Jääkiekko ja miesten pelit

Maalivahti Noora Rädyn uran lopettamisilmoitus pysäytti minut tavalla, jota ei ole pitkään aikaan käynyt. Toki se mielikuvituksen tuote nimeltään rakenteellinen epätasa-arvo jomottaa yhäkin naisenjäseniäni kuin haamukipu, mutta harvoin sukupuolen rajoitukset lyövät kasvoille näin yksiselitteisesti. Noora Räty joutuu lopettamaan uransa vain ja ainoastaan koska on nainen.

 

Nythän on niin, että Rädyn tilanteesta ei voi eikä liene tarpeellista syyttää ketään. Joten ne puhisijat tekstin toisessa varressa saisivat nyt vetää syvään henkeä. Minulla ei ole tarkoitus syyllistää mieskuntaa (ja luonnollisesti vain ja ainoastaan yksilöllisesti JUURI SINUA) tästä surullisesta tapauksesta. JA myönnän täysin ehdoitta, etten tiedä mitään naisten jääkiekosta. Ja kuulin itse asiassa ensimmäistä kertaa tänään Noora Rädystä. Niin, että ihan rauhassa.

 

Tarkoitukseni on esittää vilpitön osanottoni unelman kuolemasta.

 

On hyvin ymmärrettävää, että ihminen, joka on ottanut ensimmäisen kerran osaa olympialaisiin 16 -vuotiaana, unelmoi suuresti. Ja vielä ymmärrettävämpää jos on hieman turhautunut kun kutsutaan maailman parhaaksi naismaalivahdiksi ja huomaa sitten kustantavansa itse kokopäivätyöllä viimeisen olympiakuntonsa. Enkä edes pysty kuvittelemaan sitä surun määrää, kun unelmasta on pakko päästää irti, koska on päässyt niin pitkälle kuin ikinä voi – vähän päälle parikymppisenä.

 

Googlailin otsikoita Rädyn eläkkeellesiirtymisestä. Viimeinen olympiamatsi on ollut katkera pettymys. Räty on ollut kuulemma erityisen tunteellinen ja itkuinen. Tappio on ollut liikaa – ura on ohi. Kaiken lisäksi Rädyn kerrotaan ”hinkuvan” miesten peleihin. Toisaalla laskeskellaan Rädyn strategiaa ja viitataan hänen viestintäkoulutukseen. Luen Rädyn Twitterissa jakaman tiedotteen. Minusta nainen kuulostaa vain äärettömän väsyneeltä. Ja surulliselta. Ja pettyneeltä. Juuri siltä kuin kuulostaa ihminen, joka on kiivennyt äkkijyrkkää seinää taivaaseen ja ymmärtää yhtäkkiä, ettei seinänlakea tulekaan, tässä muurissa ei ole porttia.

 

En ole leipomassa Rädystä vapaustaistelijaa. Mutta tietynlainen symboli hän kuitenkin on. Kappas, kun olen yrittänyt koko elämäni hakea täydellistä tapaa selittää miehelle, miltä tuntuu kun isoimmat ovet pysyvät aina kiinni sukupuolesi takia. Ja luulen löytäneeni sen tänään.

 

Kuvittele olevasi maailman paras jääkiekkomaalivahti. Joudut lopettamaan urasi 24-vuotiaana, koska sinulla ei ole varaa kustantaa itse koko lystiä, eikä koko maapallolla löydy tasoistasi ammattilaissarjaa, johon voisit liittyä. Kun niihin kaikkiin tarvitaan toiset genitaalit. Pysähdy hetkeksi tähän tunteeseen ja kieri siinä vähän. Panokset ovat pienemmät tai ainakin erilaiset useimmilla, mutta fiilis on varmasti samaa sukua. Pohjaton ja reunaton epäreiluus. Johon täytyy vain taipua. Perkele.

 

Iltaan mennessä Twitter on taas laulanut kuin perverssi pikkulintu. Noora Räty on omien sanojensa mukaan (hs.fi/urheilu) jo tuomittu epäonnistumaan miesten peleissä. Jotenkin en ihmettele. Sellainen Suomi joskus on. Naisen ei sovi hyppiä silmille. Naisten joukkueen päävalmentaja Mika Pieniniemikin kuulostaa hieman varovaiselta, vaikka kehuukin Rätyä kovasti. "Pitää olla erilaista uskallusta, jos pelaa miesten peleissä."

 

Niinpä tosiaan. Esimerkiksi uskallusta todeta koko maailmalle olevansa paras. Koska se on totta.

 

 Toivon sydämeni pohjasta Noora Rädyn tulevaisuuteen hienoja asioita ja lupaan käydä hurrailemassa matseissa, jos ura vielä jatkuu. Ihan vain Nooran takia. Ja kiitän suoraselkäisestä, rohkeasta ja rehellisestä liikkeestä. Uskon, että se omalta osaltaan avasi useampia silmiä kuin tuhat kiukkuista kolumnia. Ja lainaan vielä yhtä erittäin useista Rädyn Twitter-kannattajista:

 

 

Kommentit (14)

Väärin. Niihin ammattilaisarjoihin EI tarvita tiettyjä genitaaleja, niihin tarvitaan sellaista kykyä jota Rädyltä ei löydy. 

Tyypillinen logiikkaa karttava naisen kirjoitus. 

 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

"Logiikka (kreikan sanasta λογική [logikē], johdettu sanasta λόγος [logos], ”sana”, ”järjestys”, ”järki”) on tieteenala, joka tutkii päättelyn ja ajattelun muotoja, erityisestideduktiivista päättelyä. Päättely on deduktiivista, jos se säilyttää totuuden siten, että oletusten ollessa tosia johtopäätös ei voi olla epätosi." -http://fi.wikipedia.org/wiki/Logiikka

Oletukset: Suomessa pelataan ammattimaisesti jääkiekkoa vain miesten sarjoissa. Noora Räty on nainen.

Johtopäätelmä: Noora Räty ei pelaa jääkiekkoa ammattimaisesti Suomessa. Päätelmä on looginen.

 

Oletukset: Naisten jääkiekkoa pelataan ammattimaisesti ainoastaan Venäjällä. Noora Räty on omasta mielestään liian tasokas pelaamaan jääkiekkoa Venäjän liigassa.

Johtopäätelmä: Noora Räty ei voi pelata tasoistaan jääkiekkoa ammattimaisesti maailmassa.  Päätelmä on looginen

 

Oletus: Jääkiekkoa pelatessa ei käytetä genitaaleja.

Johtopäätelmä: Jääkiekon pelaamisessa ei tarvita genitaaleja. Päätelmä on looginen.

 

Oletus: Noora Räty ei ole koskaan pelannut jääkiekkoa Suomen miesten liigassa.

Johtopäätelmä: Noora Rädyllä ei ole kykyä pelata miesten liigassa. Päätelmä on epälooginen.

Sana myötätunto löytynee myös Wikipediasta. Siihenkin kannattaa myös joskus tutustua.

Kaikki vaan alusta lähtien samaan sarjaan, samoilla säännöillä, niin loppuu tämä ruikutus. Ei tarvitse todistella olevansa maailman paras, vaan voi myös näyttää sen käytännössä.

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

No sepä olisi mukavaa - samalla tavalla voisi järjestää tuon loppumaailmankin. Se ei kuitenkaan estäne tuntemasta joskus hieman myötätuntoa ja ymmärrystä kanssaeläjiämme kohtaan, vai mitä? 

Jostakin syystä naisten lajit eivät kiinnosta suurta yleisöä samalla tavalla kuin miesten. Onko se sitten se, kun miehet nyt fysiikkansa johdosta ovat nopeampia, voimakkaampia jne. - ja valtaosa urheilua intensiivisesti seuraavista on miehiä, jotka oletettavasti haluavat katsoa "kunnon äksöniä". 

 

En tiedä jääkiekon säännöistä, mutta mikäli mahdollista, niin sinne sitten vaan sekaan miesten peleihin! Jos taidot riittävät.

 

 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Mistähän tuo johtuisi tosiaan? Onhan tuo kai kulttuurijuttukin, kun miesten pelit ovat kehittyneet jo vuosisatoja. Minä olisin ihan samaa mieltä, mahdollisuus olisi ainakin aina kiva saada!

Todella huono yritys väistää itse asia. 

Edelleenkään jääkiekon ammattilaisarjoihin EI tarvita tiettyjä genitaaleja, niihin tarvitaan sellaista kykyä jota Rädyltä ei löydy. 

Se että ko. sarjoissa ei naisia pelaa ei johdu säännöistä (sellaisia sääntöjä ei ole - tarkista, jos olet tietämätön) , vaan siitä että yksikään nainen ei ole kyennyt demonstroimaan tarvittavia kykyjä. Ja juuri tuo kykyjen puute on se, joka estää Rädynkin pelaamisen. 

Naisesta ei ole kaikkeen. 

 

Terveiset muuten sille kahdesta oikeasta poliisista koostuvalle partiolle, jonka vastaus Töölöntorilla esittämääni kysymykseen "Miksei koskaan ole kahta naista poliisipartiona?" oli hykertelevä nauru.  

 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Heippa! Ja hetkinen, mikä se asia nyt olikaan mitä väistelen? 

 

Vaikka tekstini aihe nyt ei varsinaisesti tätä käsitellytkään vaan pyrin vain lähinnä tarjoamaan myötätuntoni siitä surullisesta seikasta, että nuori ihminen on joutunut tällaiseen pakkorakoon uransa kanssa niin kyllä minua vähän ihmetyttää se totaalitorjunta Rädylle, ennen kuin annetaan mimmin edes kokeilla. Jos Räty on itse sitä mieltä, että pärjäisi, niin miten hitossa joka toinen lätkänharrastaja pitää itseään parempana asiantuntijana? Entäpä sitten se Hayley Wickenhayser?

Mutta minua ei tosiaan kiinnosta pätkääkään se, mihin naiset tai miehet yltävät vaan se, että sukupuoli joskus määrää YKSILÖN vapaudet rajat ja mahdollisuudet. Ja olen yhäkin sitä mieltä että meidän kaikkien olisi ihan terveellistä osata asettua toisen nahkoihin silloin tällöin. Nämä tilanteet eivät suinkaan rajoitu vain naisiin - sukupuoliroolien vankeja löytynee ihan kaikista sukupuolista. Toisen lähtökohdan ymmärtäminen ei liene pahaksi kenellekään? 

SInänsä myönnän kyllä virheeni. Urheilussa ei ilmeisesti harmaan sävyjä nyt yksinkertaisesti ole, joten taidanpa jättää ensi viikon NBA-pelien syväluotaavan tekstin väliin. Otsikkokin oli jo: "NBA - pienten ihmisten julmaa syrjintää!"

Ettekö te naiset nyt oikeasti tajua, että tällaisista kirjoituksista on vain ja ainoastaan haittaa naisille? Ei ole olemassa mitään mystistä salaliittoa, joka estää naisia menestymästä. Mutta jos nainen alkaa kuvittelemaan sellaisen olevan olemassa ja että häntä syrjitään, niin silloin hän luo itselleen esteitä menestyä. Ei uskalletakaan yrittää kun pitäisi koska genitaalit. Ei haeta johtajan paikkaa, koska eihän sinne naisia valita. Itseääntoteuttavaa profetiaa. Tällainen tyhmyys on vastuutonta itsesäälissä vellomista. Vaikka ette itsestänne välittäisi, niin lopettakaa tämä skeidasuossa tarpominen nyt edes muiden takia.

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Kuule, mitäs jos sinä vähän chillaisit? Hengittäisit syvään sisään ja sillä lailla. Ensinnäkin - me naiset (pienellä etukirjaimella) olemme nyt sitten sitä mieltä, että koko naiskunnan mielipiteen kantaminen on vähän liian raskas taakka, joten pitäytyisin nyt ihan vain omassa persoonassani. MINÄ olen kirjoittanut kyseisen kolumin, MINÄ olen tätä mieltä. Mitä tulee väitteeseesi, että yhteiskunnallinen epätasa-arvo olisi joku houruisten akkojen itsesäälin tuotetta, niin jotenkin tästä lähtökohdasta tuntuu aika toivottomalta ryhtyä perustelemaan sen olemassaoloa. Joten luovutan. Siis miksei: olen aivan samaa mieltä! Olet käännyttänyt minut! Maailmassa kaikki ovat vihdoin tasa-arvoisia ja jokainen ovi on auki! Mikä ilo! Sitä paitsi, mitä ne tummaihoisetkin siellä kitisevät, kuvittelevat kuule vaan oman tuhonsa...täytyypä mennä kertomaan niillekin seuraavaksi totuus. Kiitos. Olet avannut silmäni.

"Jos Räty on itse sitä mieltä, että pärjäisi, niin miten hitossa joka toinen lätkänharrastaja pitää itseään parempana asiantuntijana? Entäpä sitten se Hayley Wickenhayser?" 

Hayley oli erinomainen esimerkki siitä miten paraskaan kiekkonainen ei pärjää miesten peleissä. Maailman parhaimmaksi melko lailla yksimieliseksi arvostettu nainen kykeni hetken aikaa roikkumaan mukana kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Ei loistamaan, vaan roikkumaan mukana. Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Rädyn kuvitelmilla ei ole kerta kaikkiaan yhtään mitään merkitystä, vain ja ainoastaan sillä mihin hän kaukalossa kykenee. 

 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Rädyn kuvitelmilla? Tuota - nyt sanon tämän vielä kerran. Miksi joka toinen ns. asiantuntija kuvittelee tietävänsä paremmin ammattiurheilijan kunnon kuin kyselnen ammattiurheilija itse? Jotenkin vaikea nähdä ketään dissaamassa samanikäistä nuorta miestä ennen kuin hän on päässyt näyttämään kuntonsa. Olisiko se nyt ihan oikeasti maailmanloppu jos Rädylle annettaisiin mahdollisuus? 

Ja eikös sillä Hayleylla mennyt ihan mukavasti - riippunee hieman näkökulmasta, ainakin keräsi hyvät katsojamäärät. Hyökkääjän ja veskan roolikin lienee hieman erilainen, vai mitä? 

"Noora Räty joutuu lopettamaan uransa vain ja ainoastaan koska on nainen."

Millä perusteella? Syyksi ei käy, että maailmassa ei ole riittävän kovatasoista naisten sarjaa, koska räty voisi aivan yhtä hyvin pelata "miesten" sarjoissa, jotka ovat kyllä avoimia ihan kaikille. Noora Räty ei vain ole tarpeeksi hyvä pelaaja näihin sarjoihin. Ei tässä sukupuolella ole muuta merkitystä, kuin se, että naisen olisi jopa helpompi saada pelipaikka vastaavilla kyvyillä, kuin jonkun miespelaajan, koska vetäisi ainakin hetken aikaa katsojia. Kuvitteletko todella, että joukkueet jättäisivät palkkaamatta huippuvahdin vain, koska genitaalit? Todella syöpäistä ajattelua.

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Se mikä minua sinun tyyppisissäsi kommentoijissa **tuttaa, on se, että saat minut tuntemaan kuin opettaisin sokeita lapsia pujottamaan lankaa tosi pienisilmäiseen neulaan, pimeässä. Toistokaan ei auta. Mutta yritetään nyt kuitenkin.

Kukaan ei tiedä, miten Räty miesten pelissä pärjäisi, koska hän ei ole siellä koskaan pelannut. Tämä on fakta. Koska Räty on nainen, hän on edennyt naisten peleissä niin pitkälle kuin lahjakkaalla pelaajalla on mielekästä edetä. Eli Rädyn ura loppuu, koska hän on nainen. Tämäkin on fakta. Luonnollista urajatkumoa ei hänen tilanteessan yksinkertaisesti ole ja se on nuorelle, lahjakkaalle urheilijalle traagista. Kysyn nyt vielä, kerran, että onko tosiaan niin vaarallista ja aivan tarpeetonta tuntea häntä kohtaan hieman myötätuntoa ja ymmärrystä? Myös se on fakta, että Rätyjä on Suomessa hyvin monella alalla, ei siis ainoastaan urheilussa. Tässä puhun siis urheilua laajemmasta ilmiöstä, johon vaikuttaa hyvin hyvin hyvin moni asia niin kasvatuksesta koulutukseen ja asennemaailmasta tapakulttuuriin.

Mutta jos eteneminen jääkiekossa on tosiaan niin mutkatonta kuin kuvailet, niin olen iloisesti väärässä ja onnittelut ovat paikallaan. Jääkiekko lienee siis planeettamme tasa-arvoisin areena. Sepä mukavaa. 

Minä en kuitenkaan usko, että maailma on ihan noin mustavalkoinen. Joskus on jopa ihan hyvä edes yrittää värittää puusilmääkin.

Mutta.

SInä olet tätä mieltä, minä olen toista mieltä, meidän lienee tyytyminen tähän lopputulokseen. Keskustelu ei oikein etene ja olisi varmaan aika lopettaa se, ennen kuin menetän lyhyen hermoni. SIlloin minusta saattaa tulla hieman...niin...ilkeä. Se ei usein ole kivaa kenellekään.

Jos joskus vielä eksyt kommentoimaan, olisi ystävällistä, jos käyttäisit asiallista kieltä. Tai nyt edes kaukaisesti tyylikästä.  "Syöpäinen" on sanana ei ainoastaan epäasiallinen vaan loukkaava niille jotka tästä kauheasta taudista kärsivät. Kiitos osallistumisesta!

Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013

Kategoriat