”Kriisiytyvät idioottimiehet kuriin 2013”– avoin kirje Tero Kartastenpäälle

Hei Tero. Ensinnäkin haluaisin kertoa tämän: fanitan sinua. Pidän nokkelasta ja urbaaniälykölle harvinaisen rehellisestä ilmaisustasi – olet hauska ja herkkä mies ja tunnen itseni liian usein likakyntiseksi sikaniskaksi tyylikkään tekstisi ääressä.

Ja sitten asiaan. Lukijoille tiedoksi: Kartastenpää kirjoitti joulukuun kolumnissaan (Trendi 12/2012) äijämiesten uhasta. Uuseurooppalaistuvien suomipoikien kasvavaksi harrastukseksi on salakavalasti kuulemma hiipinyt naurettava tosimieheily. Luovat työläiset käyvät partaisena turskanpyynnillä ja kadut täyttyvät ”leveästi kävelevistä elukkaäijistä”, jotka ratkaisevat konfliktit kädenväännöllä autonrasvaisten kouriensa kera. Kartastenpää kutsui naiset etsimään ongelmalle vastausta kyseisellä otsikolla ja kun metsä kutsuu, niin Irma vastaa.

Feministinä, ihmisystävänä ja kaikin puolin vapautta sen kaikissa muodoissa vaalivana ihmisenä olen, Tero, kanssasi kertakaikkiaan SIIS NIIN SAMAA MIELTÄ ja IHAN KAUHEAN HUOLESTUNUT. On jotenkin karmaisevaa, että yhteiskunnallinen sukupuoliroolikehityksemme ottaa tällä tavalla takapakkia; että juuri kun mies voi ollakin herkkä ja älykäs, pudotetaan teidät takaisin siihen murisevan tosimiehen sontaiseen kuoppaan, jossa deodorantti on akkojen hommia. Voi pojat.

Mutta mitä voin sanoa. Naisena hyrisen tyytyväisyydestä. Kehrään ajatuksesta partaisesta taiteilijasta verkonvarressa ja suolantuoksuisesta karhunsylistä, jossa tuntisi itsensä erityisen pieneksi. Haaveilen salaa murahtelevasta alfauroksesta, joka pistää minut paikalleen, jotta voisin nyt sitten vihdoin lopettaa tämän sukupuolelleni erittäin epäterveellisen toimen; ajatustyön. Oih - tosimiehet, luulin jo ihan oikeasti, että viimeisetkin muuttivat Kanadaan 60-luvulla ja meille jäi vain rikkaat ja insinöörit. Olenko ollut tämän koko ajan väärässä?

Myönnän, että ihannemieskuvani on värittynyt minusta riippumattomista syistä. Isoisäni oli ammattisankari ja sukuni miesten karisma tekee heidät poikkeuksetta puoli metriä totuutta pidemmiksi. Ei aina niin miellyttävällä tavalla, täytyy myöntää. Ehkä tästä syystä metroseksuaalisuus saa minut pahoinvoivaksi, enkä kestä sitä, että H&M:n myyjät tuoksuvat paremmalta kuin minä. Viimeaikainen parta- ja merimiestatuointimuoti saa minut hulluksi. Hyvin monimutkaisella tavalla. Se uudestaan ja uudestaan toistuva ravisteleva pettymys, kun luulet bonganneesi tuulenkarhean merikarhun ja lähimetreillä löydätkin parran alta parikymppisen taideopiskelijan, on jotenkin erityisen kuluttavaa.

Mutta, Tero, takaisin kysymykseesi eli millä keinoin kaitsisimme tämän kaupunkimme villimiesongelman? Arvannetkin, että kannatan koko projektin kuoppaamista. Jos löydän sen kaverin, joka on ripotellut karjulientä Helsingin juomaveteen, kehoittaisin häntä kaatamaan ihan reilusti koko ämpärin. Tero, annetaan kaikkien karvojen kasvaa. Ja miesten murista sydämensä kyllyydestä.

Sinäkin muuten näyttäisit aika ihanalta parrassa...

Rakkaudella, Irma

Ps. Tero. Olen täysin tietoinen epäjohdonmukaisuudestani ja äh – en taida edes välittää! Olenkohan muriseva tosinainen?

Kommentit (8)

Partapappa
Liittynyt15.12.2012

Plääh! Että mua ärsyttää tää ainainen lokeroiminen. Miks ei miehet, ja naiset, saa olla just sellassii ku ne haluu olla. Pakkoko ne on aina lokeroida millo mihkäkii. Äijjä, herkkä runoilijasielu, taiteilijapersoona. Miks ei sitä vois olla ihan vaa oma ittesä, tai niinku mä: Täys mulkku. ;D

Vierailija

Naisille on ollut tosi helppo myydä mitä tahansa, mutta niin alkaa olla miehillekin nykyään... "äijämies" imago myyty. Kuka putsaisi nykyihmisen vaipoista paskat?

Vierailija

Juuri olin lomalla Keski-Euroopassa. Oli erittäin hienoa, että siellä naiset kävelevät koko ajan miehen kainalossa tai käsivarressa ja he suutelevat usein julkisesti. Siellä naiset ovat naisellisempia ja itsevarmempia kuin täällä, mies saa olla mies. Mies saa maksaa laskun, avaa oven ja ostaa naiselle kukkia. Se on tapa. Nainen saa pitää päällään tasan niin kaunista ja upeata mekkoa ja korkokenkiä, että Suomessa ihmiset pyörtyisivät. Saa olla superkaunis ja näyttävä.

Suomessahan tämä ei onnistu, koska tyttöjä kasvatettiin miehekkäiksi, vahvoiksi ja itsenäisiksi. Itse herrasmiehenä avaan ovia naisille; harva nainen kiittää, sen sijaan tulee tuhahteluja "osaan avata itsekkin". Vain vanhemmat naiset kiittävät, siksi avaan ovia nykyään vain heille. Maksan illaillislaskua, "eikun minä maksan puolet, koska olen itsenäinen" No minä yritin olla vain ritarillinen herrasmies...

Jos ulkomaalainen kaunis vaimoni pitää Suomessa päällä hienoja vaatteita (mennessämme teatteriin vaikka), jotka ovat täysin standardi kaikissa maailman muissa maissa, hän saa katkeria vihakatseita juuri naisilta? Onko tähän syy? Ei ihme, että juuri kukaan ei panosta naisellisiin vaatteisiin, vaikka tilanne on hieman parantunut viime aikoina. Onhan Suomi maa, jossa korkokengillä osaa kävellä vain murto-osa naisista. Ettei vaan luulla maksulliseksiko? Hoh-hoijaa, surullista.

Olen täysin satavarma, jos Suomeen saataisiin takaisin Naiset Ja Miehet ja kuitenkin olisi töissä tasa-arvo kuten nyt, niin koko maa voisi paremmin. Nythän tilanne on murskaava; Tilastokeskusksen tietojen mukaan Suomessa on EU:n eniten avioeroja, eniten sinkkunaisia, toiseksi eniten sinkkumiehiä, eniten masentuneita ihmisiä (Kelan masennuslääkekorvauksien mukaan), massiivinen määrä yksinhuoltajia.

Kaikki tämä ilmeisesti feminismin takia, joka ei toiminut koska oli utopiaa alunperinkin. Se on jännä, että nyt kun on lama, alkaa taas paluu perinteiseen parisuhdemalliin kiinnostaa. Jumalalle kiitos siitä.

Vierailija

Hmm. On se vaan jumaliste IHME, ettei termi "feminismi" ole edelleenkään selventynyt ihmisten mielissä. Herra Vierailija ihailee naisten naisellisuutta, mekkoja, korkkareita ja näyttävyyttä. Ei siinä mitään, niin minäkin! Naiset ovat kauniita, ja naiset myös saavat olla kauniita. Ja käpertyä miehen kainaloon. Se ei kuitenkaan edellytä feminismin alasajoa tai parjaamista. Itsekin nautin miesten miehisistä ominaisuuksista aivan suunnattomasti.

Vielä kerran: Feminismi ajaa sukupuolten välistä TASA-ARVOA. Se ei määritä naisen naisellisuutta, eikä miehen miehekkyyttä. Eikä myöskään määrää, miten ihmisen täytyy itsensä kantaa. Feminismissä, kuten missä tahansa muussakin tämän taivaan alla, on useita eri koulukuntia. Osa radikaalimpia kuin toiset. Minun henkilökohtainen feminismini haluaa nähdä maailman hyvänä ja tasa-arvoisena paikkana sukupuolesta riippumatta. Ehkä sitten joskus. Ihmisen muita ominaisuuksia, kuten vaikka jos ihminen on yleistävä ja alentuva ihmispylly, arvioin sitten ihan muilla kuin feminismin mittareilla. 

Ja muuten, "perinteiset parisuhdemallit" kuulostastavat kerrassaan kauhistuttavilta. Omassa feministisessä utopiassani ihmiset elävät ja muodostavat mallinsa ja tapansa olla ihan itse. Ilman perinteitä, malleja tai perinteisiä malleja. 

Ystävällisesti,

Kumppari-Korkkari Feministi

Vierailija

Kuka pukeutuu suomessa huonosti?. Miehet ihan varmasti.Että risoo kun itse laittautuis kauniiksi niin äijää ei vaan saa puettua kunnolla se kuuluu vaan olevan naisten asia.Rupea siinä talvi pakkasella mekkoissa kulkemaan ei onnistu kaikissa paikoissa jos ei halua sairastua.

Vierailija

Irma hyvä, skarppaa nyt vähän - sähän kuulostat kohta ihan Jipulta sen pölhöine vankilamiesjuttuineen :)

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

hahhhhaaaa - no jos joku on wakeup call, niin vertaus Jippuun....->hysteeristä (ja ehkä snadisti huolestunutta) naurua). Palaan astialle ja muihin kommentteihin PIAN. Irma

Seuraa 

Blogiarkisto

2013

Kategoriat