Kun koko Balin saari menee kiinni - Nyepi, hiljaisuuden päivä 28.03.2017

Balilaiset Hindut eivät vietä lähestyvää Saka-kalenterin uutta vuotta brameilla  juhlilla. He viettävät sitä meditoiden; hiljentyen, miettien syvää sisintä ja tuntien kiitollisuutta. 
Mitään aktiviteetteja ei ole sallittu Nyepi-vuorokauden aikana. Näihin pakollisiin uskonnollisiin sääntöihin kuuluu; ei mielihyvää (amati lelangon), ei liikennettä (amati lelungan), ei tulta (amati geni) ja ei työtä (amati karya). Tänä vuonna Nyepi osuu tiistaille 28.03. Hiljaisuus alkaa auringon noususta 06:00 ja jatkuu seuraavat 24 tuntia. 

Tämä tulee olemaan meidän neljäs tai jo viides Nyepi-kokemus ja Nyepi onkin meidän perheen yksi mieluisin aika Balilla. On aivan uskomaton fiilis tuntea, kuinka todella koko saari hiljenee. Kaikki kaupat ja liikkeet ovat kiinni. Lentokenttä on suljettu koko Nyepi-päivän, missään ei liiku ristin sielua, jopa Bali-koirat lopettavat haukkumisen. Illan tultua koko saari pimenee tarunomaiseksi sillä vain todella minimaalinen pieni valo on sallittu joka taloudessa. Kaikki julkiset katu- ym valot sammutetaan. 

Kaduilla partioi pecalang-vartijat. He ovat kylien omia järjestyksenpitäjiä, jotka valvovat, ettei kukaan riko Nyepin rauhaa. Kadulle pyrkivä saatetaan pecalangan toimesta joko kotiin taikka vankilaan. Vain sairaaloiden ensiapu- ja synnytysosastot saavat olla toiminnassa.

Muutama päivä ennen Nyepiä alkaa erilaiset seremoniat. Rannoille virtaa väkeä tekemään tradition mukaista seremoniaa, jossa mm ankka ja kana heitetään meren aaltoihin.
Päivää ennen Nyepiä, Pengerupukan päivänä, vietetään Ogoh-Ogoh juhlaa. Ogoh-Ogoh on manifestaatio henkilöstä, objektista tai mistä tahansa, joka häiritsee ihmisen elämää. Joka kylä on valmistellut pitkään ja hartaasti omaa Ogoh-Ogoh patsastaan, joka on hyvin taidokkaasti käsityönä tehty ja useimmiten demonia esittävä hirvitys. Napsin kuvia tänä aamuna Ubudin joistain taidonnäytteistä. 
Pengerupukan päivänä tapahtuu Ogoh-Ogoh paraati, jossa hirviö-patsaita kuljetetaan kylien läpi bambu-kehikoiden päällä. Kaduilla liikkuu tällöin valtavat määrät ihmisiä ja tämä ei ole hyvä aika esim autolla liikkumiseen sillä liikenne ruuhkautuu ja jumiutuu ja liikkuminen on lähes mahdotonta. Tämäkin tuli kerran todistettua kun saavuimme jostain lomalta takaisin Balille Nyepia edeltävänä iltana. Taxi-kuski joutui hakemaan uutta reittiä jatkuvasti sillä lähes joka tiellä oli Ogoh-Ogoh paraati. Matka kentältä kotiin oli puuduttava ja mietimme jo moneen kertaan näinköhän tästä edes pääsemme kotiin tänä yönä. 

Tätä kirjoittaessa Ogoh-Ogoh paraatit ovat täydessä vauhdissa ja kuulen traditionaalisten soittimien paukkeen ja kilkatuksen. Ilotulitteita myös ammutaan ja meidän koirat ja kissa piilottelevat keittiön pöydän alla. Joka asialla on tarkoituksensa ja symboliikkansa. Tarkoitus on saada demonit liikkeelle ja pois Balin saarelta. Seuraava päivä Nyepi on itseasiassa hämäystä juuri demoneille. Tarina kertoo, että säikähtäneet paholaiset havaitsevat Balin saaren Nyepin päivänä täysin autioksi ja erehtyvät luulemaan, ettei täällä asu ketään ihmisiä. Demonit jättävät näin saaren rauhaan. 

 

Ilotulitteet paukkukoon vielä, me käymme nyt nukkumaan ja aamulla heräämme ihanaan maagiseen kaiken kattavaan hiljaisuuteen. Keskiviikkona normaalisti taas sorvin ääreen. 

Ihanaa uutta viikon alkua!

Balin aurinko-energisin  terveisin 💟

 

Kommentit (1)

Rk

Olipas mielenkiintoista lukea tästä, en ollut ikinä kuullutkaan moisesta.
Kiitos kivasta blogista! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Sanna kirjoittaa elämästään Balilla kansainvälisen studion jooga-ohjaajana ja -kouluttajana, Brittimiehen puolisona, surffaavan teinipojan ja kolmen koiran seka kahden kissan äitinä. Blogissa käydään läpi teemaa voiko paratiisilla olla myös varjopuolet ja iloitaan elämän pienistä suurista ihanuuksista ainaisen auringon alla. Joskus myös kaihotaan hiukan kauas koto-Suomeen karjalanpiirakoiden ääreen.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat