Kirjoitukset avainsanalla Nudge

Luin jokunen aika sitten lehtijutun, että suomalaiset ostavat mieluiten vaatteita marketista. Marketeista ykkösenä tulee Prisma. Ja mikäs siinä, samalla kärsimyksellä sekä ruoka- että vaateostokset. Inhoan vaatteiden ostamista (kuten myös ruokakaupassa käyntiä). Kaksikymppinen Johanna olisi nyt aivan järkyttynyt. Rakastan kuitenkin kauniita vaatteita.

Olen tehnyt "shoppailun" itselleni vaikeaksi. Pitää olla mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti valmistettua. Mieluiten kotimaista. Vaatteiden pitää istua hyvin ja niissä on oltava mukava olla. Vaate ei saa kinnata mistään, hame/mekko ei saa olla liian lyhyt, eikä kaula-aukko liian avara. Housut eivät saa olla liian matalat ja niiden on istuttava kauniisti takaa. Ei mitään liian tyttömäistä, mutta sopivan naisellista. Nyt varmaan jo tajuat - ei ole helppoa.

Minulta löytyy vaatekaapista useita vuosia vanhoja vaatteita, jopa vuosikymmeniä vanhoja. Olen ottanut käyttöön ne äitini takit, mitkä päälleni mahtuvat. Äiti oli nuorempana todella hoikka ja kapeahartiainen. Hyvä laatu ja vaatteiden huoltaminen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Suosikkiliikkeeni on nykyään Nudge. Heillä on liike Helsingissä, mutta itse ostan vaatteet heidän nettimyymälästä, koska asumme pirkanmaalla. Miten helpoksi he ovatkaan tehneet ostamisen. Kauniita vaatteita, joiden kaikkien tuotanto kestää päivänvalon. Kauppa ei kuitenkaan ole kaikista edullisin, mikä onneksi hillitsee ostamistani.

Toinen kauppa mistä olen viimeisen parin vuoden aikana ostanut enemmän, on yllättäen Lidl. Pari vuotta sitten vielä pyörittelin silmiäni ajatukselle, ostaisin vaatteita Lidlistä. Kaupan kashmirneuleet ovat loistavia. Klassisen kauniita ja ovat pysyneet hyvänä. Muutama viikko sitten kävin ostamassa Lidlistä voisarvien lisäksi pellavavaatteita. Mekko, shortsit, t-paita ja toppi kustansivat yhteensä 37 euroa. Mekko oli heti töissä päällä.

Halpuus ei kuitenkaan ole tärkeysjärjestyksessä top viidessä. Vaikka ostan välillä Lidlin edullisia vaatteita, mietin tarkkaan mitä ostan. Kaikki Lidlistä ostamani vaatteet ovat klassisia kappaleita, joita pystyn yhdistämään jo vaatekaapissani oleviin vaatteisiin. Muotitrendit eivät ole minua varten. Vaadin myös edullisilta vaatekappaleilta kestävyyttä. Kympin paitakin tulee kalliiksi, jos niitä pitää vuodessa monta ostaa.

Tottakai Lidlin vaatteiden eettisyys mietityttää. Heidän sivuillaan kerrotaan kauppaketjun toimintatavoista. https://www.lidl.fi/fi/Mista-vaatteet-tulevat.htm. En tiedä olenko täysin naiivi, mutta haluan uskoa, että toiminta on eettistä, jos niin yrityksen sivuilla kirjoitetaan. Benefit of the doubt niin sanotusti.

Mielenkiinnosta kävin surffailemassa myös Prisman nettisivuilla. "Lähi"-Prismassani ei vaatteita juurikaan ole, joten en ole ehtinyt vielä paikan päälle hypistelemään vaatteita. Olin yllättynyt miten kattava valikoima Prismassa. Eri tyylisiä ja monia eri merkkejä. Löysin jo omat suosikit; kauniin Ivana Helsingin mekon https://www.prisma.fi/fi/prisma/ivana-helsinki-naisten-mekko-rachel, syksyyn nauhalliset kengät https://www.prisma.fi/fi/prisma/london-fog-271l051802-naisten-nauhalliset-korkokengat ja klassisen farkkuhameen https://www.prisma.fi/fi/prisma/jackpot-cristinia-naisten-farkkuhame-m56255.

Ilahtuneena olen huomannut, että vaateteollisuus on heräämässä taas Suomessa. Tuskin siitä enää kasvaa yhtä suurta kuin ennen neuvostokaupan romahtamista, mutta mielestäni ei ole tarvekaan. Suomeen on kuitenkin tullut uusia eettisiä ja ekologisia toimijoita, kuten Sanna Hopiavuori ja Pura Finland. Itsellä on haaveissa Pura Finlandin Linen Cloud Shirt sekä Warm Short Polo Knit-neule. Kyseessä ei ole mitään aivan halpoja tuotteita, mutta itse mielellään säästän pennoseni ja ostan yhden hyvin tehdyn mieluisan tuotteen. Kotimaisuus on plussaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla mistä sinä ostat vaatteesi ja mikä on vaatteissa on sinulle tärkeää.

-Johanna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hei, olen Johanna. Monen mutkan kautta päätynyt keski-suomesta pirkanmaalle. Vaimo ja aikuisen pojan äiti. Sydäntäni lähellä luonto ja eläimet. Rakastan perheeni lisäksi hyvää kasvisruokaa ja kauniita vaatteita.

Mukavaa, kun pääsit mukaan.

Blogiarkisto

2018

Kategoriat