Fatshaming on arkea monessa perheessä: ”Isäni haukkui jatkuvasti lihavaksi”

Moni ylipainoinen saa jatkuvasti kuulla kiloistaan niin tuntemattomilta kuin läheisiltäkin. Kuva: Shutterstock

Lihavuuden kyttäämiseltä ja ikäviltä kommenteilta ei aina ole turvassa edes perhepiirissä.Lue koko juttu

Kommentit (3)

Lento Pro

 Niiltä ei ole turvassa _varsinkaan_ perhepiirissä. 

Ongelmahan tässä on se, että jos lapsena sisäistää jonkun asian osaksi identiteettään, siitä on todella vaikea päästä eroon. Itse kuvittelin koko lapsuuteni olevani lihava (kiitos "koulutoverieni" virtsapäisyyden  ja isäni hyväätarkoittavan mutta pahaatekevän ja sosiaalisesti kädettömän kommentoinnin). Tänä vuonna, jona täytin 38, sain kuulla, etten äitini ja veljeni mielestä ole lapsena ja nuorena edes ollut ylipainoinen. Nyt painoa kyllä olisi muillekin jakaa. Samalla tavoin olen sisäistänyt käsityksen itsestäni huolimattomana, jota ystäväni eivät tunnista.

Jos voisin antaa yhden - vain yhden - neuvon vanhemmille, ehdottaisin, että he kommentoisivat tai varsinkaan vertailisivat mahdollisimman vähän sitä, mitä lapsi on. Jos jotain on pakko kommentoida, voisi mieluummin kommentoida niitä positiivisia asioita, joita lapsi tekee. "Olipa hauska käydä sun kanssa kävelyllä." "Mukava kun tykkäät uimisesta, mulle tulee siitä hyvä mieli." "Onpa kiva laittaa ruokaa, kun voi käyttää niin monenlaisia vihanneksia, kun sä tykkäät vaikka mistä!" Älkää hitossa sanoko lapselle "Hukkaat kaiken, oot ihan niin kuin tätisi!" Siitä ei oikeasti seuraa hyvää.  

Jos saisin antaa kaksi neuvoa, toinen olisi, että puhe on halpaa. Ellet ole valmis liikkumaan lapsen kanssa tai syömään terveellisesti, niin turha sälyttää asiaa lapsen niskaan huomauttelemalla siitä hänelle. Siinä tilanteessa on parempi olla hiljaa ja toivoa, että lapsi kasvaisi resursiivisemmaksi kuin mitä itse on. 

jep, jep!

Minä olen normaalipainoinen (168 cm 63kg) ja olen lähes koko aikuisikäni (nyt 54 v.) kuunnellut isäni kommentoivan joka kerran tavatessamme, kuinka olen taas lihonut. En ole ja tiedän olevani normaalipainoinen. Isäni on narsisti ja minä se toinen syntipukki kaikkeen edesmenneen äitini ohella. Siskoni on pulskempi kuin minä, mutta se lellilapsi. Lihavuus on isäni mielestä pahe ja minä huono ihminen.

Lihavuus on kuten kauneuskin katsojan silmässä. Jos itse voi hyvin, voi hyvin antaa piut paut muiden kommenteille!

Vierailija

Jos on lihava niin on lihava, eli voi sanoa lihavaksi, mutta mikä järki sanoa jotain normaaliksi. Tarkoitin että läskinä oleminen on normaalia. Ja omahan syy se on jos se ei johdu geeneistä, sairauksista tai ei pysty liikkumaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat