Lasten internetin käyttö on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti. Jo alle kouluikäisille internetin lähes päivittäinen käyttäminen on nykypäivänä täysin normaalia. Internettiä ei kannatakaan miettiä pahana asiana, vaan erittäin opettavaisena ja tulevaisuuden kannalta hyödyllisenä osaamisena.

Kuitenkin jo alusta alkaen lapselle tulee asettaa tietyt rajat internetin käyttöön. Alla on hieman tilastotietoa lasten netin käytöstä ja sitten käymme läpi viisi asiaa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tehdä suojatakseen lapsensa internetin käyttö.

Tilastotietoa lasten netin käytöstä

Netin käyttäminen alkaa nykyään jo erittäin nuorena. Tilastojen mukaan esikoululaisista jopa 40% käyttää internettiä. Tämä prosentti osuus nousee nopeasti lasten vanhetessa, sillä 8-vuotiaista lapsista jo 75% käyttää nettiä. Alle 9-vuotiaiden lasten keskuudessa suositun verkkosivusto on Youtube. 7–8-vuotiaista lapsista 56% käyttää internettiä säännöllisesti yksin.

Vanhempien 5 yleisintä virhettä lasten netin käytön turvaamisessa:

  1. Verkon vaaroja ei ole opetettu lapselle
  2. Internetin käyttöä ei valvota
  3. Lapsille sopimattomaan verkkosisältöön pääsyä ei ole estetty
  4. Puhelimia ja tabletteja ei ole suojattu, vaikka kotikone olisikin
  5. Maksujen tekoa netissä ei ole estetty lapselta

Lasten internetin käyttö on erittäin tärkeää pitää tietyissä rajoissa. Jos et ole rajoittanut lastesi internetin käyttöä vielä mitenkään, on korkea aika aloittaa. SUOSITUS: F-Secure virustorjunta suojaa koko perheen netin käytön edullisesti ja ohjelmaa on erittäin helppo käyttää. Myös edellisessä artikkelissani kerroin, miten suojaat koko perheesi internetin käytön, näillä ohjeilla lasten netin käytön suojaaminen on erittäin helppoa. Myös vanhemmat, joilla ei ole paljoa tietoa internetistä tai sen vaaroista voivat ohjeiden avulla rajoittaa lasten internetin käyttöä juuri sopivasti. Viimeksi sain palautetta siitä, kun unohdin mainita, että tämä virustorjunta ja internetin suojausohjelmisto toimii kaikissa puhelimissa, tableteissa sekä Windows ja MAC tietokoneilla samalla maksulla, joten mainitaan se nyt vielä tässäkin.

1. Verkon vaaroja ei ole opetettu lapselle

Verkon vaaroista on hyvä puhua lasten kanssa avoimesti ja opettaa, mihin internetissä voi luottaa ja mihin ei. Tämän asian kanssa vanhempien tulee olla kärsivällisiä. Perus sääntönä on hyvä pitää sitä, että lapsen tulisi aina varmistaa vanhemmilta, mitä tehdä jos hän ei ole varma.

2. Internetin käyttöä ei valvota

On erittäin tärkeää tietää, mitä lapsesi tekee netissä. Voit tarkkailla lapsesi netin käyttöä esimerkiksi selaushistoriasta ja tarkastamalla lapsen puhelimen sisällön silloin tällöin. Tietysti tämä koskee vain nuorempia lapsia, sillä teinit eivät varmasti enää ota hyvällä, jos alat seuraamaan liian tarkasti heidän tekemisiään.

3. Lapsille sopimattomaan verkkosisältöön pääsyä ei ole estetty

Lapsille sopimattomia verkkosivuja on todella paljon! Näiden kaikkien estäminen manuaalisesti on erittäin hankalaa ja aikaa vievää puuhaa. F-Securen ohjelmistot tekevät tämän automaattisesti, lisäämällä eston lapsille sopimattomille sivustoille. Voit lisätä tai poistaa estoja manuaalisesti ja asettaa estot ainoastaan haluamillesi laitteille.

4. Puhelimia ja tabletteja ei ole suojattu, vaikka kotikone olisikin

Useimmiten kotikoneelle on asetettu, jonkinlainen suojaus lasten internetin käyttöön. Kuitenkin usein osaaminen loppuu kesken, kun mobiililaitteet tulisi suojata. Tässä mainitsemani F-Secure on paras. Voit yksinkertaisesti valita suojauksen napin painalluksella, juuri niille laitteille kuin haluat ja päivittää lapsisuojausta kaikille näillä laitteille synkronoidusti. Näin pidät suojauksen aina ajan tasalla kaikilla lastesi käyttämillä laitteilla.

5. Maksujen tekoa netissä ei ole estetty lapselta

Lasten ei pitäisi antaa tehdä mitään ostoksia internetissä ilman valvontaa. Hyvä ikäraja omatoimisten ostosten tekoon on 15 vuotta. Nuorenkaan ei pidä antaa käyttää vanhempien luottokortteja vaan omaa Electron korttia, sillä väärin käyttöjä sattuu joka tapauksessa aina silloin tällöin ja näin vältetään suuremmat tappiot.

Muista myös kirjautua ulos kaikista maksuvälityspalveluista omalla puhelimellasi, tabletillasi ja tietokoneellasi, jos annat lastesi käyttää niitä. Usein jopa mobiilipeleistä voi koitua suuri lasku, kun lapsi ostaa esimerkiksi lisäelämiä ja ei edes ymmärrä, että ne maksavat oikeaa rahaa.

 

Jos olet sortunut itsekin näihin virheisiin, suosittelen lukemaan edellisen artikkelini ja hoitamaan koko perheesi internet suojauksen kerralla kuntoon.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Vinkkejä netin käyttöön koko perheelle.