"Sinä et lopeta nauramista kun kasvat vanhaksi, sinä kasvat vanhaksi kun lopetat nauramisen". 

~Käännökseni englanninkielisestä alkuperäistekstistä George Bernard Shawin kynästä. 

 

Aamulla töiden välissä kävin kahvilla ja törmäsin tähän kauniiseen Balilaiseen vanhaan naiseen. Hän oli minulle kuin magneetti. Tunsin hänen läsnäolonsa jo etukäteen ennenkuin hän lähestyi hiiren hiljaa selkäni takaa. Hänen valovoimaisissa kasvoissaan oli jotakin niin kaunista, lämmintä ja tuttua. Halusin heti ottaa tästä kiehtovasta naisesta kuvan ja hän asettuikin mielellään malliksi pientä korvausta vastaan. Hän tosin peitteli kädellä suutaan ja pahoitteli hampaattomuuttaan. Vakuuttelin, ettei haittaa. Hän on kaunis juuri tälläisenään. Tarkoitin, mitä sanoin. 

 

 Myöhemmin minulle valkeni, että tämä upea vanha nainen muistutti minua edesmenneestä isoäidistäni Helkasta. Nyt kun omat isovanhemmat ovat nukkuneet pois jo useampia vuosia sitten, olen huomannut, että minulla on tarve 'adoptoida' itselleni mummi taikka vaari. Meidän kylällä onkin yksi vanha mies, joka korkeasta iästään ja sairauksistaan huolimatta, käy päivittäin riisipelloilla kaitsemassa ja syöttämässä ankkoja. Kutsumme häntä nimellä Pak Guru. Pak tarkoittaa herraa ja guru opettajaa. Hän toimi nuorempana opettajana. Olemme 'adoptoineet' hänet mieheni kanssa ja annamme hänelle mm vanhoja vaatteita ja pieniä rahasummia. Vaihdamme lähes päivittäin muutaman sanan ja hymyn. Hän tarjosi meille ankan munia vastapalvelukseksi. Kieltäydyimme kohteliaasti kuitenkin kunniasta. 

 

Vanhukset kiehtovat minua. Vanhuus tarkoittaa todellista elämän kokemusta ja ikä tuo usein myös syvempää viisautta. Arvo Ylppö, arkkiatri (1887-1992), oli erinomainen esimerkki myönteisestä ja esimerkillisestä vanhenemisesta. Ylppö oli henkisesti aktiivinen vielä yli sadan vuoden ikäisenä. 

 

"Ei sitä tälläisessä iässä yhtä vuotta huomaa. Se on yksi piu pau. Ajan mitta on toinen." ~Arvo Ylppö

 

 

Viisasta ja huumorin sävyttämää vanhuutta innolla odottaen 💟

Kommentit (1)

Vierailija

Hei! Terveisiä perjantai-illan Suomesta , juuri äsken tuli tieto , että viisasja vanha Mauno Koivisto on kuollut!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Sanna kirjoittaa elämästään Balilla kansainvälisen studion jooga-ohjaajana ja -kouluttajana, Brittimiehen puolisona, surffaavan teinipojan ja kolmen koiran seka kahden kissan äitinä. Blogissa käydään läpi teemaa voiko paratiisilla olla myös varjopuolet ja iloitaan elämän pienistä suurista ihanuuksista ainaisen auringon alla. Joskus myös kaihotaan hiukan kauas koto-Suomeen karjalanpiirakoiden ääreen.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat