Kaikissa tämän juttuni kuvissa esiintyy Saraswati, joka on Hindu-uskomuksen mukaan tieteen, tietämyksen, musiikin, taiteen, viisauden ja luonnon jumalatar. 

Balilaisessa "Pawukon" kalenterissa, viimeisen viikon lauantaina, vietetään Dewi Saraswati-päivää. Meille se osui nyt viime lauantaille. Dewi Saraswati-jumalatar yhdistetään Balilaiseen jumalaan Dewa Brahma, joka on manifestaatio kaikkivaltiaasta äärettömästä luojan hengestä. 

Saraswati esiintyy kauniin naisen muodossa, valkoisen joutsenen ja vesililjojen ympäröimänä. Joutsen symbolisoi varovaisuutta, jotta jokaisen tietämys kykenisi erottamaan hyvän pahasta. Vesililjat ja lootus symbolisoivat pyhyyttä. Saraswatilla on neljä kättä, joissa hänellä on : 

1) "Lontar", tämä on perinteinen Balilainen kirja joka on tieteen ja tietämyksen lähde. 

2) Ketju, jossa on 108 osasta  (tai helmeä). Tämä symbolisoi tiedon loppumattomuutta ja ikuista elämänkiertokulkua. 

3) Musikki-instrumentti, symbolisoi tieteen kehittymistä kulttuurin kehityksen kautta. 

 

Saraswati-päivänä Balilaiset vievät lahjoja ja 'uhrauksia' pyhille kirjoille. Kirjat saavat siunauksen . Koululaiset juhlistavat Saraswati-päivää aamulla koulussa. Balilaiset, joilla on toimistotyö, tekevät pienen seremonian toimistoissaan. Vuoden 2017 Saraswati-päivät ovat 21.01 ja 19.08. Vuonna 2018; 17.03 ja 13.10. 

 

Mutta koska onkaan siis oikea aika uuden opiskelun aloittamiseen? Balilaisilla on paljon, erilaisten seremonioiden lisäksi,  uskomuksia ja ns "hari baik" eli hyviä päiviä ihan melkein minkä tahansa asian aloittamiselle taikka tekemiselle. Siksi mm tiettyynaikaan vuodesta saa ylättäin nipun kutsuja häihin, koska ne on kaikki ajoitettu juuri näille lupaaville päiville. Balin oman kalenterin (Wuku systeemi) mukaan, "hari baik belajar" elikkä lupaava päivä opiskelun ja oppimisen aloittamiselle oli 31.12.2016. Siispä ne kuuluisat 'uuden vuoden lupaukset' ei taidakaan olla ihan tuulesta temmattuja? 

Uusi vuosi on vasta alussa ja Saraswati-päiväkin oli juuri, joten vielä ei ole liian myöhäistä! Jos siis joku uuden asian oppiminen kihelmöi, ei kannata jäädä tuleen makaamaan. Itse meinaan potkia itseäni persauksiin ja tsempata Indonesian kielitaitoni hiukan ylöspäin. Mikäs tässä kun mm sana 'sama' tarkoittaa samaa niin Indonesiaksi kuin Suomeksikin. Lisäksi juuri opin ystävättäreltäni Anitalta, jolla on kolme aikuista lasta Balilaisen miehensä kanssa, että myös sana 'suku' tarkoittaa sukua molemmilla kielillä. Samaa sukua, me kaikki, jos ei muuta, niin ihmis-sukua. Näillä eväillä.  ⚗📘🔬🎼🎻🌿🍀

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Sanna kirjoittaa elämästään Balilla kansainvälisen studion jooga-ohjaajana ja -kouluttajana, Brittimiehen puolisona, surffaavan teinipojan ja kolmen koiran seka kahden kissan äitinä. Blogissa käydään läpi teemaa voiko paratiisilla olla myös varjopuolet ja iloitaan elämän pienistä suurista ihanuuksista ainaisen auringon alla. Joskus myös kaihotaan hiukan kauas koto-Suomeen karjalanpiirakoiden ääreen.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat