Aurinkorannikolle muuttaneet Mirva ja Heka kertovat, millaista elämä Espanjassa oikeasti on: ”Kuin pieni Suomi Välimeren rannalla”

Lokakuussakin Fuengirolassa on helle. Kuva: Uljana Rättel

Mirva ja Heka Kuukasjärvi ovat asuneet vuoden Fuengirolassa pienten lastensa kanssa. Nyt mielessä on jo paluu Suomeen.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (28)

Espanjassa asuva suomalainen

Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.

Ex-baronalainen

Baronan palkoilla ei todellakaan elä. Ennen veroja 1135e/kk ja asenne työntekijöitä ja heidän hyvinvointiaan kohtaan surkea.

Mikko näkijä

Suomessa vanhemmat puuttuvat kaikkiin lasten välisiin pikkukinoihin, lapset eivät opi itse selviytymään riitatilanteista. Vanhemmat roikkuvat jo koulun pihoilla neuvomassa opettajia kuin pahaiset juoruämmät. Espanjassa lapsille kasvaa itsenäinen ja oikeuden mukainen sielu.

Vierailija

No eipä tuo elämä Espanjassa mitään nannaa ollut. Kuuma kesä ei ollut ongelma, vaan harvinaisen pahasti sulkeutuneet Suomalaispiirit. Helvetin yksinhän siellä on, ellei muun maalaisiin tutustu

Pari kertaa Fugessa käynyt

"Juomien edullisuus ja helppo saatavuus lisäävät selvästi kulutusta"

Niin tai se että ollaan esimerkiksi lomalla tai eläkkeellä, eikä ole väliä vaikka seuraavana päivänä olisikin vähän huono olo.
22 vuoden aikana tätä on tullut tuolla nähtyä ja se on ihan siitä kiinni miten aikansa käyttää. Pienellä alueella tämä näky vaan korostuu.

Vierailija

Ulkomailla on hyvä elää. Olin Portugalissa täysin yksin 14-kuukautta. En seurustellut yhdenkään Suomalaisen kanssa. Enkä astunut jalallakaan Suomi-seuran tiloihin.

Sain Portugalilaisia ystäviä,opin väkistenkin kieltä. Elin heidän naapurissa hyvässä ja edullisessa asunnossa.
Ja se oli tosi hyvää elämää. Ei alkon kanssa jatkuvaa lotrausta. Ei kateellisuutta,eikä selkäänpuukotusta niinkuin useasti on Suomiyhteisöissä ulkomailla..

Portugalilaiset ovat ystävällisiä ja hyvin auttavaisia ihmisiä yleensäkin. On turvallista kulkea yksin ulkona vaikkapa öisinkin..
Hyvin kaukana Espanjan rikollisuus tasosta..
Nyt olen ollut tämän vuoden Suomessa
lähiomaisten poismenojen syistä.
Ja voin vaan todeta, että en todellakaan viihdy täällä..

Elikkä palaan Portugaliin taas takaisin,kun olen myynnyt kodin irtaimistoni pois.
Hyppy yksin täysin tuntemattomaan,oli elämäni paras päätös.. Kauheasti tuli arvosteluja päätökseeni tuolloin kotimaassa. Mutta sehän oli vain sitä kateutta siitä kun uskallsin lähteä ja yksin kissani kanssa. Loistavasti pärjättiin..
Elämä on valintoja täynnä ja se on ihanaa,
kun sen oikein oivaltaa.

Terveisin raitis sairaseläkeläinen. Ei mikään rahakroisos..

PÖLHÖKUSTAA

Suurin osahan asunnoista on homeessa. Ja heikossa kunnossa. Sähkölämmitys "talvella" maksaa paljon ja kosteata ON.. Asunnostahan monesti joudut lähtemään, kun vuokraisännän joku tuttu tulee siihen jne. jne.Ongelmia riittää. Turha hehkuttaa auvoisaa menoa.

Ongelmia riittää

Myöskin rikollisuus on lisääntynyt. Jengiä tulee paljon Afrikasta-Marokosta jne. jne.. Ei kauheesti houkuttele pitkäaikaiseen asumiseen. Äite asunut 6vuoden aikana joka vuosi 6kk:tta. Siskoni asunut Fugessa kai 4-5vuotta. Kuin pieni Suomi....kuka tuollaista paskaa kaipaa?  Paikallisten  kanssa olen jutellut monista ongelmista. Ei mun paikka. t.65vee.Boy  Kesällä mulle sopivan lämmin +25-35c, mutta "talviaikana" toppatakki päällä... nou nou...

Back to USSR

Rikollisuus on eri luokkaa menee minne tahansa suomesta, jo etelä ruotsissa on paljon enemmän rikollisuutta. Suomen kanssa rikollisuutta lienee islannissa yhtä hyvä tilanne. Myös muurit talojen ympärillä on normi kaikkialla keskitasoa enemmän tienaavilla. Suomalaiset on yleensäkin vaikka eläketuloillakin ylempää keskiluokkaa espanjassa. Ilman muureja siellä voiskin vasta tulla ikävä suomea. Nuo keskipalkat on taas kerran huvittavaa luettavaa, mistä lie niitä revitään. Aina jotain miinusta tulee ja jotain plussaa kun elämää muuttaa. Voihan sitä odottaa että vain plussia sataa, mutta se on epärealistista fantasiaa.

Maassa maan tavalla

Itse asun ja olen työelämässä Costa del Solilla, puhun sujuvasti espanjan kieltä ja paikallinen tapakulttuuri on hallussa. Harmittaa, kun koko alueen mainetta tahritaan näillä "Pena ja Liisa lähtivät nauttimaan elämästä Espanjaan" ja seuraava juttu kertookin siitä Suuresta Pettymyksestä, kun uusi elämä ei vastannutkaan odotuksia.
Costa del Sol ja Espanja on paljon muutakin kuin suomalaisten miehittämä Fuengirola. Jos ei maan kieli ja kulttuuri kiinnosta lainkaan ja elämä pyörii Los Pacosin ja Bolichesin suomalaispiireissä niin turha sitä on valittaa paikallisten kielitaidon puutteesta. Sitä saa mitä tilaa. Hanki asunto ammattitaitoiselta välittäjältä, opettele kieli, tutustu kulttuuriin, kunnioita maan tapoja ja yritä edes sopeutua. Fuengirolasta on muodostumassa suomalainen getto, jossa saa "ihailla" suomalaista juomakulttuuria ja jossa todella tuntee olevansa mini-suomessa, eikä varsinaisesti kovin positiivisessa mielessä.
Onneksi rannikko on pitkä ja (parempia) vaihtoehtoja riittää niin asumisen kuin työpaikkojenkin suhteen, itseä kun suomalaispiirit ei kiinnosta.

Vierailija

Espanjassa asuva suomalainen kirjoitti:
Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.

Moni voisi opiskella maan kielen jo nuorena kun se voi oppia helposti ja hyvin. Suomessa on ongelmana on pakkoruotsi joka rasittaa maan vientiä kuin myös yksilöitä.

Vierailija

Espanjassa asuva suomalainen kirjoitti:
Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.

Vieraan kielen oppiminen aikuisena alle vuodessa on vaikeaa. Kielten opiskelu pitää tehdä nuorena jolloin sen osaamisen taso voi olla lähellä natiivia.

Aikuisena ei ikinä pääse enää natiivin tasolle vieraan kielen osaamisessa.

Ongelma tälle perheelle on kuten kaikille muillekin suomalaisille on pakkoruotsi jolla estetään suomalaisten karkaaminen ulkomaille ja kilpailu Ruotsin viennin kanssa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat