Onko sinullakin koko ajan nälkä? Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä on kyse

Onko sinullakin koko ajan nälkä? Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä on kyse

Pari sipsiä pahimpaan nälkään? Kuva: Shutterstock

Ravitsemusterapeutti Kirsi Englund vinkkaa seitsemän asiaa, joita ainaisesta nälästä kärsivän kannattaa kokeilla.Lue koko juttu

Kommentit (5)

Simmut kiinni

Unenpuute ja väsymys aiheuttaa ainakin itselleni näläntunnetta kun elimistö janoaa lisävirtaa pysyäkseen edes suunnilleen hereillä eli toimintakykyisenä päivän ajan.

Syömme liikaa ja liian usein

Nykyään kehotetaan syömään vähän väliä, ja sitten ihmetellään kun kansa lihoo.

Ranskalaiset ovat hoikkia, koska syövät vain ateriat: Aamukahvi pelkällä croissantilla (ei täytteitä), lounas klo 13, päivällinen klo 20. Ei välipaloja. Eikä mitään tarvitse karttaa kun syö tarpeeksi vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Asunut Ranskassa

Syömme liikaa ja liian usein kirjoitti:
Nykyään kehotetaan syömään vähän väliä, ja sitten ihmetellään kun kansa lihoo. Ranskalaiset ovat hoikkia, koska syövät vain ateriat: Aamukahvi pelkällä croissantilla (ei täytteitä), lounas klo 13, päivällinen klo 20. Ei välipaloja. Eikä mitään tarvitse karttaa kun syö tarpeeksi vähän.

Totta. Monetkaan tuntemistani eivät ota aamupalaksi muuta kuin sen kahvin (ja tupakan..). Esim. mieheni on ranskalainen ja hän juo kahvin ja jos syö jotain, hän napsii pieniä suklaapatukoita yhden tai kaksi. Pieni suklaapatukka tarkoittaa esim. Kitkatissa olevan yhden palan kokoista patukkaa. Seuraavan kerran hän syö lounaan puolen päivän maissa, joka usein on kahvia ja patonki, ehkä pieni pussi sipsejä (pienet pussit sipsejä Ranskassa ovat oikeasti pieniä pusseja eikä mitään 40g:n niin kuin meillä Suomessa, joita muuten ei todellakaan ole joka kaupassa!). Sitten hän syö illalla kotona vasta 19-20 aikoihin. Kahvia ja tupakkaa menee päivän aikana aika paljon.

Mielestäni selkeä ero ranskalaisten ja suomalaisten välillä on syömisessä siinä, että annoskoot ovat selkeästi pienempiä. Siinä missä ranskalainen herkuttelee vähän sitä sun tätä alkuun, sipsejäkin usein ruoan sivussa, viiniä, leipää, salaattia ja juustoja niin suomalainen runttaa ison lautasellisen viidessä minuutissa naamariin ja iso lasillinen maitoa perään. Jos ranskalainen herkuttelee, hän syö yhden suklaan. Suomalainen vetää levyn. Ranskassa ei myöskään tunneta mitään karkkipäivää vaan kun kohtuudella syödään niin voidaan syödä vaikka joka päivä se pieni suklaapatukka (joka ei siis todellakaan ole mikään Mars-patukka 3000:lla kalorilla). Illanistujaisissa on myös iso ero. Siellä syödään apero (pähkinöitä, sipsejä, dipataan porkkanaa, retiisejä, kinkkua tms....) ja kun niitä on naposteltu ja aika syödä, napostelu loppuu. Täällä vedetään kaapista uusi pussi sipsejä, kun edellinen loppuu ja jatketaan ruoan jälkeen. Ruoat ovat myös yksinkertaisia eikä niitä vuorata kermalla. Salaatissa usein on pelkkää vihreää salaattia, ehkä valkosipulia ja jokin etikkakastike. Siihen sivuun sitten juustoja, nam nam :P

Vierailija

Aika hirveältä vaikuttaa ranskalaisen miehen ruokavalio. Sokeria, rasvaa ja röökiä. Tuossa ei ole mitään ihannoimista. Kyllä Ranskassakin on ylipainoisia ihan niin kuin kaikkialla nykyään.

Asunut Ranskassa

Niin en ottanutkaan kantaa siihen onko hänen ruokavalionsa hyvä ja terveellinen. Toin vain esiin sen, että määrät siellä ovat paljon pienempiä kuin täällä. Ja yleisesti ottaen koko meidän lähipiirimme syö suht tuohon tyyliin, joista suurin osa ei tupakoi. Koko ystävä- ja perhepiirissä on yksi ylipainoinen pariskunta, muutamia pyöreitä.

Ja jos lähdet kritisoimaan tuota ruokavaliota sokerilla, rasvalla ja röökillä niin vain tupakasta olen kanssasi samaa mieltä. Mutta se, että syö 10 gramman sipsipussin ruoalla tai ottaa suklaapatukan aamulla, joka vastaa yhtä Fazerin sinisen palaa, ei vielä ole kovin iso määrä rasvaa ja sokeria. Jos illalliseen kuuluu salaattia, patonkia, ruoka (esim. perunaa ja lihaa) se yksi 10 g:n sipsipussi ja viiniä niin en lähtisi sanomaan, että on kovin paljon huonompi illallinen kuin suomalainen perusruokakaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat