Tuomas, Irma ja tasa-arvon Gotham City

Hyvä Tuomas. Minun on jo pidemmän aikaa tehnyt mieli kirjoittaa sinulle, mutten ole ollut oikein innostunut. Se on kovasti huono merkki.

 

Ystävilläni on tapana postata kirjoituksiasi FB -seinälleni nähdäkseen mitä lähipiirini äänekkäimpänä femmarina niistä ajattelen. Ihmisoikeuksien suhteen lyhytpinnaisena ihmisenä myös viihdearvo on mielipiteissäni usein korkeahko, eikä aina suinkaan tahallisesti. Minusta olisi kovasti mukavaa olla jotain mieltä kirjoituksistasi, mutta hittolainen, kun en oikein saa niistä kiinni, en niin päästä, enkä hännästä. (Vaikka ne kovasti viehättäviä onkin... -> tällaista pientä seksististä flirttiä, huomasithan?)

 

”Miesten ja naisten aivot ovat erilaisia ja naisten aivot eivät ymmärrä järkeä?” Ooookei.

 

”Sota on tasa-arvokysymys?” Ihan tosissaanko sinua harmittaa, kun sodassa raiskatut ja ryöstetyt naiset ja lapset saavat palstatilaa?

 

Kuule, Tuomas. Tasa-arvokysymykset ovat usein sellaisia, että monikaan ei jaksa perehtyä faktoihin vaan mielipiteet perustuvat erinäisiin kiihkoutuneisiin mutu-tiloihin ja ennakkokäsityksiin vastaväittelijöistä. Esimerkkinä nyt vaikka minä, Irma a.k.a. Paula Ojanen. Moni varmaankin kuvittelee, että femmarina olen sitä mieltä, että sinä olet ihan turha jätkä ja kirjoituksesi ovat jopa vahingollisia. Mutta. Totuus ei suinkaan ole tämä vaan toinen.

 

Kirjoittajana ja tasa-arvotutkijan tyttärenä olen pitänyt sinua kiinnostavana toimittajana sekä viimeaikaisia miesasiatekstejäsi erittäin tärkeinä. Tasa-arvosta ei Suomessa puhuta tarpeeksi. Ei niin asiapohjalta kuin mielipiteinäkään – meillä kun on tapana viikata ihmiset siististi omiin pinoihinsa, eikä keskustelun harmaan sävyt pääse oikeuksiinsa. Tästä syystä on hyvä asia (siis ymmärsikö nyt kaikki: HY-VÄ A-SI-A), että kirjoitat aiheesta. Mielestäni kuitenkin eittämättä taitava retoriikkasi kätkee alleen liian usein hatarasti perusteltuja ja tutkittuja väitteitä.

 

Tämä harmittanee useita siksi, että se saattaa viedä tasa-arvokeskustelun kummallisille raiteille ja vaikuttaa hieman populistiselta. Mutta minusta se on erityisen kurjaa lähinnä siksi, että se on niin hirvittävän borea. (”Bore” on muuten nuorisoa ja se tarkoittaa tylsää.)

 

Mitä hittoa kukaan tekee alisuorittavalla arkkivihollisella?

 

Tuomas. Oloni on kuin kyllästyneellä kissanaisella. Heiluttelen saappaitani Vallilan kattojen yllä ja teroittelen tylsistyneenä kynsiäni kun Batman on jäänyt jumiin kaljalle Pikkulintuun. Siellä se maistelee Jokerin kanssa ukkowhiskejä ja kömpii aamun tunteina höykyttämään pahiksia. Ja tarpeetonta lienee sanoa, ei ihan niin terävänä kuin nuoruutensa vuosina.

 

Mutta Tuomas. Toivoni ei ole suinkaan mennyt. Ymmärrän, että joskus kirjoittaminen ja uuden näkökulman luominen on monenkin kiven alla. Hei, minä kirjoitan seksistä ja arvaa milloin viimeksi sain? Aika hiljaista pitänyt. Mutta tuhkasta nousee ne kauneimmat linnut ja aina voi palata juurilleen, vaikkapa huolellisesti tutkittuun ja aidosti nokkelaan journalismiin.

 

Mennään vaikka yhdessä ideoimaan? Työvoimani on vain kaljan hintaista, koska haluan pelastaa maailman. Itse asiassa – minä vaikka maksan.

 

Kunhan vain, Tuomas, olisit taas mun batman.

 

 ps. Olisi muuten ihan hyvä ottaa selvää siitä, mitä tarkoittaa rakenteellinen epätasa-arvo. Googlaa. Googlaa kuin tuuli. Googlaa kuin et olisi koskaan googlannut. Voidaan sitten vaikka jutella tästäkin.

 

Tuomas Enbusken viimeisin kolumni 

 

Kommentit (18)

Vierailija

Tää oli hyvä!

Mutta feministinä (eli ihmisenä joka uskoo sukupuolten väliseen tasa-arvoon) olen samaa mieltä Enbusken kanssa siitä että se on merkillistä että miehet (koska ovat miehiä) joutuvat käymään armeijan. Absurdia.

Mutta Enbusken jutut ontuu kyllä, niin kuin usein. Esim. hän unohtaa sen faktan että vaikka "naiset ovat miehiä koulutetumpia" niin on naisten palkka miesten palkkaa pienempi. Fakta joka on tässä asiayhteydessä hyvä muistaa.

Terv. Santtu

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

 

Hellou! Aivan samaa mieltä. Armeija on valtava tasa-arvohaaste, mikä on tottakai feministille itsestäänselvyys. Samalla kartalla ollaan kaikki - itse olisin lähtenyt ehkä purkamaan aihetta eri päästä...

Vierailija

Tässä oli niin paljon eroottista latausta, että housuissa pullistelee vieläkin.

Vierailija

Tasa-arvokeskustelusta seksistisen flirtin kautta Batmaniin, Jokeriin ja kissanaiseen. Väliin pari lukijan Ä-LYK-KYYT-TÄ kyseenalaistavaa hihitystä ja loppuun hauskaakin hauskempi sutkaus. Oliko se nyt sitten Enbuske, jonka kirjoituksista on vaikea löytää pää ja häntä?

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

 

Kiitos palautteesta. Kokemukseni mukaan näissä asioissa on hyvä ilmaista asiansa MAHDOLLISIMMAN SELKEÄSTI. Viittaan vaikka alla olevaan kommenttiin. Mutta häntä on joskus pään tiellä, lieneekö ongelma siinä?

Vierailija

Mikähän niissä Enbusken väitteissä on "hatarasti perusteltua" tai tutkittua? Ei sitten ole ainuttakaan esimerkkiä osoittaa tällaisesta. Melko kova on argumentaation taso. Feministille kelpaa vain sellainen keskustelu, jossa feministiset uskomukset otetaan täysin kritiikittä tosiasioina. Harmittaa jokaista todellisen tasa-arvon kannattajaa, että miesten kärsimykset pyritään kaikin keinoin sivuuttamaan keskustelussa ja politiikassa.

Mitä palkkoihin tulee, niin Suomessa samasta työstä saa saman palkan, sukupuolesta riippumatta. Keskimääräisten ansioiden vertailu ei tätä tosiasiaa muuksi muuta. Koulutuksesta on liioin turha odottaa saavansa kummoistakaan palkkaa, jos se "korkea" koulutus on alalta, jonka työvoimalle ei ole juuri kysyntää.

Enbuske on aivan oikeassa kritisoidessaan näitä populisteja, joiden mukaan sodista kärsisivät naiset enemmän kuin miehet. Kummasti vain miehiä kuolee ja tapetaan konflkteissa paljon enemmän. Eivätkä miehet säästy seksuaaliselta väkivallaltakaan, vaikka tästä usein vaietaan.

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

”Feministiset uskomukset”? Ollaanko me kenties Laasasen koulukuntaa?

Ehkäpä kirjoitukseni punainen lanka jäi sinulta hieman hämäriin. Mielestäni on siis erittäin tärkeää ja HYVÄ ASIA, että Enbuske kirjoittaa tasa-arvosta. Olen kyllästymiseen (omaani) asti toistanut itselleni itsestään selvää asiaa eli; Yhteiskunnallisen tasa-arvon tavoittelu pitää sisällään molemmat sukupuolet (tai uskonnot, etnisyydet jne.). Kirjoitukseni pointti on se, että Enbuskella olisi syytä hieman terävöittää ilmaisuaan. Mielestäni älykäs ja lahjakas toimittaja tuhlaa lahjojaan ja tilaisuuttaan vaikuttaa kun lähtiessään tuolle helpolle vastakkainasettelun tielle. Ja haluaisin tässä nyt sitten vielä korostaa sitä, että tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni. Em edusta sitä raivoavaa sylkeä torahampaiden välistä noruttavaa femmarijoukkoa. Jota en muuten henkilökohtaisesti ole koskaan tavannut. Kaikki tasa-arvoihmiset ja feministit, niin miehet kuin naisetkin, jota tunnen ovat sivistynyttä, laajakatseista ja rauhaa rakastavaa porukkaa. Tavallaan kun kuuluu tuohon ideologiaan.

Mitä tulee asiakysymyksiisi: Ensinnäkin rakenteellinen epätasa-arvo on ihan snadisti isompi kokonaisuus kuin lainsäädäntö ja sen haasteet koskettavat niin miehiä kuin naisia. Kun nyt niin sinä kuin Enbuske haitte esimerkkejä, niin näitä haasteita on mm. kasvatus esikoulusta lähtien (minkä sukupuolihaasteet muuten heijastuvat nimenomaan poikiin), työelämän asentet ja rakenteet (samapalkkaisuus, eteneminen, johtajuus.) Palkka-asioista liene oleellisinta nostaa esiin käsite ”saman-arvoisesta työstä sama palkka” Voit tutustua tähän enemmän tässä esim, tässä osoitteessa: http://www.tasa-arvo.fi/syrjinta/tyoelamassa/palkkaus/samanarvoinen_tyo

Tässä joitain esimerkkejä, aihe on loputon suo, jonka ruotimista toki jatkan mielelläni kanssasi ta ainakin ohjaan sinut tiedon lähteille. Jos haluat jatkaa keskustelua, löydät minut osoitteesta vallilanirma@gmail.com.

 

Mitä tulee sotakeskusteluun, pidän sitä yhäkin mauttomana ja jokseenkin turhana. Toki varmasti sodassa kuolevia miehiä lämmittää, että veljet pohjoisessa taistelevat heidän palstatilansa puolesta. Itse olisin ehkä keskittynyt johonkin hieman läheisempään tasa-arvon -ongelmaan, kuten nuorten miesten syrjäytyminen. 

Vallilan Irma
Liittynyt25.10.2012

Hei rakkaat ystävät. Kävin juhlissa perjantaina. Olen nyt vihdoin kolmen päivän jälkeen toipunut, mutta heräsin juuri Barcelonassa. Miten tässä näin kävi? Palaan näihin ja muihin ihaniin kommentteihin huomenna aamuisen cafe con lechen parissa. Pahoitteluni ruumiin heikkoudesta ja aivon hitaudesta. Rakkautta. Irma

Vierailija
Vierailija

Älykäs feministi on oksymorooni. Ei jatkoon.

Älykkyys johtaa väistämättä feminismiin.

t. isämies_seiskaseiska

 

Seuraa 

Blogiarkisto

2013

Kategoriat