"Perinne on eräs rakkauden muoto" -Miia Tervo

Kyyneleet yllättävät itsenikin elokuvateatterin hämärässä. Katson Miia Tervon dokumenttia juurien kaipuusta ja Karjalan Santrasta, viimeisestä suuresta runonlaulajasta. Se on pohjattoman kaunis.

 

Tunnistan venyneeseen trikoomekkoon pukeutuneen hahmon, joka istukkii takaoven portailla. Käsissänsä jotain, työn alla. Minun mummoni se siinä on. Minunkin. Jalkojen alla pieni pala kotia, jonka hän kantoi mukanansa, viimeisenä Hyvinkäälle. Minun mummoni kotia. Äitini mummon kotia.

 

Minun kotini on taas aina ollut tuulessa, niinkuin ohjaaja Tervollakin. Olen luullut seisovani merien rannoilla siksi, että kaipaan niiden taakse. Siksi että vapaus on tärkeintä, etten siedä seiniä, enkä suljettuja vesiä. Mutten ollut ymmärtänyt, etten ollutkaan matkalla toiselle rannalle, vaan sinne minne tuuli vie. Takaisin.

 

Jos olisin tiennyt, että minullekin on puu, jolle voin kertoa huoleni. Jonka poskeen voin nojata ja sitten on kevyempi olo. Tai kuinka lauletaan haava kiinni. Olisinko palannut aikaisemmin? Olisinko antanut sanojen kantaa jo kauan sitten? Olisinko tiennyt alusta lähtien, etteivät ne ole vain minusta, vaan paikasta jonka aika jätti ja sota rikkoi. Olisinko osannut pitää niitä kuin isotätieni koruja, hapertuneita juurenpalasia, kaukaa tulleita? Turvassa. Hypistellen niitä välillä pienien käsien lämmössä.

 

Täällä ei puut puhu, eikä kukaan muista enää kuinka lauletaan rakkaus luo. Mutta pienestä asti olen minäkin tiennyt olevani Karjalasta. Mitä se sitten tarkoittikin. En koskaan tullut ajatelleeksi kysyä.

 

Päästyäni elokuvan lempeistä kynsistä kotiin sujahdin salaa tarkistamaan jotain. Karjalan kieli. Juu, on se ihan oikea kieli. Harjoittelen vähän äänteitä itsekseni. Ne maistuvat suussa karpaloilta.

 

 

Miia Tervo: Santra ja puhuvat puut (2013)

 

Toinen Docpointin mieletön löytö on Amir Escandarin Tuulensieppaajat (2014), jossa hypätään myös tuuleen ja opetetaan Euroopalle mitä taide on. Juuria nekin.

 

Karjalan Kielen Seura

Kommentit (1)

Seuraa 

Blogiarkisto

2013

Kategoriat