Teorioita suuresta tuntemattomasta

Kööpenhaminassa tuli puhuttua paljon. Verkkaisesti ja huolella pitkien aamiaisten äärellä. Ja oivallettua joitain juttuja. Kuten seuraavan asian. Tämän elämän aikana on tullut kerättyä jokunen mieshahmo menneisyyteensä. Kuten Uzbekistanin rakastaja tai Kallion prinssi tai tai tai. Nanosekunnin kestävän selkeyden hetken aikana Manfred'sin eggs benedictin äärellä mieleeni hiipii kauhistuttava epäilys: olenko myös minä joku yhtä hämärältä kuulostava hahmo menneisyyteni miesten puheissa? Se Vallilan kotka? Hui. Pöytään laskeutuu hiljaisuus. Lohdutamme itseämme sillä, että miehet eivät varmaankaan vello menneisyydessä yhtä paljon kuin me, he puhuvat varmaan jostain ihan muusta keskenään. Toinen hiljaisuus. Kuten mistä? Ilmaan heitetään joitain itsestään selviä arvauksia. Emmekö tosiaan tiedä tätä? ”Ihan loogista”, sanon pureskellessani rapeaa pinaattia. ”Nythän on niin, että me emme voi ikinä koskaan milloinkaan tietää mitä miehet puhuvat keskenään, koska eivätähän he keskenään ole jos seurassa on nainen.” Ja poikaystävien tarinat ovat aina toisen käden tietoa. Joten käsissämme on ikuisesti ratkaisematon koodi, ainainen mysteeri. Olemme auttamattomasti arvausten varassa. Ja niitähän syntyi. Tässä alla on Jaegerborggadelta Vaasankadulle syntynyt lista aiheista. Lähtökohtaisesti keskustelu liikkui tasolla: ”Urheilu on keksitty, jotta miehillä olisi jotain puhuttavaa keskenään.” - mutta yritimme oikeasti parhaamme! Mitä mieltä olette? Osuimmeko edes lähelle?

MISTÄ MIEHET PUHUU KESKENÄÄN á la Irma ja kaverit

 • autoista

 • varustelusta (kodin uudet laitteet, pyörien tuunaaminen yms.)

 • välineistö (töiden, harrastusten uudet lelut)

 • urheilu!!!

 • naiset (eri lailla kuin me – lähinnä keskittyen tisseihin ja pyllyihin?)

 • laitteet

 • Bilteman / Clas Ohlsonin kuvasto

 • seksi

 • saavutukset ja nokittelu (töissä, kotona, seksissä)

 • työt

 • tekniikka

 • tiede

 • politiikka

 • hifistely (kattaen kaiken mahdollisen mistä VOI hifistellä, esim. musiikki)

 • intti

 • kavereista juoruaminen

 • lapset ja vaimot (myös varustelumielessä: uudet lelut, vaimon auto)

 • ongelmat liittyen vaimoihin ja tyttöystäviin

Kommentit (14)

Vierailija

Outoa, että Irma ei edes kuvitellut miesten puhuvan myös tunteistaan! Se puuttui kokonaan listalta. Tisseistä ja pyllyistä - joo. Mutta ei läheskään niin yksityiskohtaisella tasolla kuin mitä tämän päivän nuoret naiset puhuvat. Äijät jäävät kevyesti jälkeen naisten verbaliikasta ja yksityiskohtaisuudesta. Työkalut, välineet joo. Niistä puhutaan kun niillä kerran tehdään asioita. Ja ukothan kommunikoivat tapahtumien ja tekojen kautta. "Kun mä vaihdoin talvirenkaita niin se naapuri tuli juttelemaan ja auttamaan ja minusta tuntui mukavalta." Omista ja ystävän harrastuksista puhutaan paljon ja ruoditaan niiden kautta omaa maailmankuvaa. Kotia rakennetaan pala kerrallaan ja niiden kautta tulleita fiiliksiä jaetaan. Ja kun on muksuja niin niiden asiat ovat useasti keskusteluissa mukana. Tuossa yhden äijän näkemys. 

Vierailija

Jaa-a... Lista on kyllä niin pitkä ja kattava, että tuolla osuu väkisinkin oikeaan.

Oikaisen tosin sitä, että jos miespuolinen puhuu 'tisseistä ja pyllyistä', hän on n. 15 - 20 v.

Lopuksi vanha sanonta: Paras mies ystäväksi toiselle miehelle on se jonka kanssa voi olla hiljaa.

Vierailija

Kun arvaa kaikkia mahdollista, osuu tietenkin oikeaankin. Itse juttelen mieskavereideni kanssa:

- työstä (vain ongelmista siellä, toivon kaverin jeesaavan)

- tieteistä (töihin liittyen, joko hänen tai minun)

- urheilusta (vain jos meillä on yhteinen urheiluharrastus), ei penkkiurheilusta

Loppu jutustelu onkin lasten kasvatuksesta, kokemuksen vaihtoa lomapaikoista, hyvistä grilliherkuista ja vinkkejä halvoista auton huoltoliikkeistä. Tunteistaan ja seksisuhteistaan aikuinen mies ei keskustele kenenkään kanssa, ei edes parhaan miesystävänsä, ei niin koskaan. Ja viimeisenä mahdollisuutena vaimonsa kanssa.

Partapappa
Liittynyt15.12.2012

Toi on just niin naista. Maailmas on 2 asiaa mitä on mahoton ymmärtää. Eka on se, kuinka mopon moottori toimii ja toinen ja se supermahottomuus on naisen ajatukset. Jos mies sanoo, et sul on hyvät tissit, ni se tarkottaa sitä, eikä se sitä asiaa vatvo miljoonalta kantilta kavereittesa kans, niiku naiset. Jos on ni on, jos ei ni ei.

 

Vierailija numero 2 kiteytti asian just niiku se on.

Ku ny noin yleisel tasol aattelen tot teijjän listaa, ni ihan sinneppäin, mut kaks viimistä, ehei.  Ei miehet mistää ongelmistaa (varsinka naisii liittyvist) puhu. Ja jos vahingos jotain lipsahtaa, tapahtuu se 3 promillen kännissä eikä sitä kukaa huomenna muista.

 

Tää on ehottomasti paras plokkaus sult, tai ainaki niist ku mä oon lukennu.

Kiva ku tulit takas kotiSuomee. :)

Vierailija

Mua hihityttää tää listä. Autot, intti ja bilteman kuvasto, tissit ja pyllyt hihhih. Synnyttää mielikuvan tylsästä perusjäbästä blääh.

Mä väitän luulevani tietävän mitä mun mies/miehen kaverit puhuu keskenään:

Taide ja elokuvat, työasiat, hifistely, saavutukset ja naisista saatetaan kuulemma puhua humalassa, samoin ongelmista, harvemmin tosin.  

En mä usko että se on sen mielenkiintoisempaa, puhuvat samoista asioista kuin mekin miinus parisuhdeasiat. Paitsi että jotkut miehet puhuu niistäkin, tiätty. Yksilöitä ovat hekin, miehet :)

 

terv. yks vaimo Tukholmasta ;)

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Ai nou! sun lista kuulostaa paremmalta, mutta tällä tiedolla saatiin tämä aikaiseksi! Kts. Alla oleva vastaus. Jos ei tekstissä tullut tarpeeksi selkeästi asia ilmi, niin tunnustan nöyrästi ja täysin tietämättömyyteni asiassa. Turhaan en kutsu sitä suureksi tuntemattomaksi...

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012
Vierailija

Outoa, että Irma ei edes kuvitellut miesten puhuvan myös tunteistaan! Se puuttui kokonaan listalta. Tisseistä ja pyllyistä - joo. Mutta ei läheskään niin yksityiskohtaisella tasolla kuin mitä tämän päivän nuoret naiset puhuvat. Äijät jäävät kevyesti jälkeen naisten verbaliikasta ja yksityiskohtaisuudesta. Työkalut, välineet joo. Niistä puhutaan kun niillä kerran tehdään asioita. Ja ukothan kommunikoivat tapahtumien ja tekojen kautta. "Kun mä vaihdoin talvirenkaita niin se naapuri tuli juttelemaan ja auttamaan ja minusta tuntui mukavalta." Omista ja ystävän harrastuksista puhutaan paljon ja ruoditaan niiden kautta omaa maailmankuvaa. Kotia rakennetaan pala kerrallaan ja niiden kautta tulleita fiiliksiä jaetaan. Ja kun on muksuja niin niiden asiat ovat useasti keskusteluissa mukana. Tuossa yhden äijän näkemys. 

Järjestelmä takkuilee - joten vastaan nyt ensimäiselle "vierailijalle" tänne viimeiseksi, toivottavasti löydät tämän! 

 

Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000001289 StartFragment:0000000454 EndFragment:0000001273

Moikka! Osasinkohan nyt painottaa tarpeeksi kirjoituksessani sitä, että ainakin minä olen erittäin nöyrästi tietoinen siitä, kuinka käsittämättömän kuutamolla olen aiheesta. Listahan on siis surullisen stereotypinen, mutta ehdottoman aito. Tällainen siitä vain syntyi – ja vielä kahden naisporukan keskustelun tuloksena. Luettelemasi asialista kuulostaakin aika hauskalta – hitto, pääsisinköhän minäkin joskus mukaan, jos vaikka kasvatan viikset?

 

Mahtavaa, että mainitsit tuon tunteet; legendan mukaahan suomalainen mies ei puhu tunteistaan edes kuolinvuoteella. Tilanne lienee muuttunut?

 

Rakkaudella, Irma

 

Vierailija

Kiitosta vaan Irma. Mä olen se eka vierailija. Kyllä ukot puhuvat tunteistaan. Harvemmin kuin naiset mutta puhuvat kuiteskin. Siinä pitää olla mukana joku tekeminen tai asia, josta pääsee helposti kiertymään ilmaisemaan tunteensa ko asiasta. Saat toki tulla porukoihin, mutta tilanne on heti erilainen kun nainen tulee mukaan. Käy peruukkiliike Kuokkasella Kansallisteatterin takana hakemassa hyvät äijänaamiot niin saatat kuulla jotain esittämistäni jutuista :-)

Vierailija

Non ni, eihän se nyt noin mene. Miehet eivät puhu tunteistaan, eivät edes kännissä. Jotain lipsahduksia voi tietty välillä käydä mutta harvoin. Parisuhteesta ei myöskään puhuta. Vaimoista tai tyttöystävistä voidaan sivulauseessa jotain mainita mutta harvoin.

No mistä me sitten puhutaan? Ei välttämättä mistään. Tätä on naisen tietysti vaikea ymmätää mutta ei meidän miesten tarvitse koko ajan jostain puhua tai puida asioita/ongelmia. Hyvän ystävän kanssa pystyy olemaan ihan hyvin hiljaakin pidemmän aikaa. Sitten kun keskustellaan niin aiheet kuitenkin ovat erittäin laajat riipuen tilanteesta. Jos korjataan/rakennetaan jotain, liikkuvat aiheet tietysti työkaluissa yms. Jos ollaan kaljalla niin puhutaan tisseistä ja perseistä.

Edellä mainituissa tilanteissa naiset taas puhuvat vain ja ainoastaa sitä samaa. Miehistä ja parisuhteesta ja niiden aiheuttamista ongelmista...

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Heh hee - taitaa olla molemmissa päissä kyllä aika kummallisisa käsityksiä...mut niinhän se on, kun joku on tarpeeksi tuntematonta, ei sitä osaa edes kuvitella. No naisethan tosiaan kyllä puhuvat (tai minä ja ystäväni ainakin) paljosta muustakin kuin nykyisista ja entisistä miehistä ja seksistä, vaikka kyllä, täytyy myöntää; aihe on usein tapetilla. Silloin kun emme pyörittele kyseistä aihetta puhumme esimerkiksi: työstä, ystävistä, matkoista, ruoasta, oluesta (!), tulevaisuudensuunnitelmista, huolista ja toiveistamme ja menneisyydestä ja mahdollisesta tulevasta, politiikasta ja yhteiskunnasta ja ennemmin tai myöhemmin taas miehistä. Ja ennen kaikkea nauramme paljon, kaikelle ja täysin hervottomasti - meillä on ihan hirvittävän hauskaa. Ratkaiseva eroavaisuus lienee siinä, että me kyllä puhumme paljon, vaikka hiljaa olemisen konsepti ei toki ole täysin tuntematon. Ja toinen eroavaisuus uskon olevan se, että vellomme kyllä aika paljon menneessä - käsittelemme asioia kokonaisuuksina ja joskus on tosi haasteelista keskittyä siihen, mitä tapahtuu juuri nyt. 

Eli miehet ei puhu tunteistaan? Mistä ihmeestä sitä sitten tietää, jos ystävällä on suru puserossa?

Vierailija

Jos nainen hiljenee, on jotain pielessä ja jos mies puhkeaa puhumaan, voi odottaa tyrmäysiskua. Naisen käyttäytymisen muuttuminen on todella matalan kynnyksen takana. Jos mies unohtaa viedä roskat, seuraa päivän hiljaisuus. Treffeiltä myöhästyminen, 2 pv jne.

Miehen kynnys on todella korkea, joten jos tuo kynnys ylittyy, on kyseessä avioerotasoinen asia.

Ja pitäisihän naisenvaistolla osata sanoa jo ilmeestä miten menee. Ei siihen sanoja tarvita. Ja sitäpaitsi. Puliseva, tunteikas mies on homomainen.

Seuraa 

Blogiarkisto

2013

Kategoriat