Seikkailu odottaa!

Viimeiset viikot ennen lähtöä talvireissulle ovat aina yhtä sumua. En oikein ymmärrä sitä sisäänrakennettua toimintamalliani, jonka mukaan hemmoilen hölmönä ja pehmeänä ympäriinsä tapaillen ystäviä ja katsoen lempparisarjojani, ja sitten juoksen vaakatasossa viimeiset päivät kuin olisin maailmaa rakentamassa ja hoen maanisesti: Siis miksi mä en tehnyt tätä viime viikolla?

Lähdön valmistelussa on jotain absurdia, jotain josta en oikein saa kiinni. Aivan kuin en olisikaan enää täällä ja ruumiini haluaisi vielä vähän jäädä, hissutella ympäriinsä siinä toivossa, että unohtaisin sen kuitenkin kotiin. Tarttuen hellästi kiinni kaikkeen siihen rakkaaseen ja arvokkaaseen, jota en levottomuudessani ehdi huomata. Ystäviin, kotiin, kirjoittamiseen - vanhempiini, jotka eivät kysele, vaan hyväksyvät. Arjen lämpimään syliin.

Niihin mukavampiin lähtöperinteisiin kuuluu Irman Pullat; laskiaispullakarkelot Vallilassa. Leivon järjettömän määrän älyttömän kokoisia pullia ja ruokin rakkaitani esiliina päällä läpi illan – olen onnekas, pääsen pussailemaan tärkeimpäni kermaisten pullien kera. Pullakesteissä on myös jotain sulkevaa – kun on näin pitkälle päästy, niin kaikki mikä on tehtävissä on tehty, eikä jäljelle jää kuin rauhallinen leipominen. Käsien upottaminen maitoon, jauhoihin, ihanaan sulaan voihin, taikinan hellä kohottaminen. Leipominen tekee minut niin onnelliseksi, että se on pakko sanoa ääneen, yksinäni, mökkihöperönä ja jauhoisena. ”Tää on ihanaa. Mä olen niin onnellinen.”

Kun pullat on syöty ja asunto pakattu, hiipii odotukseen hiljaisuus. Havahdun kiireen keskellä ymmärtämään, että ylihuomenna olen taas liikkeessä. Ja yllättäen tunteeseen, että ehkei olisikaan niin kauheaa itse asiassa jäädä. Tähän kaupunkiin, tähän kotiin, näihin ihmisiin, tämän arjen merkityksellisyyteen. Kuinka ihmeellistä. Voisiko tosiaan olla niin, että ensi talvena haluaisinkin jo, herra isä - palata kotiin?

Sitä odotellessa – torstaina näemme San Juan del Surissa, Nicaraguassa - tervetuloa mukaan!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogiarkisto

2013

Kategoriat