Kirjoitukset avainsanalla Ostolakko

Pelkästään euroopassa heitetään kaatopaikalle 4 miljoonaa tonnia (!) myymättömiä vaatteita. Ainoastaan pieni osa kierrätetään. Miettikää mikä määrä luonnonvaroja, ihmistyötä, kuljetuksia ym viskataan kaatopaikalle. Vaatetusala on yksi pahiten saastuttavista teollisuudenaloista. FYI, Ranska edustaa 17,5 % tuosta 4 miljoonasta tonnista. Maa on nyt ottamassa ison askeleen ja on edelläkävijänä ensi vuonna hyväksymässä lain, jossa toiminta kielletään.

Olen valmis myöntämään sen ensimmäisenä. Minulla on liikaa vaatteita. Olen luullut ostavani vain tarpeeseen, mutta lähempi tarkastelu osoitti, että tämä ei itse asiassa pidä paikkaansa. Huomaan ainakin itsessäni piirteen, että saan liian helposti ostoimpulsseja sosiaalisesta mediasta. Ihana pusero tuolla ja täydelliset mustat housut täällä. Tarvitsen!

Huomaan saavani itseni kiinni sanomasta, että tarvitsen uudet nilkkurit tai uuden mekon. Todellisen tarpeen ja halun raja hälvenee. Käytän kuitenkin pääasiallisesta tiettyjä ja tietyn tyyppisiä vaatteita. Vaikka jonkun toisen päällä röyhelömekko näyttää upealta, eivät ne ole minua varten. Pidän yksinkertaisista vaatteista, joissa on helppo olla ja liikkua. Väriskaala on varmaan jonkun mielestä todella tylsä; harmaata, kermaa, mustaa. Jos satun villille päälle, pilkahdus vihreää tai keltaista.

Mutta ostolakkoon. Kaverini haastoi minut facessa loppuvuoden ostolakkoon. Alusvaatteita saa ostaa, mutta muuten uusien vaatteiden, kenkien ja asusteiden ostaminen on loppuvuoden pannassa. Joku siellä saattaa tuhahtaa, että eihän tuo ole mikään ongelma. First world problems. Ja eihän sen pitäisi ollakaan, mutta helposti tulee ostettua jotain pientä kivaa. "Kun tuon vielä ostan, niin sitten olen vaatekaappiini tyytyväinen." Uuden tavan opettelu vie hetken aikaa, mutta kun sen sisäistää, ei asiaa tarvitse edes ajatella. Sama oli herkuttoman kanssa. Kauppaan oli helppo mennä, kun tiesi, että pullatiskillä ei tarvitse taistella itsensä kanssa. Alun jälkeen uskon, että tämä lähtee sujumaan samalla tavalla.

Henkilökohtaisesti mikään ei motivoi paremmin kuin pakko tai haaste.

Onko "shoppailu" sinulle ongelma vai oletko järkevä vaatteiden ostaja? Ja kuka lähtee haasteeseen mukaan?

-Johanna

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hei, olen Johanna. Monen mutkan kautta päätynyt keski-suomesta pirkanmaalle. Vaimo ja aikuisen pojan äiti. Sydäntäni lähellä luonto ja eläimet. Rakastan perheeni lisäksi hyvää kasvisruokaa ja kauniita vaatteita.

Mukavaa, kun pääsit mukaan.

Blogiarkisto

2018

Kategoriat