Kirjoitukset avainsanalla rintamamiestalo

Ostimme nykyisen kotimme kesäkuussa 2011 (ensimmäisessä kuvassa kotimme ostohetkellä). Olin asunut melkein 15 vuotta Tampereella ja miehenikin jo yli 10 vuotta. Katselimme taloja Tampereelta, mutta ongelmaksi muodostui älyttömät hinnat ja naurettavan pienet tontit. Mietimme talon rakentamistakin, mutta ostettavia tontteja Tampereella on vähän ja hinta on naurettavan suuri erityisesti tonttien kokoon nähden. Harkitsimme myös Ylöjärveä, Nokiaa ja Orivettä. Olin aina ajatellut, että jos Tampereelta muutan pois, on se ehdottomasti keski-suomen suuntaan, kotiin päin. Päätimme kuitenkin vilaista mitä Valkeakoskella on tarjota. Ensimmäisenä pisti silmään edulliset hinnat ja ihanat, isot tontit. Kävimme katsomassa Antinniemessä yhtä taloa, mutta halusimme vielä isomman pihan. Nykyinen talomme oli toinen talo, jota kävimme katsomassa. Teimme ehkä turhan hätäiset kaupat, mutta talosta on vähitellen muotoutumassa helmi.

Talomme oli ollut tyhjillään kymmenisen vuotta ennenkuin seuraava omistaja sen osti. Hänellä oli talossa piittaamattomat vuokralaiset ja hän oli tehnyt taloon remonttia, joka on pitänyt tehdä uusiksi. Onneksi hänen tekemänsä "remontti" ei vaikuttanut nostavasti hintaan. Piha oli rytökasa, missä ei kasvanut kuin rikkaruohoja. Pihassa oli paikoin mustia läikkiä, kohdissa missä vuokralaiset olivat polttaneet mm. renkaita. Meidän puutarha-postauksessa on kuvia pihasta alkuperäisessä "loistossaan".

Ensimmäisen vuoden asuimme Tampereella ja kävimme jokaikinen viikonloppu ja loma tekemässä remonttia. Ensimmäisenä talon ympärille piti kaivaa salaojat ja asentaa patolevyt. Vaihdatimme myös ikkunat ja teetimme räystäslaudoituksen. Pihalta kivien kaivuun lisäksi nämä ovat ainoat työt, mitkä on teetetty ulkopuolisilla, muut on tehty itse. Asensimme taloon spu-eristeet sisäpuolelle. Yläkerta oli ehditty purkaa, mutta ei onneksi tehdä muuta. Purimme sieltä loputkin puulattiat, jotta pääsimme tarkastamaan purueristeiden kunnon. Seinissä ei ollut tässä vaiheessa mitään eristystä, joten vintti oli kylmä.

Vintti ennen remonttia
Vintti ennen remonttia

Salaojien kaivuu ja patolevyjen asennus
Salaojien kaivuu ja patolevyjen asennus

Keskimmäinen kerros oli asuttavassa kunnossa, kun lopulta muutimme. Poikamme sai oman huoneen ja itse nukuimme ensimmäiset viisi vuotta pienessä välihuoneessa. Kellarissa oli tila, missä oli baaritiski ja iso takka. Tilassa oli myös tummat puolipaneelit ja tummanpunainen yläosa, eikä takka vetänyt. Kellari näytti epämääräiseltä bordellilta. Lattiassa oli lattialämmitys ja alkuvalu, mutta ei laatoitusta. Purimme takan ja ostimme tilalle vanhan korkean Porin Matin. Mieheni laatoitti lattian ja seinien yläosat maalasimme valkoisiksi. Kellarissa olisi vielä paljon tehtävää, kuten kylpyhuoneen ja saunan totaalinen remontti, mutta ne saavat vielä odottaa. Tilat on käytettävässä kunnossa, joten kiireisimmät ensin.

Vinttiin olemme saaneet valmiiksi makuuhuoneen, ihanan vaatehuoneen ja wc:n. Ylimpään kerrokseen tulee vielä vierashuone. Mutta kuten tiedätte remontointi on todella kallista.

Keskikerroksessa meillä on keittiön ja olohuoneen lisäksi kolme huonetta. Entinen poikamme huone muutettiin työhuoneeksi, kun hän muutti kotoa. Välissä on kaksi pienempää huonetta. Toisessa piano ja toisessa viihtyvät eniten koiramme. Keittiö on keskikerroksessa ainoa huone, mikä on kokonaan remontoitu. Purimme sieltä lattian ja poistimme mullaksi muuttuneet purut. Lattiamateriaalina on nyt vinyylikorkki, mitä on myös yläkerrassa. Samaa pinnoitetta tulee olemaan kaikki lattiat jossain vaiheessa. Kaapin ovet ovat hennon vaaleansiniseksi maalattua koivua. Tein ne itse opiskellessani puusepäksi. Appeni sai pelastettua eräältä työmaalta vanhat lankavetimet, jotka asensimme oviin ja laatikoiden etusarjoihin. Muiden huoneiden puulattioiden purku on vielä edessä. Kyseessä on niin kova työ, että se saa vielä odottaa.

Tulevana kesänä on edessä kivijalan maalaus sekä pääeteisen korjaus ulkopuolelta. Vaihdamme vanhat sormipaneelit uusiin. Onneksi nykyään saa vanhanmallisia, talon ikää kunnioittavia materiaaleja. Rintamamiestalo on jatkuva projekti ja elämäntapa.

 

-Johanna

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hei, olen Johanna. Monen mutkan kautta päätynyt keski-suomesta pirkanmaalle. Vaimo ja aikuisen pojan äiti. Sydäntäni lähellä luonto ja eläimet. Rakastan perheeni lisäksi hyvää kasvisruokaa ja kauniita vaatteita.

Mukavaa, kun pääsit mukaan.

Blogiarkisto

2018

Kategoriat