Korkojen nousua on odotettu jo tovi, ja kesäkuussa Euroopan keskuspankki kertoikin, että vaikka muita elvytystoimia lopetellaan, korkoja nostetaan ehkä aikaisintaan syksyllä 2019.

Heinäkuun lopulla taas uutisoitiin, että pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppa oli hidastunut, mutta hinnat vielä jaksoivat kivuta. Uusien asuntojen hinnat sen sijaan laskivat.

Mitä nämä muutokset tarkoittavat asuntosijoittajan kannalta? Pitääkö nyt ostaa vai myydä?

Jos olet sijoittanut velkarahalla, korkojen nousu tietysti syö tulovirtaa. On tärkeää, että olet varautunut tilanteeseen, ellei vuokrataso nouse. Voit myös ostaa pankeista korkotuotteita tai ottaa lainaasi kiinteän koron. Helpoin mutta tylsältä kuulostava tapa on säästää varakassa, josta voit paikata heikentynyttä kassavirtaa .

Vaikka kesä on ollut lämmin ja teltassakin tarkenee, ei ihmisten asunnontarve vähene. Talvi tulee väistämättä, ja korkotason nousu saattaa vähentää niin asuntojen ostohaluja kuin -mahdollisuuksiakin. Silloin vuokra-asuntojen kysyntä ja vuokrat saattavat nousta.

Tässä markkinatilanteessa miettisin silti, haluanko pitää asuntosijoitukseni, kun koroissa, kuluissa, asuntojen hinnoissa ja vuokrissa tapahtuu muutoksia. Jos vastaus on kyllä, pohdi, miten varaudut muutoksiin. Jos taas et halua elää asuntosijoituksen kanssa niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, kannattaa harkita myymistä.

Asuntosijoittajan ei koskaan kannata ajaa itseään tilanteeseen, jossa asunto pitää saada myytyä nopeasti, sillä asuntomarkkinoiden perusluonne on se, ettei omaisuutta yleensä pysty muuttamaan rahaksi kovin nopeasti.

Itse olen elänyt kohta 15 vuotta enemmän tai vähemmän onnellista yhteiseloa asuntosijoitusten kanssa. Korko on ollut korkeimmillaan kuudessa prosentissa ja lainaa on ollut seitsennumeroinen summa.

Kaikesta on selvitty. Asuntojen määrä on lisääntynyt tasaisesti, ja uusia markkinoitakin on otettu haltuun.

- Terhi Majasalmi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Ehdottomasti pitäisi saada nopeasti takaisin ajat jossa valtio ja kunnat rakennuttavat halpoja asuntoja verovaroin riittävästi joihin köyhemmälläkin, opiskelijoilla on varaa jne päässyt nykyään menemään touhu sellaiseksi, että harvat hamstraavat asuntoja ja kiristävät niistä mielettämiä vuokria. Kaupungit voisivat myös pakkolunastaa strategisesti tärkeillä paikoilla olevia asuntoja jos joidenkin sijoitusasunnot ovat liiaksi keskittyneet sekä kieltää niiden liiallinen osto yksityisille sijoittajille.

haranna

Vuokranantajana en ihan ymmärrä kommentteja mielettömiä vuokria keräävistä, ahneista vuokranantajista. Itse otan vuokraa sen verran, että saan asunnon kulut katettua. Kuluilla tarkoitan ensisijaisesti vastiketta ja lainanlyhennystä. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että maksan tuloista veron ja samalla yritän varautua asunnossa ilmeneviin kunnostus- ja remonttitarpeisiin. Kannan myös riskin siitä, että asukas mahdollisesti tuhoaa kämpän tai jättää vuokrat maksamatta, kiinteistön kunnostustarpeen maksan minä ja myyntitilanteessa minä kärsin mahdolliset tappiot (toki myös mahdolliset voitot).

Kannustan kaikkia halukkaita liittymään vuokranantajien joukkoon! Meillä ei koskaan ole murheita, huolia eikä stressiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat