Samuli Edelmann: ”Koulussa saisi olla oppiaine tunteidenkäsittelyyn”

Samulin musiikkiuraa ja kiertue-elämää on kestänyt 27 vuotta. ”Sirkuselämä viehättää edelleen, se lähdön tunnelma ja saapuminen uuteen paikkaan. Jollain tasolla rakastan sitä.”

Samuli Edelmann pakeni vuosiksi suosion paineita toiseen maahan. Nyt hän haluaa auttaa muitakin puhumaan tunteistaan. – Surumielisyys ja kaiho ovat minulle tuttuja sävyjä.Lue koko juttu

Kommentit (6)

Vierailija

Olisihan siitä tunteidenkäsittelystä varmasti apua, ainakin hemulille. Varsinkintuli mieleeni kun kuuntelin hetken Edelmanin typerän kornia jollotusta- olikohan se puoli seiskassa vai missä lie- no enihau oli niin karmean tuskastuttava kokemus, ajattelin että kaverihan on täysin latvakakkonen ja jostain käsittelystä olisi ollut silloin apua luulisi noin kokeneen näyttelijän jo osaavan jotain mutta ei. Onneksi nopea kanavankääntö pelasti enemmiltä okesennuksenmakuisilta yökkäyksiltä. Aika paljon yliarvostettu näyttelijä ainakin minusta. Muutenkin vastenmielinen ilmiö tämä kun vanhat näytteiljät alkavat "gurutua" ja alkavat jakaa latteita elämänviisauksia joita on kuultu jo kivikaudesta asti.

Vierailija

Samuli puhuu asiaa. Tosin tunteidenkäsittelystä pitäisi puhua ihan joka koulussa, sen verran pihalla fyysisesti aikuisetkin ihmiset tuntuvat olevan. Lapsena se siemen kuitenkin kylvetään. Harvan lapsen vanhemmat ovat niin kasvaneita henkisesti, että osaisivat opettaa lapselle itsereflektointia, tunteiden näyttämistä, prosessointia... tai millaista on kun herää erilaisia tunteita luokkayhteisöissä, ulkopuolisuutta, erilaisuuden tunnetta, loukatuksi tulemista... miten niitä tunteita voi käsitellä. Ja että miten tulevaisuuden ideaaliolosuhteissa näitä juttuja voitaisiin käsitella näihin asioihin varatuilla oppitunneilla: miten kohdata luokkakaveri, keskustella asioista rakentavasti jne. Tällaisille asioille olisi todella suuri tarve. 

Vierailija

Sinä hemulista, korniudesta ym puhuva, joko olet itse korni pelle, provosoiva typerys, tai muuten vaan täysi ilmapää, oletkohan sinäkin alkanut "gurutua" ja jakelet täällä omia "oksennuksenmakuisia yökkäyksiä". Ketä kiinnostaa sinun henk.koht.kokemuksesi Samulista telkkaria katsoessa, eiköhän kyse tässä jutussa ole itse asiasta, tunteidenkäsittelystä, ei henkilöstä itsestään (pelkästään)! Samulin kanssa 100% samaa mieltä, lapset ja nuoret ovat ihan pihalla itsensä ja ympäristönsä kanssa, joka puolelta vyöryy jos jonkinlaista virikettä ja "informaatiota", mutta mitään tietoa ei välttämättä ole ihmisen mahdollisuuksista kokea ja käsitellä tunteita, käyttäytymismalleista, siitä miten asioita voi ratkaista myös puhumalla ja kohtaamalla ongelmia, tai niin kuin toisessa kommetissa todettiin, kohdata toinen ihminen, vaikka luokkatoveri. Someen kyllä osataan laittaa päivityksiä vaikka joka hetkestä, mutta itsetuntemus on hukassa monella..

Jo tätä pidempään miettinyt

Minulle tulee vahvasti sellainen olo, että Samuli on erityisherkkä! Hän on kuitenkin myös elämyshakuinen, mikä on tuonut lisähaastetta siihen, miten tasapainoilla sen kanssa että toisaalta kaipaa jatkuvasti uusia haasteita ja jännitystä elämään ja toisaalta tarvitsee tarpeeksi omaa rauhaa ja vetäytymistä pohdiskeluun.

Vierailija

Ihan näistä kommenteistakin päätellen ja omasta kokemuksestani asiakaspalvelusta, jossa fyysisesti aikuiset ihmiset käyttäytyy kuin pikkulapset, voin sanoa, että tunnetaitojen opettelu tekisi useimmille suomalaisille hyvää. Ei tarttisi kiukutella julkkiksen Tv-esiintymisestä (eikö voi kääntää kanavaa?) tai toisten lapsellisista kommenteista. Joskus asiakaspalvelussa asiakkaat kiukuttelee, kun eivät ole itse hoitaneet asioitaan. Mä ymmärrän, että harmittaa, mutta aikuiset ottaa vastuun omista töppäilyistään, eikä kiukuttele muille. Miksi muuten naisilta huväksytään surun ja pettyksen ilmaisu rakentavasti, mutta miehillä sitä pidetään ruikuttamisena? Tunne taitoja voi oppia aikuisenakin, mutta harva myöntää tarvettaan krhittyä. Varsinkin nykyään tuntuu, että kaikkiallamulle kaikki heti kitisijöitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat