Lisää "hyggeä" kaikille ja Irman ihanat vinkit!

Aina kun käväisen uudessa kaupungissa, huomaan ajattelevani millaista olisi asua siellä. Olisinko enemmän minä, olisinko onnellisempi? Tunnen jo pientä ikävää ensimmäisten tuntien aikana, koska tiedän joutuvani lähtemään. Asettelen itseäni lähikauppoihin, kahviloihin kirjoittamaan - kauniiden kotien olohuoneisiin juomaan inkivääriteetä. Kööpenhaminassa on kaikki mitä ihminen tarvitsee, tai pikemminkin kaikki mitä hän voi haluta - jos ei ota huomioon sitä, että kaupungin läpi juoksee luihin käyvä viima minä tahansa vuodenaikana. Mutta kaikkialla näkyy se jo aiemmin mainittu "hygge", hyväntahtoinen hyvinvointi. Ei mikään ihme, että Tanskan kuninkaalliset kävivät aikoinaan kuin kuumille kiville naimakaupoilla - jokainen Euroopan hovi halusi pienen palan tätä autuutta.

Huomaan miettiväni myös suomalaista hyvinvointia - sitä siunattua tilaa, josta meidän suomalaisten sopii olla kiitollinen hamaan kuolemaan asti. Jälleen kerran kyseenalaistan onnen mittarit ja mikä on todellinen yltäkylläisyys, todellinen hyvinvointi. Katsellessani lauantai-aamun brunssia uudessa lempipaikassamme, Lystissä, maistelen sitä rennon mukavuuden ja lämmön ilmapiiriä, jonka luovat runsas ruoka, kanelipullien tuoksu, hymyilevät ihmiset ja kiireetön aamu. Enkä voi olla myöntämättä ettei pohjoisessa Helsingissä ymmärretä onnen päälle. Meille hyvinvointi tarkoittaa mahdollisuuksia, lämpöä, selviytymistä, turvallisuutta. Mutta väitän, että samalla rahalla saisi enemmän. Kööpenhaminalaiset viettävät vähän niinkuin kansakuntansa leppoisia eläkepäiviä - tavoittelevat mielihyvää, nauttivat kauneudesta ja tekevät työtä elämälle. Kaupat ja kahvilat ovat auki miten sattuu ja jos omistajaa huvittaa - kotoisten toimistojen suurien ikkunoiden takana luovat ammattilaiset näyttävät syventyneen verkkaiseen ajatteluun. Samaan aikaan me suomalaiset juoksemme ruuhkavuosien valottomassa putkessa ja huolestumme joka asiasta. Stressaantuneena räksytämme kiukkuisesti jokaiselle, joka kyseenalaistaa hyvinvointimme tilan, koska se on pyhä ja verellä ansaittu. Hyvä ruoka ja mieli on luksusta ja se kellä onni on, se onnen kätkeköön - ihan vain varmuuden vuoksi, ettei vaikka venäläiset pääse sitä varastamaan...

Mutta aina voi lunastaa pari eläkepäivää jo etukäteen ja tehdä vaikka pyhiinvaellusmatkan Köpiksen Mikkeller -baariin, josta löytyy pohjoisen parhaat oluet - ihan vaikka salaa...

Alla lisää kuvia ja Irman löydöt! Hyvä Anna K. - hienoja kuvia, eikö?
 Ihana korulöytö: Pendulum - linnut Fünfistä

 

Irman vinkit Köpikseen!

Lempikatuja

Jaegerborggade - ihana pieni kadunpätkä, jossa hyviä brunssipaikkoja, pikkupuoteja, ekoleipomo ja rutkasti hyggeä!

Sankt Hans Gade - Antiikkia ja kirppiksiä paikallisen designin joukossa kertakaikkiaan vanhanaikaisen viehättävässä kaupunginosassa. Käy myös Barking dogissa! 

 

Brunssipaikkoja:

Lyst - lempparibrunssi! Loistoaamiainen ihanalla ruisleivällä ja rutkasti hyggeä! Tunnistat paikan pallokalasta ikkunassa. 

Manfred's - arkisen hienostunut brunssi kohtuuhintaisessa ja rennossa gourmetravintolassa - maistakaa itse tehtyjä tuoremakkaroita! Voi myös maistella viinejä aamusta asti - miksei? 

 

Olutta:

Norrebro Bryggeri - viehättävä baari, jonka yläkerrassa ravintola. Oluet ovat mielenkiintoisia ja niitä voi maistella vaikkapa varaamalla kierroksen panimoon, joka löytyy samasta tilasta. Casual chic. Myös muita kivoja baareja samalla kadulla.

Mikkeller's - kaikkien aikojen oluttaivas! Hanassa 20 Mikkellerin omaa tai vierasta olutta ja tiskin takana ihania poikia, jotka kertovat niistä kaiken. Tilaa myös napostelujuustoa ja maailman tulisinta makkaraa oluen kyydiksi. Irman raadin ehdoton lempiolut on "19 hops", joka räjäyttää tajunnan. Humalailotulitus, joka olisi toimiva korvike seksille.   

 

Kauppoja:

Polymorph - Norrebrolaisten designereiden yhteinen työhuone, jossa pieni putiikki. Mukavia ja tyylikkäitä arjen vaatteita sekä kreisejä koruja. 

FünfMainio viiden suunnittelijan kauppa Elmegadella. Naapurissa ihana Øl- baari. Kadulla myös muita hauskoja kauppoja - kulmassa Laundrymat -ravintola, jossa myös hyvä brunssi, jota voi syödä samalla kun peset vaatteesi! 

 

Majoitus:

Käytimme hyvin toimivaa Airbnb:tä, jonka kautta voi vuokrata paikallisen asunnon ja leikkiä hetken olevansa ihan aito kööpenhaminalainen. Suosittelen! 

Kommentit (3)

Nyt olen ihan varma, että meille oli järjestetty Truman... eikun Irma Show Köpiksessä: sunnuntain brunssipaikassa näyttää olevan samat partatyypit kuvassa kuin Mikkelerissä lauantai-iltana!!!  :)

Onpa ihana tunnelma näissä teidän kuvissa! Oon käynyt Köpiksessä itse vain kerran, mutta just tollanen fiilis siellä mullakin tuli. Ja tuo kuva, jossa sä ja toi toinen daami kurkkaatte ikkunasta ulospäin...siellähän se vieruspöydän komistus hymyilee mukana! Voi kunpa Suomessakin. Ehkä Helsingin tilanne paranee jos me alotetaan sellanen hyggettäminen. Heti huomenna hymyillään ja huo'utaan lämpöä ja positiivista energiaa kanssaihmisiin!

Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013

Kategoriat