Kuva nyysitty Ilta-Sanomilta - kiitti!
Kuva nyysitty Ilta-Sanomilta - kiitti!

Onko Kokoomusnuorten uusi puheenjohtaja hyvä, paha vai vain mainiota viihdettä?

Kokoomusnuorten uusi puheenjohtaja Susanna Koski kiehtoo minua. Sana ”kiehtoo” lienee aliarvio. Olen seurannut hänen viime viikkojen Suomen valloitustaan samalla kauhistuneella riemulla kuin aikoinani seurailin Saana ex-Parviaisen erityislaatuista uraa.

 

Otin Susannan vastaan ensin innosta kiljuen; koko homma vaikutti vain ihan liian hyvältä ollakseen totta. Kokoomosnuoret heittivät kehään täydellisen syntipukin; nuoren, tyylikkään naisen, jonka tukka ei liiku ja promokuvat olivat viimeisen päälle valaistuja. Punavihreät maailmanparantajat teroittivat kynsiään ovenkarmeihin ja Käpylän perukoilta kuului sellainen mouruna, etten uskonut Susannan jaksavan viikkoakaan. Susanna Kosken ja kokoomusnuorten ohjelman ulostulo oli sodanjulistus, korrektin citykokoomuslaisen naamion takaa paljastui sudenhampaat ja kenttä oli avoin. Ja kun kävi vielä ilmi, että mimmi ei ilmeisesti edes tiennyt mistä puhui, vaan takelteli pelonsekaisessa paniikissa MTV3:n toimittajalle, oli soppa vielä herkullisempi ja poreili lihaisia kokkarinpaloja. Ensi luokan viihdettä.

 

Päätin kuitenkin sivuuttaa Koski-ilmiön ohimenevänä temppuna ja niputtaa hänet siihen samaan absurdiin poliittisten ulostulojen friikkisirkukseen, johon olemme jo onneksi rupeamassa tottumaan, emmekä siksi ota niitä enää niin vakavasti. Tai no jotkut meistä. Mutta katsellessani häkeltynyttä ja jähmeäkasvoista Koskea ensimmäistä kertaa livenä Sarasvuon show:ssa, olen ihan uudella tavalla hämmentynyt. Jokin ei nyt ollut kohdallaan tässä kuvassa. Eikä se ollut ainoastaan Sarasvuon surullinen comeback, jonka väsynyt sovinismi ei nyt kyllä jaksa kiinnostaa ketään. Kosken esiintyminen jäi vaivaamaan minua. Nainen vaikutti melkein siltä, kuin olisi rauhoittavissa tai purskahtaisi itkemään milloin vain. Onko tosiaan mahdollista olla noin ulalla tuossa asemassa – takana kovatasoiset opinnot ja onnistunut mustan hevosen juoksu huolellisesti pedatun puheenjohtajaehdokkaan Matias Marttisen ohi? Vai olisiko käyttäytyminen itse asiassa harkittua?

 

Tarkastellaan hetki tilannetta. Susanna Koski onnistuu vasten kaikkia odotuksia nostamaan itsensä puheenjohtajaksi ja löytää itsensä esittämässä nuorisoliiton ilman hänen panostaan valmistellun ohjelman. Hänellä on ollut joitain vaihtoehtoja miten tilanteeseen reagoida:

 

  1. Esiintyä juuri sellaisen kylmänä natsijohtajana, joka voisi esittää kyseenalaisen ohjelman ja syödä sen jälkeen hyvällä ruokahalulla tehotuotetun pekoniaamiaisensa.

  2. Järjestönsä uutena puheenjohtajana ensimmäisenä työnään kieltää sen poliittisen ohjelman. Ei perin näppärä veto, vai mitä?

  3. Antaa ymmärtää, että ei ole ihan tilanteen tasalla, joka johtaa seuraaviin päättelyihin: a) Susanna kantaa vastentahtoisesti mutta urheasti vastuun järjestönsä naurettavan kärkkäästä ohjelmasta. b) Susanna on viaton tyttö-rukka, joka on huijattu median kaatosäkiksi taustalla hääräävien pahojen pikkupoikien toimesta. c) Susanna kärsii pahasta esiintymiskammosta, eikä hänestä oikein saa kakistettua ulos mitään. Ei vaikka kuinka ilkeät toimittajat tai kaiken maailman Sarasvuot yrittäisivät.

 

Ja kaikkien vaihtoehtojen a - c  takana on sama johtopäätelmä – tämä kaikki ei vain voi olla Susannan syytä. Mikä myös saattaa olla se asia, minkä äänestäjä muistaa ensi kevään eurovaaleissa. Tai sitten ei. Yhtä hyvin Koski voi jäädä mieleen kylmäkasvoisena ja kapeakatseisena Lapuan liikkeen uuden aallon airuena. Varmaa on kuitenkin se, että hänet muistetaan ja vaalimenestys lienee kiinni siitä, kumpi mielikuva enemmistöä enemmän miellyttää. Susanna Koski pelaa enemmän tai vähemmän taitavasti ison luokan uhkapeliä. Kuten hän itse tweetissään toteaa:

 

Vaikka kollegat kannustavat minua asettumaan järjestöni ohjelmaa vastaan. Minä en sitä tee. Tulevat vuodet puhukoon puolestaan #maltt

 

Huh huh. Osa minusta odottaa innolla ja osa vilpittömällä kauhulla mitä tuleman pitää.

 

ps. Musiikkivalintana ikiklassikko Ari Klem ja "Pieni ystäväin". En aio perustella, koska minun ei tarvitse. Luojan kiitos en ole poliitikko.

 

Kommentit (9)

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

No en suinkaan! Pointtihan on nimenomaan siinä, että tää mimmi on hoitanut todella vaikean tilanteen ehkäpä arvaamattoman taitavasti...

Surkuhupaisaa miesvihan kuorruttamaa feminismiä. Mahtavaa, lisää tämänkaltaista taantumuksellista MeNaiset henkeä   (ts. ollaa uhrei niiqu aina, tai niiqu sillee. Nii ainaskii äiti sano et miehet o syyllisii kaikkee, ne niiqu vaa aina ja jatkuvasti ettii hyviä naisia joita vois turmella, koska ei ne muuta osaa eikä ees haluu koska ne niiqu kaikki on semmosii ja naiset on niiqu hyvii, viisaita ja arvokkaita. Toisinkuin ne dorkat)!   Hyvä Irma :D

Onkohan edellisen anonyymin lääkitys kohdallaan? Viesti ei oikein tule läpi tekstistä.

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Hei rakkaat vierailijat. Kyllä se viesti sieltä aika selkeästi erottuu: feministit ovat saatanasta. Niinqu. Henkilökohtaisesti mielestäni on aina hienoa, että keskusteluun ottaa osaa itseäni avarampia mieliä, jotka pystyvät vetämään aasinsillan feminismiin, miesvihaan tai edes yhteenkään mieheen esimerkiksi tästä erityisestä tekstistä - itse en yhteyttä nyt ihan näe, mutta miksei? Tämä miesviha on aina jotenkin jännä juttu, joka näytetään liitettävän ihanvapautuneesti jokaiseen naiseen, jolla on mielipide, siis ihan mistä vaan. Se on sillä laillai jännästi joustava käsite. Mutta kuka minä olen kenenkään päivää pilaamaan; ollaan sitten miesvihaisia, jos siitä tulee jollekin hyvä mieli - ei meillä lasketa! 

VI: "Susanna on viaton tyttö-rukka, joka on huijattu median kaatosäkiksi taustalla hääräävien pahojen pikkupoikien toimesta."

Näin tietysti. Tytöt kun ovat viattomia pikku prinsessoja, jotka joutuvat pahojen miesten hyväksikäyttämäksi . Muistakaa Naiset uhriutua, sillä siten voidaan epäpätevyys lakaista kätevästi miesten syyksi ihan tuosta vain, hoplaa, viuh vauh taikasauvan heilautus ja valmis.

VI: "Ja kaikkien vaihtoehtojen a - c takana on sama johtopäätelmä – tämä kaikki ei vain voi olla Susannan syytä."

Kenellekään tuskin jää epäselväksi VI kirjoitusten perusteella, että kenen syytä tämä voisi olla. Kenties jonkin "oikeutetusti" vihatun väestön osan?

VI: "... Sarasvuon surullinen comeback, jonka väsynyt sovinismi ei nyt kyllä jaksa kiinnostaa ketään." 

Mutta sinun väsynyt feminismi kiinnostaa kaikkia? 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Hei! Mistä yllättävä vihamielisyys? Chillaa toki hieman! Vastustan melkein ylitsepääsemätöntä houkutusta hairahtua kikkanokkaiseen kettuiluun ja aion nyt vielä kerran avata kirjoitustani hieman, koska on jokseenkin selvää, ettet ole oikein ymmärtänyt sitä tai sitten sisälukutaito on tehnyt pari liian suoraa mutkaa. Joskus käy niinkin.

Kirjoitukseni käsittelee siis Susanna Koskea ilmiönä ja hänen reaktiotaan haastavassa tilanteessa Kokoomusnuorten uutena puheenjohtajana. Poimimasi esimerkit esittelevät niitä mahdollisia mielikuvia, mitä Kosken hämmentävän epävarma käytös on herättänyt ja niitä tulkintoja mitä niistä voi vetää. Heitän johtopäätöksenä ilmaan mahdollisuuden, että Koski käyttää taitavasti hyväkseen juuri näitä usein nuoreen naispoliitikkoon kohdistuvia stereotypioita pitääkseen reviirinsä mahdollisimman puhtaana hyvinkin likaisessa tilanteessa eurovaaleja silmällä pitäen. En ota kantaa siihen, onko tämä oikein vai väärin - kunhan tarkastelen Kosken mediakuvaa. 

Mitä Sarasvuohon tulee, oli hänen haastattelunsa enemmänkin surkuhupaisa kuin loukkaava, mutta lienee kuitenkin tosiasia, ettei ole ihan asiallista kysellä vierailtaan sitä, että ovatko he toistensa mielestä kuumia. Seksististähän tuo nyt on, oli kyseessä sitten Koski tai Dan Koivulaaksio, miehillä kun on aivan yhtälaiset oikeudet olla joutumatta vastaavanlaisen, tässä tapauksessa kyllä aika harmittoman, esineellistämisen kohteeksi. 

Kehoittaisin sinuakin ottamaan selvää, mitä feminismi tarkoittaa - aatteellahan on jo pitkä historiansa, eikä se ole vieläkään yksiselitteinen, tulkintoja on. Missään näistä, ainakaan modernissa feminismissä, ei kuitenkaan nosteta toista sukupuolta arvokkaammaksi vaan tavoite on nimenomaan kummanki sukupuolen yhdenvertaiset oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet. Tässä mielessä feminismi ajaa siis myös miesten oikeuksia yhteiskunnassa. Ongelmana lienee toki aatteen nimi, joka viittaa naisiin, mutta sillä, kuten muilla aatteilla, on oma historiansa, joka juontuu aikaan jolloin naisilla ei ollut kansalaisoikeuksia. Sovinismi on taas jonkin ryhmän fanaattista käyttäytymistä toista ryhmää kohtaan. Sovinismia voi olla siis se, jos puhuja x väittää, että miehet ovat alempiarvoisia kuin naiset. Tämä on siis sovinismia, ei feminismiä - feminismin koko tarkoitus on sukupuolten välinen tasa-arvo.

On aina hyvä tietää, mistä puhuu eikö?

Tässä kontekstissa ymmärtänet toivottavasti, että en näe tekstissä yhteyttä minkäänlaiseen feministiseen sanomaan, puhumattakaan nyt sitten miesvihasta. Yksi femimismin moderneja tavoitteita onkin sukupuolirooleista irtautuminen ja joskus käsityksemme toisesta sukupuolesta muokkaavat mielopiteitämme esimerkiksi kirjoittajasta ikäänkuin jo valmiiksi, huolimatta siitä, mikä tekstin varsinainen luonne on. Onkin erittäin terveellistä tehdä joskus pieniä kokeiluja oman sukupuolisensitiivisyyden kanssa esimerkiksi lukemalla tekstejä eri roolien kautta. Tämä tarkoittaa suomeksi siis sitä, että jos mileikuvitus vain siihen taipuu, niin voit vaikka lukea tekstini uudestaan kuvitellen, että kirjoittaja on mies. Kuinkahan paljon miesvihaa tekstiin tämän jälkeen jää? 

Onnea uudelle yritykselle ja muutenkin siihen chillaamisen - toivottavasti tämä linkki vähän auttaa - http://www.youtube.com/watch?v=IEAjwU_t4oM 

Reggae, ok!

 

Rakkaudella, Irma

Hei Irma, kiitos blogistasi, joka on usein, niinkuin nytkin, ajatuksia herättävä. Ilman että yrittäisin tätä "pientä ystävääsi" mitenkää puolustella, on pakko kuitenkin sanoa, että hän on saanut kaiken loanheiton niskaansa koska on nuori nainen. Kyllä tuolla poliitikkojen riveissä on paljon nolompiakin tyyppejä jotka ovat saaneet olla suhteellisen rauhassa koska edustavat sitä sukupuolta, jonka ei tarvi koko ajan veren maku suussaan todistella olevansa päteviä. On ihan selvää ettei yksikään nainen joka haluaa uraa luoda, tahallaan tee itsestään hölmöä. Onhan se jo todistettu että naisen joka on urallaan saavuttanut jotain merkittävää, on pitänyt olla mies kollegoitaan monin verroin pätevämpi ja ahkerampi. Minä kyllä näen sinun tekstissäsi sovinistisia vivahteita, koska ihan selvästi alleviivaat että olet pöyristynyt koska tämä kyseinen henkilö on nainen. 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Heippa - ja kiitos! Olen aivan samaa mieltä siitä, että Koski on saanut niin mediakohun kuin loanheitonkin niskaansa koska on nainen ja nimenomaan nuori nainen, enkä pidä sitä hyväksyttävänä. En ole ilmeisesti osannut tällä kertaa välittää kirjoituksessani ajatuksiani ihan selkeäsi. 

Pyrin käsittelemään tekstissäni sitä, miten Koski käyttäytyy julkisuudessa tässä hyvin haastavassa tilanteessa, ilman että otan kantaa sen oikeutukseen. Heitän ilmaan ajatuksen, että Koski käyttää näitä nuoriin naisiin liitettyjä stereotypiota harvinaisen hienosti hyväkseen selvitäkseen haastavasta tilanteesta sanomatta oikeastaan mitään omasta puolestaan. JOs näin on, niin sen sijaan, että kokisin tämän pöyristyttävänä Kosken naiseuden takia, nostan hänelle hattua fiksusta vedosta. Vaikken hänen näkemyksiään (mitä ne nyt sitten itse asiassa ovatkaan - aika näyttää.) jaa, osaan aina arvostaa taitavaa mediapeliä, varsinkin jos prosessia pissitetään silmään laiskaa suomalaista poliittista journalismia.

Olet oikeassa siinä, että nuore naisen useimmiten täytyy tässä maassa todistaa olevansa erityisen pätevä ja terävä. Mutta sitä sopii myös miettiä, että kumpi on nuorelle poliitikolle vaarallisempi leima; vähän viaton ja kokematon vai kylmänkalskea lapualainen....?

Toivottavasti tämä vähän selvensi ajatuksiani, kiitos vielä virkistävästä mielipiteestäsi! 

 

Rakkaudella, Irma

Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013

Kategoriat