Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Nopeat hiilihydraatit kerryttävät rasvaa maksaaan. Kuva: Shutterstock

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti kertoo, mistä rasvamaksan tunnistaa ja miten sitä voi hoitaa. Lue koko juttu

Kommentit (4)

Vierailija

Miksi sitten aikaisemmin ihmisille ei kehittynyt rasvamaksaa, jos muka rasva aiheuttaa sitä? :D Taitaa yrittää tämäkin täti vain uskotella ihmisille, että rasva on haitallista! Sokeri ja tärkkelys (eli sokeri) rasvoittaa maksaa pahemmin kuin rasva. Terveyskirjasto rasvamaksasta: "Ruokavalion laadulla saattaa myös olla merkitystä: vähärasvainen ruoka saattaa vähentää maksan rasvoittumista, mutta sen tehosta ilman laihtumista ei ole kunnon tutkimuksia."
Harmi myös, ettei artikkelissa kerrottu maksa-arvojen merkityksestä rasvamaksan diagnostiikassa. Ne eivät aina kerro tilannetta, eli vaikka olisivat normaalit, henkilöllä voi olla rasvamaksa. Mutta jos koholla olevia arvoja tavataan normaalipainoisella vyötärölihavalla ilman muuta syytä, kyseessä on hyvin todennäköisesti rasvamaksa.

EnnenEiOllutParemmin

Eihän missään väitetä että ennen ei rasvamaksaa ollut. Jos taas mielestäsi ei ollut, niin todennäköisesti oli, mutta diagnooseja vain ei tehty.

Hoikka

Artikkelissa mainittiin, että 1960 luvulle asti rasvamaksa oli alkoholistien sairaus. Ihmetyttää vain se, että jos liiallinen rasvan syönti aiheuttaa kyseistä sairautta, niin kyllä kait ennen 60-lukua syötiin paljon voita, rasvaista maitoa juotiin, läskisoosia käristettiin jne.

Vierailija

Ennen suurin osa kansasta teki fyysisesti raskaampia töitä kuin nykyään, ja myös arki oli liikunnallisempaa. Liika on liikaa, oli se rasvaa ja/tai sokeria / hiilareita / alkoholia, mutta se mikä on liikaa, riippuu tietenkin myös kulutuksesta, eli liikunnan määrästä elämässä. Ennen sitä oli paljon enemmän, nykyään paljon vähemmän. Koko kansan tasolla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat