Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Nopeat hiilihydraatit kerryttävät rasvaa maksaaan. Kuva: Shutterstock

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti kertoo, mistä rasvamaksan tunnistaa ja miten sitä voi hoitaa. Lue koko juttu

Kommentit (8)

Vierailija

Miksi sitten aikaisemmin ihmisille ei kehittynyt rasvamaksaa, jos muka rasva aiheuttaa sitä? :D Taitaa yrittää tämäkin täti vain uskotella ihmisille, että rasva on haitallista! Sokeri ja tärkkelys (eli sokeri) rasvoittaa maksaa pahemmin kuin rasva. Terveyskirjasto rasvamaksasta: "Ruokavalion laadulla saattaa myös olla merkitystä: vähärasvainen ruoka saattaa vähentää maksan rasvoittumista, mutta sen tehosta ilman laihtumista ei ole kunnon tutkimuksia."
Harmi myös, ettei artikkelissa kerrottu maksa-arvojen merkityksestä rasvamaksan diagnostiikassa. Ne eivät aina kerro tilannetta, eli vaikka olisivat normaalit, henkilöllä voi olla rasvamaksa. Mutta jos koholla olevia arvoja tavataan normaalipainoisella vyötärölihavalla ilman muuta syytä, kyseessä on hyvin todennäköisesti rasvamaksa.

EnnenEiOllutParemmin

Eihän missään väitetä että ennen ei rasvamaksaa ollut. Jos taas mielestäsi ei ollut, niin todennäköisesti oli, mutta diagnooseja vain ei tehty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hoikka

Artikkelissa mainittiin, että 1960 luvulle asti rasvamaksa oli alkoholistien sairaus. Ihmetyttää vain se, että jos liiallinen rasvan syönti aiheuttaa kyseistä sairautta, niin kyllä kait ennen 60-lukua syötiin paljon voita, rasvaista maitoa juotiin, läskisoosia käristettiin jne.

Vierailija

Ennen suurin osa kansasta teki fyysisesti raskaampia töitä kuin nykyään, ja myös arki oli liikunnallisempaa. Liika on liikaa, oli se rasvaa ja/tai sokeria / hiilareita / alkoholia, mutta se mikä on liikaa, riippuu tietenkin myös kulutuksesta, eli liikunnan määrästä elämässä. Ennen sitä oli paljon enemmän, nykyään paljon vähemmän. Koko kansan tasolla.

Vierailija

Tämä oli ennen alkoholistien sairaus. Ennen ylipaino oli harvinaista. Nykyään joka toinen on ylipainoinen ja syö liikaa lihaa, kovia rasvoja ja sokeria. Kadvisruualla on vaikeampi itseään lihottaa.
Nykyään jo pikkulapsi voi olla 10-20 kg ylipainoinen ja läski on yleisin syy varusmiespalveluksesta vapauttamiseen.

Vierailija

Ennen oltiin laihoja, mutta kuoltiin sydän- ja verisuonisairauksiin kovien rasvojen takia. Nyt ollaan lihavia ja kuollaan diabetekseen, aivoverisuonisairauksiin ja suolistosyöpiin.

Ei siis mitään uutta, mutta väki on hemmetin yleissivistymätöntä nykyään. Ennen ei tiedetty eikä ollut valinnanvaraa syömisissä, nyt tiedetään mutta ei piitata. Ei kun lisää lihaa kurkusta alas, vaikka sitä on vyötäröllä 30 kg liikaa ennestään.

ukkeli Koskenkorvalta

Ihan kuin juopottelu olisi menettänyt myrkyllisyytensä, kun rasvamaksasta on tullut kansantauti!  Alkoholi johtaa nimenomaan moniin tuhoihin elimistössä ja mikä pahinta, askites-vaihe merkitsee vakavaa maksakirroosia.

Mutta monenko alkoholistin olet kuullut väittävän itseään muuksi kuin kohtuukäyttäjäksi??

Glykolyysi

On tiedetty jo 60-luvulta (biokemistit) että sokeri muuttuu hujauksessa rasvaksi elimistössä. Mutta se sian kylkipalan rasva ei tosiaan muutu parissa tunnissa palleroksi vyötäröllä.

Mielenkiintoista miten mutu vaan jatkaa elämistään. Kukaan ei enää viitsi lukea edes perusasioita? 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat