimmiten epämukavaa.  Mutta se kuulemma tekee vapaaksi. Kaikki eivät voi olla Heidi Klumeja mutta kunnioitus omaa terveyttä ja kehoa kohtaan pitää olla.  

Hyvä Pippa

Suurin osa Suomalaisista on todella lihavia. Ei se päänsilittely ja sääli auta ketään laihtumaan. Lihavuus aiheuttaa sairauksia ja siitä on tieteellistä faktaa. Kerrankin joku uskaltaa ottaa kantaa tähän asiaan. Teen töitä työterveydessä ja lähes kaikki asiakkaat ja työntekijät ovat lihavia ja ylipainoisia. Se on kamalaa! Kyllä asiasta pitää pystyä puhumaan ja lihavuusongelma ottamaan esille. En ymmärrä ihmisiä jotka tulevat vastaanotolle terveystarkastuksiin ja esim. Kolesteroli on joka kerta koholla ja ohjausta ja neuvontaa annetaan mutta mitään ei tehdä sen eteen että ongelma poistuisi, sama ongelma on seuraavassa tarkastuksessa. Viedäänhän autokin huoltoon ja jos jotain on vialla se korjataan. Miksi lihavat eivät tee niin? Kukaan muu ei voi toista laihduttaa kuin ihminen itse. Ottakaa vastuu itsestä ja omasta terveydestä ja siitä huolehtimisesta. Suomessa ihmiset ovat tottuneet liian helppoon elämään ja itsensä huolehtimisesta ei jakseta kantaa huolta. Mutta lihavuus tulee olemaan todella iso ongelma, on jo nyt.

PR

Lihavuus vaan nyt on epäterveellistä. Samoin vaikkapa tupakointi, liikkumattomuus, runsaan alkoholin kulutus..ja niistä sanotaan yhtä lailla lääkärissä. Nämä ovat faktoja, miten niistä voi loukkaantua? Siksikö että joku haluaa sinulle hyvää?

Kehopositiivisuuden sanotaan edistävän hyvää itsetuntoa, mutta itse kyseenalaistan miten koko keho edes liittyy itsetuntoon. Ihminen on arvokas, on hän sitten minkä kokoinen tai näköinen tahansa.

Mutta arvokkaan ihmisen epäterve keho on epäterve. Kaikkihan täällä jotain sairastetaan ennemmin tai myöhemmin, mutta painon pudottaminen normaaliin tai edes lähemmäs on omissa käsissä, ja vaikuttaa positiivisesti kauhean moneen asiaan elämässä. Miksi sitä ei siis joku haluaisi tehdä?

Minusta ohjelma on kiva, siinä saa kovaa tsemppausta, avaimet toimintaan ja se puhuu järkevän ja hyvän, tavallisen ruokavalion puolesta.

Pippa puhuu asiaa

Kylläpä oli toimittaja ja jutussa mainitut asiantuntijat vetäneet herneen nenään tyhjästä.

Typerää liioittelua ja kauhistelua kun Pippa muka on niin hirveän ilkeä ja lihavasta tehdään monsteri. Ruokakasojen näyttäminen konkretisoi hyvin Pipan asiakkaalle ja katsojalle millaista roskaa ihmiset syövät. Eilisessä jaksossa kauppiaan vaimo sai havainnollisesti myös kassit käteensä, jotka painoivat saman verran kun hänellä oli ylipainoa. Tämäkin oli ERITTÄIN hyvä tapa käytännössä näyttää kaikille millaisesta rasvakasasta oli kyse.

Pippa on itse kertonut saaneensa runsaasti positiivista palautetta ohjelmasta enkä yhtään ihmettele. Lihavuuden ongelmista pitää ja saa puhua suoraan. Yhteiskunta maksaa hirvittävää laskua lihavuuteen liittyvistä  sairauksista.

Itse ihmettelin eilen kun kauppiaan vaimo sanoi, että päänsärky on vaivannut ja monia lääkkeitä oli käytetty eikä mikään auttanut. Eikä häntä hoitanut lääkäri uskaltanut suoraan sanoa, että jatkuva päänsärky voi liittyä huonoihin elintapoihin ja lihavuuteen?

Luulenpa, että ohjelmasta suuttuvat ovat juuri sitä sakkia, joka ei viitsi panna tikkua ristiin oman hyvinvointinsa eteen, mutta ketuttaa kun jotkut sitä tekevät ja vieläpä siinä onnistuvat. Kehopositiivisuusmuoti on menossa pahasti vikaan, jos lääkäritkään eivät enää uskalla sanoa lihavalle, että laihduta tai kohta sairastut tai kuolet infarktiin.

Vierailija

Lihavuus ei ole terveellistä, totta. Mutta kaikille jotka jankaavat tätä "sanoa suoraan" juttua, haukkuminen ei kyllä auta. Eikä se ole sama asia kuin että terveydenhuollon ammattilainen neuvoo laihduttamaan/parantamaan elintapoja.

Kerronpas myös henkilökohtaisen tarinan kahdesta pidemmästä suhteesta. Ensimmäinen oli muuten oikein onnellinen, mutta sain usein pieniä kommentteja painostani (olen aina ollut normaalipainoinen). Tällaisia kommentteja olen usein saanut kotoakin. Kommentit johtavat huonoon itsetuntoon, itsensä "rankaisemiseen" ja kovaan kuriin. Joka sitten repsahtaa ja johtaa ahmimiseen, ja hitaaseen painonnousuun. Toisessa parisuhteessa mies kehui usein ulkonäköäni, tunsin itseni kauniiksi. Herkkujen ja lohturuokien syönti väheni jotenkin itsestään, ja laihduin yrittämättä. Kaikki ovat toki vastuussa itsestään, mutta kiusaaminen ja sosiaalinen rankaiseminen vaikuttaa itsetuntoon ja jaksamiseen.

NJ

Ohjelmaa kuvataan kunkin kohdalla 8 viikkoa. Se on todella lyhyt aika eikä missään nimessä riittävän pitkä elämän muutokselle. Paineet ovat hirveät tv kameroiden edessä. Uskon että eräällekkin osallistujalle on tullut sopeutumisvaikeuksia uusiin muutoksiin. Sitten ajatellaan että kyllä kestän tämän 8 viikkoa ja sitten helpottaa. Ja lopputuloksena on vanhoihin tapohin palaaminen ja painon takaisin nouseminen. Parempi formaatti olisi jos osallistujia seurattaisiin 8 kuukautta ja muutoksia tehtäisiin yksinkertaisesti ja yks kerrallaan. Kaikki ohjelmassa olevat varmasti tajuavat olevansa ylipainoisia ja terveydessä olisi tinkimisen varaa, eivät he tyhmiä ole vaikka ohjelma niin näyttäisikin.

Kuntopullukka

Syön terveellisesti ja liikun 2-5 krt viikossa (töiden ja lasten harrastuksien vuoksi määrä vaihtelee). Herkuttelen harvoin ja silloinkin kohtuudella. Aineenvaihduntani ei toimi kunnolla, koska olen stressaantunut ja minulla on kilpirauhasenvajaatoiminta. Saatuani lääkityksen vajaatoimintaan noin 10 sitten laihduin kuin itsestään reilut 20 kg. Jos syön 1200 kcal päivässä laihdun kyllä, mutta kalorimäärä ei riitä liikkumiseen tai edes istumatyöntekemiseen. Olen laihduttanut kirjaimellisesti neuvolaikäisestä asti. Minua on kiusattu silloinkin kun olen ollut todella hoikka. Ammattilaisten neuvot ovat olleet aina että syö vähemmän ja liiku enemmän. Ravitsemusterapeutti totesi kahden viikonruoka + liikuntapäiväkirjastani, että teen kaiken oikein ja tuolla systeemillä pitäisi laihtua. (olin kuitenkin lihonut kilon). Olen kahdesti aikuisena pudottanut painoa reilusti juurikin siten, että olen laskenut joka ikisen suupalan kalorit ja liikkunut 5-6 päivää viikossa, silloin kalorit ovat jääneet siihen 1200kcal. En ole piilosyöppö enkä huijaa. Kroppa ei vaan toimi kuten sen "pitäsi". Lihavat eivät välttämättä ole siis roskaruokaa mättäviä sohvaperunoita. En kuitenkaan enää halua laskea jokaisen suupalan kaloreita tai edes elää kohtuuttoman niukoilla kaloreilla. Uskon, että nämä lukuisat jojotteluun päättyneet tehokuurit ovat hyvinkin voineet ensinnäkin laukaista koko kilpirauhassairauden sekä tehneet mittavaa tuhoa aineenvaihdunnalleni. Olisipa mielenkiintoista elää niin vanhaksi, että näkisin mitä fitnessurheilijoille jotka leikkivät elimistönsä kanssa tapahtuu heidän vanhetessaan. 

Vierailija

Suoraan sanominen ei ole sama asia kuin haukkuminen. Pippa on lääkäri ja sanoo asiat niin kuin ne on. Osalle porukkaa on sitä vaikea sietää varsinkin, jos itsellä on huonot elintavat.

Osalla ei aineenvaihdunta toimi, mutta eiköhän suomalaisistakin lihavista suurin osa ole lihavia omin syömisiensä vuoksi. Miksi muuten lihavuus on räjähtänyt käsiin viimeisen 20-vuoden aikana? Tuskin aineenvaihdunta kaikilla on alkanut sinä aikana mättämään.

laihaläsk

Lihavuuden epäterveydestä vouhottajat aina väittävät, että ovat vain "huolissaan" ylipainoisten terveydestä. Mutta nämä samat ihmiset ei koskaan häiritse muita "terveytensä pilaajia", vaan esim. tupakoitsijat saavat olla täysin rauhassa. On siis aika ilmiselvää, ettei kyseessä ole mikään pyrkimys auttaa ketään, vaan yritys nöyryyttää yhtä viimeisistä ihmisryhmistä, joita on enää sosiaalisesti hyväksyttävää pilkata. Vielä 90-luvulla homot kuin mustatkin olivat vapaata riistaa - nykyään ei enää. Mutta lihavan solvaaminen vielä toistaiseksi käy kiusaajaluonteille sallittavasta viihteestä...

Työterveyspsykologi

Hei! Suosittelen, että luet muutaman artikkelin motivaatiosta, työsi tueksi. Tutkimuksista selviää selkeästi, toimiiko ulkoinen tai kielteinen motivointi vai ei.

Vierailija

Ikävä kyllä tämä, joka siitä kehopositiivisuus puhuu, on lihonut taas. Oli teeveessä.
Kuka sitä rotia pitää, jollei ihminen itse!
Ei siinä kehopositiivisuus auta, kun läskit vyöryy yli housunkauluksen.

Hyvä ohjelma. Pippa on tomera ja lempeä.

Vierailija

Che Guevara? Ei päivää, pitääkö ne kaikki vanhat kommarit ja niihin liittyvät valheelliset legendat kaivaa haudastaan jo viihdeohjelmiinkin? Laukalla on syömishäiriötausta ja hän on lääkäri, jolla on takana useita onnistuneita potilastapauksia. Vielä tässä paapomaan, aikuisia ihmisiä.  

Vierailija

Terveellisempiä elämäntapoja tavoittelevat henkilöt esiintynevät ohjelmassa vapaaehtoisesti. Oletettavasti ohjelman tyyli ja sisältö ei ole tullut heille yllätyksenä. Ulkopuolisten on turha loukkaantua, koska annettu kritiikki ei kohdistu heihin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat