”Kun katsoin peiliin, näytin ihan äidiltäni” – miksi Inari, Ulla-Riikka ja niin moni muu nainen häpeää ulkonäköään?

”Kun katsoin peiliin, näytin ihan äidiltäni” – miksi Inari, Ulla-Riikka ja niin moni muu nainen häpeää ulkonäköään?

”Ihmisen minäkuva voi olla uskomattomassa ristiriidassa sen kanssa, miten toinen hänet näkee”, valokuvaaja Outi Törmälä sanoo. Kuvat Törmälän ja toimittaja Venla Rossin näyttelystä Kehtaanko mennä kauppaan?, joka avautuu 5. syyskuuta.

Kehtaanko mennä kauppaan? -valokuvanäyttely pohtii naisten kroonista tyytymättömyyttä ulkomuotoonsa.Lue koko juttu

Kommentit (7)

Vierailija

Olen aina ollut niin ulkonäöltäni kuin tyyliltänikin androgyyni nainen, enkä omasta mielestäni ole koskaan sopinut vallitseviin kauneusihanteisiin. En esimerkiksi ole kokenut painetta meikata tai käyttää korkeakorkoisia kenkiä. En myöskään ajele karvojani, en edes säärikarvojani. Mutta jostain syystä en ajattele sitä lainkaan. Eli kehtaan mennä kauppaan ja uimahalliin, enkä voisi vähempää välittää, mitä muut ihmiset ajattelevat ulkonäöstäni.

Omalla kohdallani kuitenkin tiedän, mistä ulkonäköön liittyvä itsevarmuuteni johtuu. Olen näet kotoisin Pohjois-Lapista, ja sukuni naiset ovat aina olleet luonnollisia ja vahvoja ja pukeutuneet käytännöllisesti. Nykyisinkin vain pari sukuni nuorempaa naista käyttää ajoittain meikkiä tai ajelee säärikarvansa. Porometsässä tai järvellä ei ketään kiinnosta, onko naisella ripsiväriä vai ei, eikä kelkkahaalarin alta karvat pahemmin vilku.

Minulla oli siis pienestä pitäen ympärilläni esikuvia, jotka jättivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Siksi en häpeä itseäni, ja miksi häpeäisinkään. Olen ihminen, en mikään photoshopattu mainoskuva.

Vierailija

Ulkonäköpaineita on ollut naisilla ja miehillä kautta historian. Ihmisellä on sosiaalisena otuksena taipumus pyrkiä kuulumaan laumaansa. Vaikka eletään aikaa, jossa yksilöllisyyttä ihannoidaan, taustalla elää se ikiaikainen lauma-, heimoihminen, jolle ulkopuolelle joutuminen on rangaistuksista pahin. Siksihän eristäminen on yksi rankimmista rangaistuksista.

Vaan siihen lauman johtoon eivät koskaan kaikki mahdu, eikä niiden ihannoiduimpien osakaan ole helppo. Kuten sanotaan, huipulle on vaikea kiivetä, mutta alas pääsee helposti. Ihanteet vaihtuva ja muutaman vuoden kuluttua saatatkin olla se, joka sysätään ulos.

Koko ulkonäköpaineiden taustalla saattaakin olla se, kuinka hahmotat paikkasi laumassa. Se kun muuttuu koko ajan. Jos sinulle tärkeintä on olla se nuori ja halutuin, ongelmat ovat edessä. Et voi olla nuori ja halutuin koko ikäsi. Vaan mikäli tunnistat itsesi hyvät puolet, ja kyllä - meillä jokaisella ne on, pystyt tekemään parasta mahdollista sillä mitä on. Samalla se toisten hyväksynnän hakeminen vähenee ja alat olla tyytyväinen itseesi. Huomaamatta toimit siten, että myös ne ulkonäkösi parhaat puolet nousevat esille ilman tarvetta häpeillä huonoja puolia.

Muuten - nykyisin kun katson peilistä, sieltä kasoo minun itseni lisäksi isoäitini. Tietenkin. Onhan meillä samoja geenejä. Eikä se haittaa. Se on vain muistutus siitä, että elämä jatkuu. Jonain päivänä lapsenlapseni katsoo peilistä kuvaansa ja kuvajaisessa välähtää minun piirteeni. Ja hänen lapsenlapsensa näkee hänen piirteensä. Aina kun näen isoäitini piirteet kasvoissani tiedän, suku on se lauma johon kuulun aina, vaikka kaikki muut laumat ja heimot heittäisivät kankaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

voi mitä valitusta tämä artikkeli oli alusta loppuun !  Kyllä näitä häpeän aiheita näyttää riittävän vaikka mistä !

KK

Minun ei nuorempana tarvinnut hävetä ulkonäköäni, mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän hävettää. Olen myös havainnut päivä päivältä olevani aina vaan enemmän näyttäväni äidiltäni. Keskimmäinen tyttäreni oli puhumassa Suomi Areenassa Porissa ja telkkarista näin hänen olevan aivan minun näköiseni. Viimeksi lauantaina tuli sellainen olo että en kehtaa mennä kauppaan, menin kuitenkin ja selvisin hengissä. Tämä on ensimmäinen ikäkriisi 64-vuotisen elämäni  aikana.

puttepossu

kyllä minuakin korpeaa kun näen äitini kuvastimessa, koska vanhuutta näkyy aina enempi ja varsinkin kuuman kesän jälkeen rusinafiilis talventuiskuissa vahvistuu ja suunympärys näyttää alemmalla vartalossa olevalle kuropoimulle! Vaan niin on porskutettava ilman täytettyjä huulia kauneus on katoavaa ja rummuus eikun lissääntyy.onneksi persoona vahvistuu, pois tieltä risut ja männynkävyt!

ei täydellinen, mutta hymyilevä..

Ja mistähän tämä kaikki mahtaakaan johtua... Kaikki paikat pullistelevat sitä, miltä pitäisi näyttää.  Kuinka saat ihon kuultamaan ja ripset kasvamaan.  Meikkimainokset hyökkäävät korjattuine kuvineen ilmeettömiä ja rypyttömiä vahanukkeja. Satoja ihonhoitotuotteita mainostavat lehdet, netti, tv... Jopa nuoret luonnostaan kauniit ihmiset korjailevat itseään.  Huulet ripset, kynnet, rinnat, takapuoli.  Miksi ???  Kysyin pojaltani, onko hänen mielestään kaunista huulet, jotka ovat täyteaineesta pullollaan?  Hän sanoi ettei ymmärrä ollenkaan, miksi tytöt tekevät sellaista... Ihmiset suorastaan syyllistetään siihen, että eivät käy kuntosaleilla pumppaamassa.  Ja kun katsoo lehtien naisten kuvia, he ovat silti tympeän näköisiä ja tyytymättömiä, jopa vihaisen näköisiä. Vaikka ovat "täydellisiä".  Rentoutta elämään, naurava ihminen on kaunis ilman korjauksia.  Kerran täällä vaan eletään.  Miksi me muutamme sitä, jonka olemme saaneet ?  

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat