Kommentit (9)

60 ja 70-luvun koulu

60 ja 70- luvun alussa käytiin koulua myös lauantaisin. Piirtoheittimiä ja diaprojektereja ei ollut vielä olemassa. Opettaja kirjoitti liidulla taululle mitä opetti ja oppilaat kirjoittivat vihkoonsa sen mukaisesti. Reissuvihkoja ei ollut olemassakaan. Opettaja hoiti kouluasiat ja opetuksen sotkematta siihen vanhempia. Todistuksiin piti saada vanhempien allekirjoitus. Ne  oli hyviä aikoja opettajilla oli vielä auktoriteettia eikä tunneilla hälisty.

Vierailija

Niin vaan muistelen minäkin, ennen oli moni asia paremmin! Opettajaa toteltiin ja rauha ja järjestys säilyi. Aamunavaus oli ihan hieno juttu ja sen jälkeen alkoi opiskelu. Tervettä isänmaallisuutta oli seurata oman maan kisaajien menestystä. Liian hektistä on nykymeno ja nyt lapsukaiset tuijottaa ja näprää näyttöä aamusta iltaan. Käveltiin, liikuttiin syötiin terveellisesti. Vanhemmat kantoivat oman vastuunsa ja opettajat omansa. Oli tietty häirikköopettajiakin, joilla pinna paloi ja karttakepit olivat säleinä ja jotkut yläluokan opettajat runttasivat häiriköt kovaotteisesti nurkkaan.Se kaikki oli jotenkin puhtaampaa ja kiusaaminen hyvin pientä, tietty tässäkin poikkeamia löytyy, mutta maalla oli hienoa käydä koulua 60-luvulta alkaen. Se mitä koulusta seurasi on taas niin oman kypsyyden ja persoonan mukaista, joko tuli insinööriä ja muuta tekijää, tai" haukionkala" ulkoaoppimista ilman sisäistystä. Luoja varjelkoon ja siunatkoon nytkin koulutiet

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ennen oli asiat paremmin

Joskus 80-luvulla aamunavauksessa soitettiin musiikkia. Kerran soitettiin Eppu Normaalinen murheellisten laulujen maa. Opettajia kunnioitettiin, eikä tullut edes mieleen sanoa opettajalle rumasti. 4-kilometrin koulumatka kuljettiin jalan tai pyörällä, kesät talvet. Kouluruoka oli hyvää.

Vierailija

60-luvun lopulla koulua oli tosiaan lauantaisin. Muutamana  vuonna arkipäivinä koulua oli vuoroviikoin aamu- ja iltavuorossa, koska meitä oppilaita oli niin paljon. Opettajaa kunnioitettiin ja ihailtiin. Opettajan sana oli laki, siis hyvässä mielessä. Kun tunti alkoi ja opettaja tuli luokkaan, oppilaat nousivat seisaaltaan vastaamaan opettajan tervehdykseen, yleensäkin vastattiin nousten seisomaan. Läksyt tehtiin huolellisesti, ei olisi tullut mieleenkään jättää tekemättä. Kotiläksyjen lisäksi iltaisin kirjoiteltiin koulukavereille pieniä kirjeitä, joita sitten seuraavana koulupäivänä jaettiin/vaihdettiin. Kotona olevalla lankapuhelimella ei saanut turhia soitella, vaan  kavereita mentiin hakemaan ulos kotiovelta. Kiusaamista ei juurikaan ollut. Ulkoilua sen sijaan oli rutkasti, joka välitunnilla mentiin mukisematta ulos. Vapaa-aikanakin ulkoiltiin tosi paljon.

70-luvulta on jäänyt mieleen pikkuruisella käsialalla täytetyt teinikalenterit eli tenarit. Niihin purettiin kaikki teiniangstit ja elämää suuremmat rakkaudet. Jonakin vuonna alaikäiset oppilaat saivat vanhempiensa  luvalla tupakoida koulun pihalla olevalla tupakka-alueella. Harva siinä kehtasi tuprutella, vaikka oisi luvan saanut ja tosi harva sen luvan sai. Kotibileet olivat turvallisia, halpaa viiniä tai minttusuklaata siellä litkittiin, mutta tosi maltillisesti, harvoin karkasi mopo käsistä kellään, pikku hiprakoissa tanssittiin. Huumeita en tiedä kenenkään koulukaverin käyttäneen.

Väittäisin, että tuolloin oltiin terveempiä, järkevämpiä ja jopa onnellisempia koululaisia. Oi niitä aikoja...

60-luvulla

Kansakoulussa oli joka viikolle valittu 2 järjestäjää, jotka tuulettivat luokkahuoneen välitunnilla, pesivät liitutaulun sienellä puhtaaksi. Toinen järjestäjistä seisoi opettajan vieressä kun tämä kirjoitti tuntipäiväkirjaan tunnin aluksi, ja piti kertoa opettajalle mitä oli läksyinä.

Ruokatuntia varten oli ruokajärjestäjät, jotka kantoivat selkä vääränä painavat ruokatonkat ja astiat keittolasta luokkaan. Ja ruokailun jälkeen takaisin. Meidän koulussamme ei ollut ruokailutiloja erikseen, vaan kaikilla piti olla kotoa tuotu ruokaliina pulpetin päällä ja luokissa syötiin. Opettaja söi oppilaiden edessä omassa pöydässä.

Voi aikoja

70-luvulla kouluvuoden kohokohta oli kevään viimeiset oppitunnit, jolloin jotkut opettajat jo hiukan höllensivät, ja katsottiin diakuvia. Parissa luokassa oli sitä varten mustat rullaverhot jotka laskettiin alas ja valot sammutettiin. Videoista tms ei kukaan osannut edes haaveilla.

Kävin jääkäreiden perustamaa koulua 60-luvulla kansakoulun jälkeen. Meidän koulussa eivät tytöt saaneet pitää pitkiä housuja. Jos jumppatunnilla oli pesistä, niin sen tunnin ajaksi sai vaihtaa pitkikset.
Muistatteko vielä sinikopioiden jännää hajua ?
Kansakoulussa tehtiin kankaasta mustekynänterien kuivaamispyörylöitä.
Opettajissa oli todellisia persoonallisuuksia. Kiva näitä on muistella luokkakokouksissa. Yhteiset kärsimykset hitsasivat elin-ikäisen kaveruuden.

Voi noita aikoja

Mun kouluaikana vietiin kouluun aina eväät. Leipää ja hedelmä ja juomiseksi muovipullossa mehua. Koulussa oli vaan keittoja ja velliä sekä puuroa.  Luokasta meni aina kaksi ruoka järjestää ruokalaan  laittamaan pöydän kuntoon ja pytii tuotiin aina  emaliämpärillä keitto jonka opettaja jakoi jokaiselle emalikuppiin. Lopuksi järjestäjät puhdistivat pöyän ja veivät likaiset astiat keittolaan. Lauantaisin oli ruokana makkarakeittoa ja joka toinen viikko oli kaakao ja lauantaimakkara sämpylä. 

Ison mustan liitutaulun luokkajärjestät aina putsasi välitunnilla ja tuulettivat luokkahuoneen. Opettajan tullessa luokkaan kaikki nousivat aina seisomaan, se oli hullua. Luokkajärjestäjä avasi aina opettajalle päiväkirjan ja luetteli poissaolijat ja joka aamu kertoi luokan edessä mikä päivä oli. He myös kirjoittivat tauluun aina tunnin alussa ennen opettajan saapumista ketkä huusivat tai melusivat  luokassa.

Kiusaamista opettajat eivät koskaan ottaneet tosissaan, sanoivat aina kiusatulle, että älä välitä, mene mukaan vaan. Yritä unohtaa tai  älä ole heidän kanssaan. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat